DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kérdésem egyáltalán nem költői; ahogy a Belügyminisztérium újabb és újabb törvényjavaslatait elnézem, teljesen jogos a kérdés, hogy vajon a Fidesz-KDNP elképzelése szerint mennyit kell még arra várnunk, hogy újra bevezessék törvényileg Magyarországon a jobbágyságot. Az, amit Pintér Sándor letett az asztalra, és amit ma fogunk általános vitán a Házban tárgyalni, tulajdonképpen megkoronázása annak, amit a kormány közmunka címszó alatt az elmúlt években ebben az országban művelt.
Önök itt szépen suttyomban bevezették újra a feudalizmust, az úr-szolga viszonyokat ebben az országban, ahelyett, hogy a Fidesz-KDNP összekapta volna magát, és végre egy érdemi munkahelyteremtési programot tett volna le az asztalra. Ez a javaslat tulajdonképpen két részből áll. Az egyik része kimondja, hogy három hónapra kizárják a közmunkából azt, aki nem fogadja el az idénymunkát. Egy nagyon álságos indoklást használnak, azt mondják, hogy ez majd segít a közmunkásoknak visszakerülni az elsődleges munkaerőpiacra. Erről, kérem, szó nincsen, itt arról van szó, hogy ezek az emberek négy hónapig tudnak máshol dolgozni, de utána ugyanúgy a közmunkássors vár rájuk.
Mégis, kiről szól ez a javaslat - tehetnék fel a kérdést -, kinek az érdeke, hogy ez így megvalósuljon? Alapvetően arról van szó, hogy teljesen vállalhatatlan, hogy közmunkások nem tudnak már mást csinálni nyáron, mint közmunkában lenni, nem tudnak elmenni olyan munkát végezni, ami számukra kifizetődőbb lenne - mondják ezt önök. Itt viszont gyakorlatilag arról van szó, hogy itt vannak ezek a munkáltatók, akik jelentkeznének arra, hogy épkézláb munkaerejük legyen, ezek az emberek már mind be vannak iskolázva a közmunkaprogramba, világosan látjuk, hogy ezeknek a munkáltatóknak akarják kielégíteni az időszakos munkaerőigényét.
Csakhogy nézzük meg, mi történik közben azokkal az emberekkel, akik elmennek erre a négy hónapos idénymunkára! Ugye, itt elvileg 600 forintos órabért kapnának ezek az emberek, de még ezt sem kell kifizetni, igazából a minimálbér 85 százalékáért dolgoztatják ezeket az embereket. A probléma az, hogy sok helyen még ezt sem fizetik ki, tisztelt államtitkár úr. Úgyhogy azt várjuk a Belügyminisztériumtól, hogy menjen oda Borsodba, és nézze meg, hogy vannak olyan helyek, ahol 350 forintért dolgoztatják ezeket az embereket óránként, és egész egyszerűen az látszik, hogy számos helyszínen nem élnek jobban ezek az emberek idénymunkából sem, mint ha közmunkán lennének.
Ezek az én empirikus tapasztalataim, és bízom benne, hogy van annyi kapacitás a Belügyminisztériumban, hogy odamenjen és megnézze, hogy egy: betartják-e a munkavédelmi előírásokat a közmunkásokkal kapcsolatban, kettő: megkapják-e ezt a bért az emberek. Azt várom önöktől, hogy ha Pintér Sándor le tudta tenni ezt a törvényjavaslatot az asztalra, akkor menjen oda Borsodba, és nézze meg, hogyan dolgoztatják ezeket az embereket, és ha törvénytelenséget tapasztal, akkor szüntesse meg.
A másik. Nem tudom, végiggondolták-e azt, hogy mi lesz a Start-mintaprogramokkal. Elvileg a Start-mintaprogramok arról szólnának, hogy hosszabb távon azok az emberek, akik azt csinálják, képesek saját lábra állni, és képesek a saját térségüket úgy menedzselni, hogy előbb-utóbb megéljenek ebből, és saját lábra álljanak ezek a projektek. Na most, milyen helyzetben lesznek azok a polgármesterek, akiknek ott lesz a lehetőség, hogy a közmunkásokat benntartsák a Start-mintaprogramban, és úgymond azt virágoztatják fel tovább, vagy pedig kiközvetítik idénymunkára? Mégis, hogy fognak ezek a polgármesterek dönteni? Milyen helyzetben lesznek? Mit fognak háttérbe szorítani, az idénymunkára való kiközvetítést vagy pedig a Start-minta-programot? Ez hogy fog kinézni, tisztelt államtitkár úr?
A javaslat másik része pedig annyira abszurd, hogy sehogy máshogy nem tudom mondani, mint úgy, ahogy önök itt szépen bevezették a dolgozók röghöz kötését, legyenek akár piaci munkavállalók vagy közmunkások. Tulajdonképpen arról van szó, hogy önök ki fogják zárni a közmunkából azt, aki saját döntés alapján, felmondással vagy akár közös megegyezéssel kilépett a munkaviszonyából. A mai napig nem értem, hogy Kovács Zoltán szóvivő úr pontosan mit értett azon, hogy ezzel a trükközéseket akarják kivédeni, ezeknek a trükközéseknek akarják elejét venni. Hát itt senki más nem trükköz, mint a Belügyminisztérium! Nem értem. Önök komolyan gondolják azt, hogy ha valakinek van egy stabil munkája, akkor azért felmond, azért közös beleegyezéssel távozik a munkahelyéről, hogy közmunkás lehessen? Mégis, milyen Magyarországot látnak önök a szemeik előtt?
Ráadásul, ha azt is feltételezem - és válaszát várom arra, hogy pontosan milyen trükközésekre gondolnak -, hogy valakinek tényleg ez a szándéka, hogy otthagyja a stabil piaci munkáját és elmegy közmunkásnak, akkor is jelzem, hogy ez a javaslat pontosan ellentétes hatást fog elérni. Ez a közmunkába fogja ragasztani az embereket. Mert félni fognak attól, és teljesen jogos a félelem, hogy ha a munkahelyük nem úgy alakul, ahogy azt várják, akkor adott esetben fel kellene mondaniuk, de ha felmondanak, akkor még közmunkába se kerülhetnek vissza. Ha ott lesz a lehetőség egy közmunkásnak, hogy egy piaci munkára elmenjen, nem fog merni elmenni, mert attól fog félni, hogy ha kirúgják vagy belekényszerítik a közös megegyezésbe, és a magyar munkaerőpiacon erről van szó, akkor gyakorlatilag ott találhatja magát, ahol a part szakad.
Úgyhogy akárhogy is nézem, ebben a törvényjavaslatban semmi racionálisat nem tudok találni, semmi értelmét nem látom. Azt sem egészen értem, hogy miért a belüggyel kell beszélgetnem erről a témáról. Mikor kapja végre össze magát a Fidesz (Az elnök csenget.), és csinál egy komplett, normális munkahelyteremtő programot, és meddig kell ezt a visszafelé elsült közmunkaprogramot hajszolni? Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir