ÁGH PÉTER

Full text search

ÁGH PÉTER
ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Többször elhangzott már a Parlament falai között, hogy az Európai Unión belül a magyar kormány munkája kapja az egyik legnagyobb figyelmet az Unió szervei részéről. Az Európai Bizottság rendszeresen számon kéri hazánkat téves vélelmezések alapján. Sajnos, azt kell megállapítanunk, hogy ez a fajta kettős mérce nem csupán a tagállamok között érzékelhető. Míg az uniós szervek folyamatos monitoring alatt tartják a jobboldali magyar kormányt, addig a jelenleg ellenzéki, korábbi miniszterelnök cége olyan megbízást nyert el Brüsszeltől, amelynek tárgya a kormányzati munka felügyelete. Az elfogadhatatlan eljárás kapcsán nyugodtan állíthatjuk, hogy burkolt pártfinanszírozás ténye áll fenn. (Balla György: Úgy van!)
Arról van szó ugyanis, hogy az Altus Zrt. 180 millió forintos osztalékot fizetett ki tavaly Gyurcsány Ferenc részére. Az EU-s pénzek is ugyanebbe a cégbe folynak be, amelyből aztán nyilvánvalóan osztalékot lehet fizetni. Azt pedig tudjuk, hogy a korábbi szocialista, jelenleg a Demokratikus Koalíció pártelnöke befizetőként pénzeli saját pártját. Nehezen hihető, hogy az európai uniós szervek nem rendelkeztek információval a pályázó aktív politikai tevékenységéről, így pedig az Altus Zrt. másfél milliárd forintos összeggel burkoltan finanszírozza Gyurcsány Ferenc pártját, a Demokratikus Koalíciót.
Szeretnék emlékeztetni arra, hogy az eset sajnos nem egyedülálló Európában. A szintén szocialista korábbi bolgár miniszterelnök, Szergej Sztanisev és neje 2013-ban közel azonos körülmények között nyert el európai uniós pályázati pénzeket. Sztanisevhez hasonlóan Gyurcsány Ferenc és felesége sem jelezte az Unió felé az összeférhetetlenségét. Kérdőre vonásukkor mindkét érintett a nyílt pályázati elbírálásra hivatkozott. Két lényeges különbség azonban van az ügyben. Először is, Sztanisev nem politikai ellenfelét akarta vizsgálat alá vonni, másodszor pedig az Unió fellépése nyomán a bolgár exelnök felbontotta a szerződést, az addig felvett összegeket pedig visszafizette.
Tisztelt Képviselőtársaim! Joggal várhatjuk tehát azt, hogy Gyurcsány Ferenc követi a korábbi évek precedensét, és a jogosulatlanul elnyert, általános közfelháborodás mellett szerzett összegeit visszafizeti az EU-nak. Nemkülönben kívánatos lenne, ha a jövőben nagyobb körültekintéssel vizsgálnák meg az elbíráló szervek, kinek milyen pénzeket juttatnak a jövőbeli hasonló esetek elkerülése érdekében. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir