GELENCSÉR ATTILA,

Full text search

GELENCSÉR ATTILA,
GELENCSÉR ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Jelen törvényjavaslat az iskolaszövetkezetek működési fedezetének biztosítása és ezáltal az iskolaszövetkezeti tagok munkabérének biztonságos kifizetése érdekében került az Országgyűlés elé benyújtásra. A törvényjavaslat számos alkotmányos alapelvet is érint. A kormány fontosnak tartja azt az alaptörvényi követelményt, hogy Magyarország törekszik megteremteni annak a feltételeit, hogy minden munkaképes ember, aki dolgozni akar, az dolgozhasson. Különösen kiemelt, hogy a fiatal munkavállalók elhelyezkedési esélyeit javítsa. Az Alaptörvény ugyanis meghatározza, hogy alkalmazható pozitív diszkrimináció az esélyegyenlőség megteremtése érdekében. A nemzeti hitvallás is kimondja, hogy fokozottan kell támaszkodni a jövő generációjára, így helyzetük javítása mindenképpen indokolt.
A kormány az elmúlt években is számos intézkedést tett, hogy előmozdítsa a fiatalok munkavállalási kedvét és lehetőségeit. Ilyen volt az elmúlt években a nyári diákmunkaprogram, melynek keretében a helyi önkormányzatoknál a 16 és 25 év közötti fiatalok kaphattak munkát. 2013-ban 1,5 milliárd forintot, 2014-ben pedig 1,7 milliárd forintot költött a kormány, mely révén közel 16 ezer, illetve több mint 23 ezer fiatal vehetett részt a programban. A programban részt vevők számára a munkabér szerzésén túl az is fontos volt, hogy kipróbálhassák magukat a munkaerőpiacon, és akár nagyobb tudatossággal tudják építeni a karrierjüket is. A munkapiac reakciói által leszűrhető, hogy gyakran érdemi szakmai munkára is kiválóan alkalmas diákokat tudtak alkalmazni, egyes munkakörökre pedig kifejezetten alkalmas ez a munkaforma, ahogy ezt Kósa Lajos is elmondta. A szakma véleménye szerint fontos, hogy már a tanulás során kibővítsék, teszteljék a diákok, a hallgatók ismereteiket, egyes esetekben pedig akár a jövendő munkahelyüket is meg tudják szerezni.
Hazánkban évente átlagosan 180-200 ezer fiatal vállal munkát - ahogy ez itt az előbb már elhangzott -, melyek közül 130 ezer körüli azok száma, akik ezt egy iskolaszövetkezet keretein belül teszik. Azon túl, hogy nagyobb biztonságot jelent, azon túl, hogy rugalmasabb, a tanrenddel könnyebben összeegyeztethető munkalehetőséget is kínál. Az iskolaszövetkezetek 1983 óta működnek. A tapasztalatok alapján ezek fenntartásához a szövetkezet nettó árbevételének 15 százalékára van szükség. Ebből fakadóan a fennmaradó 85 százalékot tudják tagjaiknak kifizetni. Mivel jelentős verseny zajlik a munkaerőpiacon, célszerű lenne a fiatal munkavállalók fokozottabb védelme, ezért a javaslat az iskolaszövetkezetek számára is meghatározza a minimális szolgáltatási díjat, hogy a munkavállalók garantáltan megkaphassák a munkabérüket. A javaslat értelmében tehát a kormány felhatalmazást kap arra, hogy az iskolaszövetkezet által nyújtott szolgáltatásokért fizetendő minimális szolgáltatási díjat rendelettel állapítsa meg.
Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(17.20)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir