SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A kormány 2013. október 11. napján hozott 1731/2013. számú kormányhatározatban rendelkezett arról, hogy a 2014-2020-as programozási időszak vonatkozásában az egységes informatikai és monitoringrendszert állami tulajdonú szervezeten keresztül kell megvalósítani.
A korábbi években ezt a feladatot a WELT 2000 Kft. látta el, a kormányhatározat ezzel a gyakorlattal kívánt szakítani, a teljes EU-támogatási rendszer egészét kezelő, annak folyamatait támogató, valamint az érintettek minden kapcsolódó adatát tartalmazó informatikai rendszer állami tulajdonlása nemzetbiztonsági érdek. A kormányhatározat által megfogalmazott cél tehát valóban helyes, annak megvalósítása minden magyar ember érdeke.
Sajnálatos módon azonban a kormányhatározatban megfogalmazott nemzetstratégiai cél mind a mai napig nem teljesült. A 2014. november 3-án megjelent, a FAIR névre hallgató pályázatok benyújtására szolgáló informatikai rendszert egy olyan cég fejlesztette, akinek a tulajdonosi körében a magyar államnak nyoma sincs. Ami még megdöbbentőbb, hogy ez a cég nem más, mint a fent említett WELT 2000 Kft. A kormányhatározat ellenére tehát több mint egy év elteltével sem változott az a magas kockázatú és nem utolsósorban tékozlóan költséges gyakorlat, ami a 2007-2013-as ciklust is jellemezte, aminek felszámolására a kormány több ízben is ígéretet tett.
2013 végén és 2014 elején több sajtócikk és szóvivői bejelentés is foglalkozott a WELT 2000 Kft. megvásárlásával. Konkrétan legutóbb 2014. március 1-jén jelentette Csepreghy Nándor úr, hogy a céget az állam megvásárolta, nem hivatalos információk szerint a vételár 800 millió forint körüli összeg volt, azonban ennek az üzletrész-adásvételnek nyoma sincs a közhiteles cégnyilvántartásban.
Ennél megdöbbentőbb, hogy 2014. november 14. napján megjelent a 282/2014-es számú kormányrendelet, ami már jogszabály erejével mondja ki, hogy a WELT 2000 Kft. többségi üzletrészét közérdekből, nemzetstratégiai okból a Miniszterelnökségnek meg kell vásárolnia.
Kérdezem tisztelt miniszter urat, melyik állami tulajdonú szervezet működteti a 2014-2020-as időszakra vonatkozóan az egységes informatikai és monitoringrendszert. Miért nem mondott igazat a fejlesztéspolitikáért felelős szóvivő a WELT 2000 Kft. megvásárlásával kapcsolatosan több alkalommal? Mi az igazság a WELT 2000 Kft. megvásárlása ügyében? Mennyibe fog kerülni ez a magyar embereknek? Végül, mit kíván tenni miniszter úr a kialakult magas nemzetbiztonsági kockázatot eredményező helyzet kialakulásáért és fennállásáért felelős személyek felkutatása és elszámoltatása érdekében, különös tekintettel arra, hogy ez a tékozló gyakorlat immár közel tíz éve fennáll, és évente mintegy félmilliárd forint osztalékot eredményezett (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a WELT 2000 Kft. tulajdonosai számára?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir