VIGH LÁSZLÓ

Full text search

VIGH LÁSZLÓ
VIGH LÁSZLÓ (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan törvényjavaslat van előttünk, amely, azt gondolom, az önkormányzati választások óta folyamatosan napirenden van. Hiszen a tavaly őszi polgármester-választás után nagyon sokan megkerestek bennünket, hogy a polgármesterek fizetésén, amely változott, különösen a kistelepüléseken, próbáljunk meg javítani, hiszen több polgármester fizetése lefelé csökkent. És, ahogy szokták mondani, a munkás méltó a bérére, fontos, hogy a megfelelő feladathoz megfelelő pénz járjon. Nincs egyszerű dolgunk, hiszen a települések nagyon különbözőek. Hozzám tartozik az ország legkisebb települése, úgy hívják, hogy Iborfia, 13 fős. Ha most Budapesten vagyunk, ennek a nagyvárosnak a lakossága 1,7-1,8 millió fő. Tehát nagyon különbözőek a településeink, és amikor elkezdik azt a vitát, hogy milyen bérezés illeti meg a polgármestert, akkor, azt gondolom, ez egy örök vita.
Ezt a vitát sosem fogjuk lezárni, ez a vita mindig is fenn fog állni. De mi most arra vállalkoztunk, ebben a törvénymódosításban, hogy próbáljuk kezelni, finomhangolni azokat a változásokat, amelyek az elmúlt időszakban bekövetkeztek. Az egyik ilyen változtatás ebben a törvényjavaslatban, hogy a 3 ezer fő alatti településeken az összeférhetetlenségi szabályokat módosítjuk, eltöröljük. Hiszen most gátoltuk a polgármestereket abban, hogy más foglalatosságuk is legyen. A másik nagyon fontos javaslat, hogy azok helyzetét rendezzük az 1500 lélekszám alatti településeken, akik közfoglalkoztatással foglalkoznak. Hiszen szeretnénk, ha az ezeken a településeken dolgozó polgármesterek is pluszforráshoz jutnának.
Itt arról van szó, hogy olyan kistelepüléseken, ahol nincs közös hivatalközpont, nagyon sok feladat hárul rájuk. Hiszen felvállalták azt, hogy nagyon sok közmunkással foglalkoznak, ami, azt gondolom, nagyon fontos területe a falu életének. Azt szoktam mondani, ha bemegyek egy faluba a választókerületemben, látom, milyen minőségben foglalkoztatják a közmunkásokat az ott élő polgármesterek, látom a falu kinézetén, hogy nagyon jól fogtak meg bizonyos dolgokat. A polgármesternek egyébként nemcsak ez a feladata, hiszen a-tól z-ig minden hozzá tartozik; ha kidől egy fa a településen, ha valaki megbetegszik, és helyben nincs orvos, és sorolhatnám azt a sok-sok tennivalót, ami egy kistelepülési polgármesterre vár.
Emellett most behoztunk egy dolgot, hogy azt mondja az állam, hogy segély helyett adjunk munkát, és ez azt jelenti, hogy bárki, aki munkát, közmunkát akar vállalni egy kistelepülésen, bárki, aki nem tud elmenni a városba dolgozni, valamiért kiszorult a munka világából, akkor azt mondjuk, hogy fel lehet venni közmunkásnak, netalántán a Start-munkaprogramba vagy bármi másba. Azt gondolom, ez egy kiváló dolog. Polgármesterekkel találkozva, beszélgetve azt az információt kaptam, hogy tulajdonképpen nagyon sok kistelepülésen elérték a teljes foglalkoztatást, hiszen aki valamiért nem tudott elmenni valahová dolgozni, azt fel tudja venni a polgármester közmunkára, és a faluban mindenki dolgozik. Azt gondolom, ez egy kiváló cél.
Átestünk már azon a vitán is, hogy van-e értelme a közmunkának. Azt látom nagyon sok településen, hogy elismeréssel szólnak a közmunkáról. Több olyan tevékenységet végeznek, egy-kettőt kiemelek, amelyek fontosak az ott élők számára. Az egyik kistelepülésen például kis varrodát létesítettek, és a szomszédokból jöttek, hogy varrjanak nekik zászlókat. Most már ott tartanak, hogy a helyi közmunkásoknak ők varrják meg a saját varrodájukban a munkaruhákat. Aztán nagyon sok helyen mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoznak. Megtermelik mindazt a zöldséget, gyümölcsöt, növényt, ami a helyi konyha ellátásához szükségeltetik. Ez is egy kiváló cél. Hallok olyan megoldásokat, hogy a helyi önkormányzati erdőben, netalántán utak mellett megszedik azt a famennyiséget, ami a közintézmények faellátására egész télen szükségeltetik.
Tehát nagyon sok olyan munkát végeznek a közmunkások, amihez viszont szükségeltetik a polgármester irányítása. Hiszen ezeket a munkásokat minden reggel el kell látni munkaeszközökkel, ezeket a munkaeszközöket ki kell szállítani valahogy a munkaterületre, ezeket délután be kell szedni, ezeket a munkaeszközöket el kell látni olajjal, benzinnel, ami szintén a polgármester feladata. És ha meghibásodik egy-egy ilyen munkaeszköz, akkor, mivel nincs helyi javítóbázis, vagy nincs helyben egy kisgépszerelő, a polgármester kénytelen betenni az autójába ezeket a munkaeszközöket, elvinni, megjavíttatni és visszahozni.
Ezeket mind azért meséltem el, a kistelepülési polgármesternek a közmunkával kapcsolatban megsokszorozódtak a feladatai, tulajdonképpen aki felvállalja, hogy 5-10-15-20-30 főt foglalkoztat, az reggel 8-tól délután 4-ig, 5-ig a közmunkásokkal van. Tudok sok olyan példát is, hogy a polgármester beáll a közmunkások közé és segíti a munkát, irányt mutat nekik. Tehát felvállaltak a polgármesterek egy igazi falualakítást, amelyben felvállalták a teljes foglalkoztatást is. Azt gondolom, hogy ezeket az embereket, ezeket a polgármestereket megillet egy tisztességes bér.
Ez a javaslat most arról szólna, hogy a polgármestereknek tudnánk egy kis pluszfinanszírozást adni a közmunkások számának arányában, és akkor a polgármesterek azt érezhetik, hogy azt a munkát, amit letesznek az asztalra, azt a tevékenységet, amit a helyi közösségben végeznek, az állam is elismeri. Ehhez a javaslathoz kérem majd az ellenzéki pártok támogatását is. Hiszen azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó cél, és ezt a szándékot, a kormány szándékát mindenki támogatja. Kérem, hogy ezek a támogatások szavazatokban is jelenjenek meg. Ennyit szerettem volna elmondani.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket és kérem a támogatásukat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir