IKOTITY ISTVÁN,

Full text search

IKOTITY ISTVÁN,
IKOTITY ISTVÁN, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf kormánypárti képviselők nyújtották be ezt a javaslatot. A néhánnyal ezelőtti törvény kapcsán kiemeltük azt, hogy sajnáljuk, hogy gyakran a kormánypárti, tehát az őáltaluk benyújtott indítványok - hogy mondjam - a teljes törvényalkotási munkát időnként egy kicsit nehéz helyzetbe hozzák váratlan javaslataikkal. Ezek közé tartozik ez is, amit most láthatunk, hogy váratlanul visszavonták ezt a javaslatot, ami a diákmunkások munkabérének védelmében minimális szolgáltatási díjat vezetett volna be a diákszövetkezetek megbízói számára. A javaslat a minimális szolgáltatási díjat a mindenkori minimálbér 117,8 százalékában határozta volna meg. Abból kiindulva, hogy az iskolaszövetkezetek jellemzően nettó árbevételük 15 százalékát költik működésre, munkabérre pedig 85 százalékot fizetnek ki, a minimális szolgáltatási díj elegendő fedezetet jelentett volna a diákoknak fizetendő minimálbérre.
A javaslat arra a valós problémára reagált, hogy a diákmunkapiacon kialakult árversenyben a szövetkezetek egyre lejjebb szorítják a díjakat, aminek az az eredménye, hogy a diák munkavállalók sok esetben nem jutnak hozzá a törvényes minimálbérhez sem. Emiatt valóban indokolt a törvényileg garantált minimális szolgáltatási díjnak a meghatározása.
Csakhogy erősebbek lehettek a lobbiérdekek, mint a diákmunkások törvényes minimálbérhez fűződő érdeke, hiszen az előterjesztők a múlt héten váratlanul visszavonták a javaslatot, amihez semmilyen indoklást nem fűztek. Nem tudjuk a mai napig, hogy miután a Gazdasági bizottság tárgysorozatba vette a javaslatot, mi történhetett. Csak találgatni tudunk - vajon az iskolaszövetkezeti lobbi nyomására gondolták meg magukat a képviselők?
Nyilván nagyon kínos volt nekik ez a helyzet, ezért Kósa Lajos gondolt egyet, és újabb törvényjavaslattal állt elő. Ez a javaslat, meghagyva szó szerint a korábbi javaslat indoklását, mindössze egy felhatalmazó rendelkezést tartalmaz a kormány számára, hogy rendeletben határozza meg az iskolaszövetkezet által nyújtott szolgáltatásokért fizetendő minimális szolgáltatási díjat. Ez visszalépés a korábbi javaslathoz képest, és továbbra is magyarázatra várunk a kormánypárti képviselőktől, hogy miért kellett visszavonni a korábbi javaslatukat.
Arra is szeretnénk garanciát kapni, hogy ha rendeleti szinten is, de hasonló képlet kerül bevezetésre, mint amit a korábbi javaslat tartalmazott. Biztosítsanak arról, hogy a minimálbérre fedezetet jelentő minimális szolgáltatási díjat fognak előírni! Ha ez megtörténik, az hozzájárulhat a diákmunkapiac kifehérítéséhez, amihez ugyanakkor szükséges volna egy hatékony ellenőrző rendszer kiépítése is, rendszeres munkaügyi ellenőrzések bevezetésével.
Szükséges lenne továbbá az oktatási rendszer keretében munkaügyi tárgyú ismeretek tanítása, mivel a diákoknak, amikor kilépnek a munkaerőpiacra, nincs meg a szükséges munkajogi, munkaügyi tudásuk. Ennek következtében pedig a munka világában kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.
A diákmunkáért járó bérek rendezése mellett nagyon fontos lenne a felsőoktatási szakmai gyakorlatukat töltő hallgatók díjazásának rendezése is. A felsőoktatásról szóló törvény alapján a szakmai gyakorlatra kötelezett hallgató a szakmai gyakorlóhellyel kötött hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát. A jelenlegi szabályok szerint a munkáltató 6 hétnél rövidebb időtartamú, egybefüggő szakmai gyakorlat időtartamára nem köteles díjat fizetni, de az ezt meghaladó gyakorlat esetén már kötelező a díjazás. Ennek mértéke legalább hetente a minimálbér 15 százaléka. Ez azt jelenti, hogy havi szinten a minimális díjazás nem éri el a minimálbér száz százalékát, csupán annak 60 százalékát. Ez olyan alacsony összeg, amit mindenképpen emelni kellene.
A javaslatot tehát az LMP támogatja, de magyarázatot várunk arra, hogy miért vonták vissza korábbi javaslatukat, ami törvényi szinten garantálta volna a minimális szolgáltatási díj mértékét.
Most úgy szavazzuk meg vakon ezt a javaslatot, hogy nem látjuk, hogyan is akarja a kormány ezt rendeleti szinten szabályozni, lesz-e garancia a törvényes minimálbér kifizetésére, vagy a lobbiérdekek kerekednek felül. Szeretnénk tehát magyarázatot kapni és biztosítékot arra, hogy megfelelő bérgaranciát kapnak a diákok. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir