DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter úr! A nyári szünettel, a vakációval a diákmunkaszezon is kezdetét veszi, amikor a vállalkozások főként a kereskedelemben, a vendéglátóiparban, a mezőgazdaságban előszeretettel alkalmaznak fiatal munkaerőt. Ennek legfőbb oka a diákok után járó adókedvezmény, a szabadságolások miatt a cégeknél fellépő munkaerőhiány, de az idényjellegű munka is indokolhatja a fiatalok időszakos foglalkoztatását.
A diákmunka azonban nemcsak a foglalkoztatók körében népszerű, hanem a foglalkoztatottaknál is. A tanévzárás után sok fiatal keres munkát pénzszerzés és munkatapasztalat gyűjtése céljából. A diákmunka - ahogy a nevében is benne van - már diákkorban hivatott elősegíteni a fiatalok munkához jutását, és ezzel a korai munkatapasztalat mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is. A nyári diákmunka kapcsán sokunknak eszébe jutnak az elsősorban nevelő és propagandacélokat szolgáló régi építőtáborok, egy biztos: akkoriban ezt úgy mondták, hogy a fiatalok népgazdaságilag is hasznos munkát végezzenek.
Ma a hirdetéseket böngészve azt látjuk, hogy számos különböző kategóriát jelöltek meg a különböző cégek: irodai adminisztrációs, recepciós, könnyű fizikai, raktári munkák, csomagolás, címkézés, bolti kisegítés, sőt gyorséttermi munkák is. Ennek egy része nyilvánvalóan a gyors kereseti lehetőséget szolgálja, vannak azonban olyan munkák is, amelyek később, az iskola befejezését követően az elhelyezkedés során előnyt jelenthetnek
Tisztelt Miniszter Úr! Mit tesz a kormány azért, hogy a dolgozni akaró fiatalok megtalálják a számukra legalkalmasabbnak vélt nyári munkát? Teremt-e külön munkalehetőséget számukra a kormány? Támogatja-e az őket foglalkoztató állami intézményeket, és ha igen, mennyivel támogatja? Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir