DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, nyilván sokáig lehetne sorolni azokat a problémákat a magyar társadalomban, amelyekről ez a jelentés nem szól. Én inkább arról mondanék néhány mondatot, gondolatot, ami viszont szerepel ebben a jelentésben, beszámolóban. Ugye, a beszámoló több mint 300 oldalon ismerteti az alapvető jogok biztosának tevékenységét, átfogó képet ad mind az ombudsmani hivatal működéséről, nemzetközi kapcsolatairól, mind a kiemelt alapvető jogok magyarországi helyzetéről. Az egyes alapjogok magyarországi érvényesülését önálló fejezetbe foglalva, konkrét ügyeket részletesen ismertetve taglalja.
A jelentés több területet is átölel, a gyermekek jogai, a nemzetiségek jogai, az egészséges környezet védelme, a fogyatékossággal élő személyek jogai és a leginkább veszélyeztetett csoportok jogai. Ezek azok a főbb elemek, amelyek a beszámolóban megtalálhatók. Vannak konkrét ügyek is, amelyeket a biztos kezdeményezett, például 2014-ben két esetben Kaposvár hajléktalanok jogait korlátozó rendeletét támadta meg, a földforgalmi törvényt támadta meg az Alkotmánybíróságon, a hajléktalan emberek jogainak védelme érdekében a Fővárosi Önkormányzat úgynevezett zónarendeletével szemben pedig a Kúriához nyújtott be beadványt. Emlékezetes az az eset 2014-ben, amikor Kocsis Máté józsefvárosi polgármesterrel szemben, illetve az önkormányzat eljárásával szemben emelt szót Székely László, itt a tűcsereprogrammal kapcsolatban tett közzé jelentést.
Elismerésre méltóan kiemelt figyelmet fordít a beszámoló is, nyilván a tevékenység is a hajléktalan emberek sorsával kapcsolatban. És ahogy hallottuk Fuzik szószóló úrtól, a jelentés felhívja a figyelmet a nemzetiségi önkormányzati választások tapasztalatai tükrében arra, hogy indokolt lehet, hogy ne csak a népszámlálási adatokhoz kössék a nemzetiségi választások kitűzését. Azt gondolom, ezzel a Magyar Országgyűlésnek is foglalkozni kell majd. A beszámoló a romák helyzetéről is tartalmaz egy fejezetet, ami bemutatja a mélyszegénység döbbenetes mértékét és azokat az okokat is, amelyek idevezettek. A civil szervezetekkel való együttműködés továbbra is érzékelhető a beszámolóból, ez is egy fontos erénye az ombudsmani szervezetnek.
Az MSZP továbbra is fenntartja az Alaptörvényben létrehozott új ombudsmani struktúrával szembeni kritikáját, különös tekintettel a szakosított ombudsmanok önállóságának megszüntetésére és az adatvédelmi biztos intézményének felszámolására. Ugyanakkor nagyra értékeljük az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek a jogvédelem terén kifejtett tevékenységét. A benyújtott beszámoló, ahogy már említettem, egy átfogó képet ad az alapvető jogok érvényesülésének magyarországi helyzetéről, és hűen tükrözi a magyar társadalom jelenlegi legfeszítőbb problémáit.
Ezekre figyelemmel, erre tekintettel az MSZP támogatja az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2014. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadását. Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir