DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönöm, hogy ezt a fontos témát újra idehozta a parlament elé, és tudunk néhány fontos, nemcsak számadatot, hanem tényt is elmondani az elmúlt időszak, az elmúlt évek bérpolitikájáról és foglalkoztatáspolitikájáról is.
Valóban, ahogy ön is említette, a jövő évi költségvetésben jelentős adókedvezmények szerepelnek, ami konkrétan a magyar családok, illetve a magyar emberek zsebében marad majd. Ahogy ön is említette, 16-ról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó, az 120 milliárd forintot jelent az embereknek, a sertés tőkehús áfája 25 milliárd forintot, a kétgyermekes családok adókedvezménye 15 milliárd forintot, a korábbi adókedvezmények igénybevétele a családi adórendszer intézménye kapcsán 240 milliárd forintot hagy évente a gyermeket vállaló családoknál. Azt gondolom, hogy ez igen jelentős összeg. Bevezetésre kerül a gyed extra, ami a munka és a gyermekvállalás közti összhang megteremtésével segíti a családokat. Emellett 2016-ban 138 milliárd forintot hagy a kormány a munkaerőpiac szempontjából hátrányos helyzetben lévőt alkalmazó vállalkozóknál a munkahelyvédelmi akcióterv kapcsán. Ezek mind-mind olyan jelentős források, amelyek, azt gondolom, jelentősen fogják segíteni az életkörülményeket.
De amit mondott itt, és érdemes egyet talán hátralépni, hogy vajon a bérek kapcsán azok a különbségek, amelyek a magyar rendszerben megvannak, mennyire magyar specialitások és mennyire jellemzők általában. Vajon a lengyeleknél, a cseheknél, a románoknál, a szlovákoknál… - mert szerintem itt érdemes vizsgálódnunk, hiszen a nyugat-európai bérekhez képest valóban azt tudjuk mondani, hogy jelentős az elmaradásunk, és valószínűleg a következő években is jelentős lesz, de azt kell vizsgálnunk, hogy ebben a tekintetben hogyan állunk. És ha ezt vizsgáljuk, akkor már egészen más képet kapunk. Hiszen ezekben az országokban hasonló tendenciák és hasonló eltérések mutatkoznak.
De talán itt, a Parlament falai között nem hangzott még el, s elnézést, hogy kora reggel számadatokkal terhelem a jelenlévőket és azokat, akik képesek ilyen korán bennünket hallgatni, de nagyon fontos, azt gondolom, hogy jelezzük, 2014-ben a bruttó keresetek 10. decilisének értéke, tehát ez a felső 10 százalék, hogy egyszerűen fogalmazzak, 616 ezer forint volt. Ezzel szemben a 9. decilisé alig többmint a fele, 350 ezer forint. A 10. decilis tehát valóban kiugró mértékű, de a 9. és nyilván innen lefelé a 8., a 7. s a többi: a 8. 283 ezer, a 7. pedig 234 ezer forint. Tehát amit ön most állít, hogy a különbségek nőnek, az olló tágul, azt ezek a számok gyakorlatilag egyáltalán nem támasztják alá.
Nyilván nagyon lényeges kérdés az, hogy mi történik a minimálbérrel, a garantált bérminimummal, hiszen ennek tolóhatása van a későbbiekben fölfelé az összes többi kereseti rétegre. Ezért is fontos, ezért tartottuk fontosnak az elmúlt években is, hogy megállapodjunk a munkáltatókkal és a munkavállalókkal a bérnövekményben. Folyamatosan nőnek a bérek. Ha 2010 és 2014 között vizsgálódunk, akkor a minimálbérek gyakorlatilag több mint 40 százalékkal növekedtek, igaz, hogy bruttóban, ennek a nettó növekménye ennél kisebb. De ha megfigyeljük a legutolsó KSH-adatokat, egyértelműen látszik, hogy mivel alacsonyan van az infláció, és jól sikerült beállítanunk ezzel a 3-4 százalék körüli keresetnövekedést a megállapodás kapcsán, azt látjuk, hogy nem csökken a foglalkoztatás, ez egy nagyon lényeges kérdés, sőt nő. Teljesítmény van a növekedés mögött, tehát a bérek úgy tudnak nőni, hogy nem hitelből növekszik, hanem teljesítményből, munkából szerzett teljesítményből. Ez is egy nagyon lényeges kérdés.
(9.10)
És ugye, a létminimum és a minimálbér viszonyában is azt látjuk, hogy míg 2011 környékén ez az arány 70 százalék körül volt, ez most 79 százalék. Tehát arra szeretném fölhívni a figyelmet, hogy a tendencia folyamatosan javul.
Nyilván szeretnénk azt, hogyha minél előbb sikerülne elérni a létminimum környéki állapotot, de szeretném fölhívni a figyelmet, hogy ahhoz egy egyszeri 30 százalékos növekedésre lenne jelen pillanatban szükség, ami meggyőződésünk szerint a munkahelyek ezreit veszélyeztetné a versenyszférában, ezért a következő években is szándékaink szerint növeljük a béreket, de olyan mértékben, ahogy azt a gazdaság és a gazdaság teljesítőképessége lehetővé teszi. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir