IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Napjaink egyik legfontosabb vezetőjének, a katolikus egyházfőnek friss enciklikája kapcsán szeretném a figyelmüket kérni. Ferenc pápa az elmúlt években egyenes, szókimondó és szerény munkájával bebizonyította, nemcsak a katolikus híveknek érdemes odafigyelni a szavára, hanem mindenkinek, aki számára a szeretet és az igazságosság értékei fontosak, ha úgy tetszik, mindenkinek, aki hisz az európai alapértékekben.
A múlt héten napvilágot látott enciklikájával Ferenc pápa világos, érthető módon mondta ki az igazságot egy égető problémáról, mert nem mást állít Ferenc pápa, mint hogy igenis van globális felmelegedés, hogy a fajok ezrei tűnnek el a Földről évente és azt, hogy mindez nagyrészt az emberi tevékenység eredménye, amit a mohóság, kapzsiság és a rövidlátás mozgat. Ugyanez a mohóság, a rövidlátás okozza egész országok, kontinensek szegénységét, százmilliók nyomorát, ez ellen pedig kötelessége fellépni minden jóérzésű embernek, hívőknek és nem hívőknek egyaránt. Erről szól a pápai enciklika, és ezen háborodtak föl sokan, akik a mai világrendnek pillanatnyi haszonélvezői. Olyan magától értetődő dolgok ezek, hogy szinte nem is értjük, miért fontos ezt egyáltalán egy pápai enciklika formájában kinyilvánítani, de ha a rideg tényeket nézzük, belátható, talán soha ennyire nem volt fontos, hogy szót emeljünk és cselekedjünk közös otthonunkért, a Földért.
Három amerikai egyetem közös kutatása szerint új, nagy kihalási hullám indult a Földön. A gerinces fajok eltűnésének üteme az elmúlt időszakban legalább százszorosára gyorsult, számtalan, ma még élő állatról és növényről unokáink valószínűleg már csak hallomásból fognak értesülni. A földtörténeti kutatások tanúsága szerint ehhez hasonló utoljára a dinoszauruszok eltűnése körül történt, azzal a fontos különbséggel, hogy most az emberiség van az őshüllők szerepében. A kihalás oka az erdőirtás, a klímaváltozás, a légszennyezés, tehát emberi tevékenység.
Magyarországon e hírek hallatán sokan csak legyintenek, kicsi ország vagyunk, kicsi a felelősségünk is. Különösen nagy baj, hogy az aktuális kormány is úgy gondolja, hogy a környezetvédelem csak nyűg, ami a profitot veszélyezteti, pedig hazánk a klímaváltozásnak fokozottan kitett, sérülékeny területen fekszik, mezőgazdasági adottságainkat, a mindennapok életminőségét veszélyezteti az éghajlatváltozás. Ahogy Ferenc pápa is utal rá, számtalan háborút ma már az ivóvízért, a zsugorodó természeti erőforrásokért vívnak. Sok millió klímamenekült bolyong a világban, és számuk borítékolhatóan nőni fog, ha nem teszünk a bolygó tönkretétele ellen, a károk enyhítéséért.
Az enciklika kimondja, nincs külön ökológiai, gazdasági és társadalmi válság, az ökológiai válság is ugyanannak a kizsákmányoló emberi tevékenységnek az eredménye, ami a gazdaságban és a társadalomban is rombol. És mégis, mit látunk a kormánytól? A környezetvédelmi ügyekben és a társadalompolitikában is felelőtlen, rövidlátó politikát látunk, a gazdagokat támogató, kirekesztő és az emberek félelmeire alapozó kormányunk van. Gondoljunk csak a nemzeti parkok és a zöld civil szervezetek elsorvasztására, az elavult épületállományunk szigetelésének kitartó elszabotálására, a klímaszempontok szerint is káros, TTIP szabadkereskedelmi egyezmény támogatására, a megújuló zöldenergia tartós kiszorítására a magyar energetikából, a jövedelmeket a leggazdagabbakhoz csoportosító adópolitikára, a szegénységből kitörést biztosító oktatás lezüllesztésére.
Ez a kormány ugyanazt a neoliberális gazdaságpolitikát folytatja, amely az elmúlt évtizedekben felgyorsította a természet pusztulását s a tömegek elszegényedését okozta világszerte. A Lehet Más a Politika már az alapító nyilatkozatában is leszögezte, hogy ez egy zsákutca, nyomort, szenvedést hoz Magyarországra és a bolygó lakóinak többségére. Ebben a szellemben dolgozunk azóta is, hogy gyermekeink és unokáink egy igazságosabb társadalomban élhessenek, és legalább olyan sok természeti kincset örököljenek, mint ahányat mi a szüleinktől kaptunk.
Ferenc pápával szólva, az ember felelős a teremtett világ megóvásáért. Olyan korban élünk, amikor kinek-kinek mindent meg kell tennie, hogy legalább enyhíteni tudjuk a bajokat, a sokáig távolinak és elvontnak tűnő problémák ugyanis már itt kopogtatnak az ajtónkon, nincs egyetlen nap vesztegetnivaló időnk sem. Köszönöm a figyelmet. (Dr. Schiffer András tapsol.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir