SIMON RÓBERT BALÁZS

Full text search

SIMON RÓBERT BALÁZS
SIMON RÓBERT BALÁZS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 2014-ben, az új kormány megalakulását követően a kulturális ágazat megfogalmazta a fő társadalompolitikai céljait, a kulturális alapellátás bevezetését és a kulturális közösségfejlesztést. Ezeket a célokat az ágazat 2010 óta elért eredményeire alapozva tudjuk elérni.
2013-ban elindult a kulturális közfoglalkoztatási program, amely ötvözi a munkaerőpiaci célokat és a közösségépítést. A program első ütemében 4 ezer főt, utána 4500, a jelenlegi harmadik ütemében pedig már 6100 főt sikerült bevonni csaknem 2 ezer településen, több ezer partnerszervezettel. A résztvevők 22 százaléka tért vissza a közfoglalkoztatásból a normál foglalkoztatásba. Elsősorban a pályakezdők, a kistelepülési és hátrányos helyzetű térségekben élők, valamint a munkaképes korú nők helyzetét javítja a program.
A vidék kultúrájának megerősítése érdekében az 5 ezer fő alatti településeken 27 milliárd forintból közel ötszáz művelődési ház, közösségi színtér, könyvtár újult meg. Az ott megvalósuló kulturális programokat 1 milliárd forint keretösszegű TÁMOP-os pályázati forrás is támogatta. Európában egyedülálló országos szintű kistelepülési könyvtárellátási rendszer kiépítésére került sor, amely helyi szinten képes biztosítani a teljes könyvtári rendszer szolgáltatási kínálatát és országos dokumentumállományát. Eddig 2450 település csatlakozott a programhoz, amit a központi költségvetés 2015-ben 1,9 milliárd forinttal támogat.
(8.50)
Az idei évtől a települések közművelődési és könyvtári feladataihoz nyújtott támogatás minimális összegét 1,2 millió forintban rögzítette a költségvetési törvény, lakosságszámtól függetlenül, ez a szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező településeknek előnyös. Így a 2014. évi támogatáshoz képest 2015-ben csaknem 1,2 milliárd forinttal nőtt a ráfordítás 1790 településen.
A megyei múzeumi szervezetek tagintézményei, illetve 16 megyei könyvtár 2013. január 1-jével a területi elhelyezkedésük szerint illetékes megyei jogú városok és települési önkormányzatok fenntartásába kerültek, és a múlt heti döntésünkkel az ingó mellé az ingatlanok tulajdoni jogát is megkapták. Új, a múzeumok szakmai munkáját támogató pályázatok is megjelentek, ezek együttes összege meghaladja az 500 millió forintot.
Az elmúlt években az Agóra-programban több mint 20 milliárd forint támogatási összegből valósult meg, illetve valósul meg jelenleg is összesen 14 megyei jogú vagy 30 ezer főnél nagyobb lakosságszámú város közösségi művelődési intézményében a fejlesztés. A 14 nyertes projektből 2014 végéig 9 - Győr, Szeged, Tatabánya, Szekszárd, Kaposvár, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Debrecen, Szolnok - befejeződött. További öt beruházás - Szombathely, Kecskemét, Veszprém, Miskolc, Nyíregyháza - folyamatban van, és idén kettő - Mosonmagyaróvár és Hatvan - elkezdődött.
Az artmozihálózat digitális fejlesztését 2011-14 között évente 100 millió forinttal támogatta a tárca, így négy év alatt 32 mozi 39 termében újult meg a technika. 8,5 milliárdból újult meg a Mátyás-templom, 3 milliárdból pedig a hatvani Grassalkovich-kastély, amelyben a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum kapott helyet. Lezajlott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fejlesztése is, 600 millió forinttal támogatta az állam a magánberuházásként létrejött Budapest Music Center befejezését. 2014-ben már folyamatosan játszott, eddig negyedmillió nézőt fogadott be a megújult Erkel Színház, amit a szocialista kormány még el akart bontani. A Magyar Állami Operaház 2013-ban indított Operakaland programsorozata eddig több mint százezer középiskolást ért el, 2014 tavaszán a program a közgyűjtemények csatlakozásával Kultúr-kalanddá bővült, ingyenes múzeum-, könyvtár-, illetve levéltár-pedagógiai foglalkozásokkal. Ez 12 500 diákot ért el, és megháromszorozódott a jelentkezők száma.
Kiemelném még, hogy a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia folyamatos támogatásából több ezer rendezvény valósult meg Magyarországon, jelenleg is zajlik éppen választókörzetemben, Győrben a XI. Magyar Táncfesztivál június 15-21. között, amely a magyar táncművészet legnagyobb ünnepe.
Tisztelt Képviselőtársaim! Gyakran mondják, hogy a kultúra sokba kerül, drága, nehezen elérhető. Azt gondolom, igazán sokba akkor kerülne mindannyiunk számára, ha nem lenne. A kultúra nem cél, nem haszon, hanem valami nagy egésznek a része, szépség és öröm, közösségteremtő erő. A „kultúra” szó eredeti jelentése szerint ápolást, megőrzést jelent, azt, hogy gondot viselünk valamire. A régi rómaiak az ember és a természet közötti kapcsolat leírására használták. Úgy gondolták, hogy a természetet művelni és ápolni kell, hogy az ember számára lakhatóvá váljon, és nincs ez ma sem másképp: a kultúra akkor él, ha ápoljuk és gondot viselünk rá. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir