DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az az alaptörvénymódosítás, amit előterjesztettünk, és amihez Mesterházy Attila képviselőtársunk a Szocialista Párt részéről csatlakozott, egy nagyon apró módosítás, pusztán arról van szó, hogy az Alaptörvényben újra rögzítsük a kormányprogram intézményét. Huszonvalahány éven keresztül a magyar alkotmány tartalmazta a kormányprogram intézményét, hiszen legalább formálisan lehetőséget biztosított arra, hogy választott képviselőiken keresztül az állampolgárok számon kérhessék és elszámoltathassák a mindenkori kormányt.
Az LMP számára természetesen önmagában a kormányprogram intézményének a léte nem jelent megváltást, hiszen senkinek a számára nem jelentett megváltást az, hogy van kormányprogram például 2006 őszén, amikor kiderült, hogy a parlament megszavazott egy kormányprogramot, vele egyidejűleg szavazott a miniszterelnök személyéről, majd maga ez a miniszterelnök, aki a kormányprogram elfogadásával nyerte el a mandátumát, nyilatkozott úgy, hogy egyébként nemcsak hogy a választásokon meghirdetett ígéretekkel, de a megszavazott kormányprogrammal szemben is lépéseket fog tenni, illetve ilyeneket fog kezdeményezni a Házban.
Az, ami történt 2006 őszén, nem azt jelenti, hogy akkor innentől kezdve a kormányprogram intézményét kéne megszüntetni. Nyilván a Fidesz számára sokkal kényelmesebb, ha nincsen kormányprogram, és folyamatosan, cinikusan azt lehet az ellenzéki képviselők fejéhez vágni, hogy április 6-án ezt is meg azt is, meg amazt is megszavazták az emberek, miközben pontosan tudják, önök is pontosan tudják, hogy ez egy ócska hazugság. Önöknek nem volt választási programjuk, nem is álltak ki egyetlen vitára sem az ellenzékkel, hiszen nem volt miről vitatkozni, nem volt programjuk, pusztán csak azt mondták, hogy folytatjuk. Természetesen az, hogy folytatjuk, és az, hogy adott esetben meglépnek olyan dolgokat, amiknek nem volt meg az előzménye, kedves Vigh képviselő úr, az elmúlt ciklusban, ez egy nyilvánvaló ellentmondás. Tehát hogyha az ember egy pillanatig is eljátszana a gondolattal, hogy komolyan veszi azt a fideszes ígéretet, hogy folytatjuk, akkor csak az elmúlt két hétből egy csomó törvényjavaslatnak nem lenne itt a helye, hiszen ha komolyan gondoljuk azt, hogy a Fidesz programja arról szól, hogy folytatjuk, akkor néhány perccel ezelőtt miért szavazták meg önök, mondjuk, a fővárosi önkormányzati rendszernek a fenekestől való felforgatását. Hogyha folytatjuk, önök 2010-ben szavaztak egyszer az önkormányzati választási rendszer átalakításáról, szavaztak egy választójogi törvényről, akkor a folytatjuk ígérettel ellentétes az, hogy most fölforgatnak egy olyan rendszert, amit önök egyszer már megszavaztak, elfogadtak.
De nyilvánvaló, hogy a fideszes cinizmus természetesen nem ismer határokat, és az arcátlanságok olyan netovábbját tudják bemutatni, amire egyébként élő ember nem is nagyon gondol, mégis teszünk egy kísérletet. A kormányprogram, kedves Vigh képviselő úr, bizony lehetőséget biztosít arra, hogy amikor majd 2018-ban visszaballag a választókerületébe, akkor el lehessen mondani, hogy ezt vagy azt valóban megcselekedték, mást meg nem. Az LMP természetesen szeretne ennél tovább menni, valójában mi azt tartanánk jónak - tanulva a 2006-os esetből -, hogy ha egy kormány nyilvánvalóan szembemegy az elfogadott kormányprogrammal, ennek legyenek meg az alkotmányjogi következményei.
Az a válság, ami Magyarországot megrázta 2006 őszén, nem azzal lenne elkerülhető, hogy nincsen kormányprogram.
(19.10)
Ezek szerint a Fidesz számára a 2006 őszi válságnak az a tanulsága, hogy ne is mondjunk semmit, ne is hirdessünk programot, és akkor nem lehet bennünket hazugságon kapni. Ezt hívják cinizmusnak. Ezzel szemben egy becsületes kormány, egy becsületes alkotmányozó többség nem pusztán arról rendelkezne, hogy legyen kormányprogram, amit mi javaslunk Mesterházy képviselőtársammal, hanem abba is belemenne, hogy adott esetben, ha a kormány, a kormánytöbbség szembemegy a kormányprogramban foglaltakkal, ennek legyenek meg a következményei, adott esetben vezessen ez a parlament feloszlatásához vagy a kormány megbízatásának megszűnéséhez.
Idáig a javaslatunk nem megy el, de ha önök tisztességesen akarnák levonni a következtetéseit a 2006 őszi válságnak, akkor nem abba az irányba mozdultak volna el az alkotmányozásnál, hogy magának a kormányprogramnak az intézményét szüntetik meg, hanem éppenséggel megerősítenék a kormányprogram intézményét, lehetővé tennék azt, hogy ne egyszerűen csak elszámoltatható legyen politikailag a mindenkori kormány, a miniszterelnök, illetve a kormánypárti többség, de adott esetben a hazugságnak legyenek következményei. 2006 ősze után az emberek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), azok is aztán, akik később önökre szavaztak, ezt várnák el.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir