LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a lehetőséget, hogy tájékoztathatom az Országgyűlést arról, hogy az európai uniós források felhasználásának rendjében nemcsak tartalmi, nemcsak bonyolításbeli, hanem az információs technológiát igénybe vevő változások is történtek és történnek a következő időszakban.
2013-ban, amikor a kormány döntése alapján a Miniszterelnökség államtitkáraként átvettem az európai uniós pénzek magyarországi föl-, szét- és leosztásának felügyeletét, akkor a legfontosabb célomnak azt tartottam, hogy az intézményrendszer minél hamarabb nemzeti érdekkörbe kerüljön, ezért, talán emlékszik rá, azt kértem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél dolgozó kollégáktól, hogy ne Brüsszel érdekeit képviseljék Budapesten, hanem Budapest érdekeit képviseljék Brüsszelben. Ezzel párhuzamosan, miután meggyőződésem szerint a 2007-14 között kiosztandó mintegy 7000 milliárd forint felosztása döntő mértékben az informatikai rendszer hatékonyságán múlik, azt kértem és azt javasoltam és azt követeltem, hogy a magyar állam vegye meg, szerezze vissza azt az informatikai rendszert, ami az egész európai uniós forrásbonyolításban részt vesz.
2004 után ezt kiszervezték, ismert történet keretében. Hatalmas pénzeket fizettek ki magánvállalkozóknak évente, hogy az európai uniós pénzek magyarországi ellenőrzéséből és folyósításából hasznot húzzanak. Nem vigasz, hogy ez egy magyar vállalkozás volt, és az sem vigasz, hogy a rendszer egyébként jól működött. Kívül esett a magyar állam érdekkörén, a magyar állam elveszítette azon kontroll lehetőségét, amit az informatikai rendszer ellenőrzése biztosíthatott volna.
Ennek érdekében 2013 őszén tárgyalásokat kezdtünk, és első lépésként a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató, a NISZ Zrt. átvette a rendszer üzemeltetését, megállapodtunk a tulajdonosokkal, és innentől kezdve a rendszert már nem a WELT 2000 Kft. üzemelteti, hanem a NISZ Zrt.
Valóban a WELT 2000 Kft. kezdte meg a következő rendszer fejlesztését, miközben zajlottak az átvételről szóló tárgyalások. Miután 2010 után a kormány 2010-13 között nem tudta megszerezni ezt a cégcsoportot, ezért nekem nem maradt más lehetőségem, mint hogy üzleti piaci körülmények között, könyvvizsgálók és ügyvédek bevonásával próbáljam, természetesen hatékonyan meggyőzni az érintett feleket arról, hogy el kell adniuk a céget a magyar államnak.
Azonban 2014. március 2-án meghalt az egyik tulajdonos - sokan ennek a tárgyalássorozatnak a hatásaként írták le ezt a tragikus eseményt, amit a leghatározottabban visszautasítottunk és visszautasítunk ma is -, és ez a sajnálatos haláleset a tárgyalásokat, amelyek egyébként megállapodással végződtek 2014. március 1-jén, a halála előtt egy nappal, ezeket a tárgyalásokat lelassította. A 2014. évre volt szükség ahhoz, hogy megtörténjen a hagyatékátadó végzés, megtörténjen a könyvvizsgálói értékelés, megtörténjen a gyámhatósági jóváhagyás és az adásvételi szerződések aláírása.
Jelenthetem az Országgyűlésnek, hogy megkötésre került az adásvételi szerződés, mind az egyik elhunyt tulajdonos örökösei, mind a másik tulajdonos aláírták az adásvételi szerződést, jómagam is elláttam a kézjegyemmel ügyvédi ellenjegyzés mellett, megtörtént az átadás-átvétel, megtörtént a rendszerfejlesztések átadása-átvétele, és a cégbírósági bejegyzés folyamatban van. A cégbírósághoz a szükséges iratokat a Miniszterelnökséget képviselő ügyvédi iroda benyújtotta.
Célunk ezzel az, hogy az eddig széttagolt informatikai rendszert, amely négy-öt féle informatikai rendszer volt - vidékfejlesztési pénzek, európai uniós források, kohéziós alapok -, ezeket egy kézbe vegyük, és egy rendszer legyen most már, amely a magyar állam számára teljes kontroll-, ellenőrzési és felügyeleti rendszert biztosít, a cég megvásárlásának lezárulásával. Két héttel ezelőtt írtam alá a végleges adásvételi szerződést a kiskorú gyerekek képviseletében eljáró özveggyel és az ügyvédekkel egyetemben. (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Úgy hiszem, hogy ez a lépés megfelelő garanciát fog biztosítani a magyar nemzeti szempontok érvényesüléséhez. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir