SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Élhetnék a lehetőséggel, hogy én is a vezérem szavait idézzem, de a pártom ezért haragudna, így azt kell mondanom inkább, amit a párt képvisel. Igazából az érthetetlen, hogy olyan könnyű képmutatónak lenni, ebben az esetben miért nem lehet. Bármilyen kormányprogramot megszavazhatnának, bármilyen kormányprogram átmenne. Miért kell megtagadni azt a lehetőséget, hogy egyáltalán írva legyen valami? Miért kell megtagadni azt a lehetőséget a parlamenttől, illetve a választóktól, hogy legalább tudjanak valamit arról, mit fog a kormány képviselni?
Ön, képviselő úr, az előbb arról beszélt, hogy mekkora a felelősség a kormány vállán és milyen lécet kell megugrani. Milyen léc, amelyről azt sem tudjuk, hogy milyen szinten áll? Hiszen azzal, hogy nincs kormányprogram, fogalmunk nincs, hogy ezt a lécet hova tette a miniszterelnök úr, csak valami olyan rejtett helyen van, amit ő lát, vagy a kormány tagjai, de a választóknak, illetve a parlamentnek fogalma nincs arról, hol áll ez a léc.
A kormányprogram léte legalább egy pici lehetőséget adna arra, hogy számon kérhető legyen, mit végez el a kormány. Nagyon-nagyon sok esetben arra hivatkozik a kormányoldal, hogy mit mondott a miniszterelnök úr különböző riportokban. De azt látom, amikor összenézem, hogy teljesen ellentétes dolgokat nyilatkozik a kormány különböző időpontokban. Akár az akácot nézzük, hogy mit mond hat évvel ezelőtt, mit mond most, akár a demokráciát nézzük, mit mond húsz évvel ezelőtt, mit mond most, nem tudunk ebből kiindulni.
A „folytatjuk” szlogen nagyon-nagyon sok mindenre vonatkozhat, de ha teljesen új szempontok jönnek elő a kormányzás során, akkor ezek nem jelenthetnek felhatalmazást arra, hogy önök azt tegyenek, amit csak akarnak. Így is, úgy is azt tehetnek, de miért nem lehet legalább leírni? Miért nem lehet számon kérhetővé tenni? Miért nem lehet szembesíteni az ellenzéket azzal, hogy konkrétan mire készüljön fel? Miért kell elmenni a mellett a lehetőség mellett, hogy legalább írottan valami nyoma lenne annak, hogy mit szeretnének?
Ezzel a lehetőséggel nem feltétlenül az ellenzéknek, hanem szerintem Magyarországnak tartoznak, és Magyarországnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) kellene ezt megvalósítani, hogy megtegyék. (Taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir