DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Két részre bontanám a válaszomat. Egyrészről egy konkrét ügyről beszélt, a „Híd a munka világába” projekttel kapcsolatban, másrészről pedig általában a cigányságot érintő kérdésekről.
Ami a „Híd a munka világába” programot illeti, igyekeztünk a lehető legszélesebbre nyitni a nyilvánosság kapuit, hogy aki akar, az beletekinthessen az iratokba, tájékozódhasson. Mi magunk is szabályossági ellenőrzést indítottunk az Emberi Erőforrások Minisztériumában. 150 tételt vizsgáltunk, 12 darab közbeszerzési eljárást néztünk át, 25 darab közbeszerzési értékhatár alatti beszerzést vizsgáltunk. Két esetben volt szabálytalansági gyanúnk, a bútorbeszerzések és gépkocsihasználatok kapcsán.
(9.40)
Az emberi erőforrások minisztere ezekért indított mindkét esetben szabálytalansági eljárást. A projektszervezet átalakítására szólítottuk fel a projekt vezetését, hogy dolgozzanak ki javaslatot, illetve felhívtuk őket, hogy a duális képzési programok megszervezését valósítsák meg. Minden tekintetben igyekeztünk, amint a nyilvánosság előtt bármifajta gyanú felmerült, a magunk eszközrendszerével ezeket a vizsgálatokat megtenni, erről a nyilvánosságot tájékoztattuk. Az egyik héten, pont amikor a minisztérium épületébe mentem be, láttam, hogy Ikotity képviselő úr éppen akkor jött ki, hiszen akkor tekintette meg ennek az iratkötegét. Igencsak vastag vagy magas az az irathalom, attól függ, hogy honnan nézzük, amely a „Híd a munka világába” programmal kapcsolatban keletkezett. Tehát igyekeztünk a lehető legnagyobb átláthatóság mellett mindenkinek biztosítani betekintést, tájékoztatást adni arról, ami nyilvánvalóan az Emberi Erőforrások Minisztériumának hatáskörében van.
Ön nagyon könnyen megelőlegezett bűncselekményeket, képviselő úr. A magyar jogrendszerben kicsit lassabban mondhatjuk csak ki ezeket jogszerűen, hiszen elég hosszú az az eljárás, amelyben akár alapos gyanúról beszélhetünk, ha pedig az alapos gyanú megáll a bíróságon a későbbiekben, akkor beszélhetünk bűncselekményekről. Mi bárkinek az iratok, az információk iránti igényét igyekeztünk teljesíteni. Úgyhogy bízom benne, hogy a későbbiekben is, ha valakinek kérdése van, hozzánk fordul, meg tudja tekinteni ezeket az iratokat, semmifajta titkolás vagy elrejtés nem történt a részünkről. Ami kiadható volt, azt kiadtuk, ahol vizsgálatot lehetett indítani, ott indítottunk, amely tételeket már benyújtottak elszámolásra és szabályosan nem fogadható el, azokat természetesen visszafizettetjük a pályázóval, amely tételeket pedig még nem fizetett ki a támogató és megpróbálják elszámolni, ott pedig nem kerül sor kifizetésre, ha valamiért ez szabálytalan lenne. Tehát teljes mértékben a törvényesség az, ami itt jellemző. Nem hiszem, hogy sok másik ilyen támogatási konstrukciót tud mondani, ahol hasonló gyanúk felmerültek az elmúlt 25 évben és ennyire átláthatóan folyt az eljárás, ennyire biztosítottuk akár ellenzéki képviselőknek is a betekintés lehetőségét az iratokba. Azt hiszem, ez igencsak unikális, korábban nem igazán volt jellemző, hogy bárki ezeket az iratokat megnézhette.
Az kétségtelen tény, hogy Magyarországon a szegény emberek között a cigányság aránya magasabb, mint az össztársadalmon belüli arány, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy minden cigány szegény lenne, vagy minden szegény cigány lenne. Valóban, a cigány sorban élőknek körülbelül a fele él szegénységben vagy egyharmada mélyszegénységben. (Zaj. – Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Ezen kell javítanunk. Ez másként nem mehet szerintünk, mint oktatással, képzéssel vagy munkahelyteremtéssel. Ezért vezetjük be például idén szeptembertől a hároméves kortól kötelező óvodai ellátást, ezért kell hároméves kortól mindenkit óvodába íratni, nemcsak a cigány, de a nem cigány szegény sorsú emberek gyermekei számára is ez egy felzárkózási esélyt jelent, hiszen azok a képességeik már hároméves kortól ki tudnak alakulni, amelyek az iskolakezdéshez szükségesek, és a napi többszöri rendszeres egészséges étkezést szintén az iskola előtt az óvodában is megkaphatják ezek a gyerekek.
De ugyanígy fontos a munkahelyteremtés. Ha azt nézzük meg, és a Tárki legújabb felmérése tartalmazott erre egy nagyon látványos adatot, hogy hány olyan roma származású család van, ahol egyik szülőnek sincs munkája, láthatjuk a Tárki felmérése alapján, hogy ez az arány két év alatt 48 százalékról 27 százalékra csökkent. Tehát most már csak a roma családok 27 százaléka az, ahol egyik szülő sem dolgozik, míg két évvel ezelőtt ez 48 százalék volt. Mondhatnánk, hogy kevesebb mint a feléről kicsit több, mint egynegyedre csökkent szerencsére az arány. Ez az egyetlen út. Hiszen ha Magyarországon a magyar emberek boldogulni akarnak, jobban akarnak élni, a teljes ország javát akarjuk, az nem mehet másként, mint hogy cigány emberek, nem cigány emberek egyaránt többen tudjanak dolgozni. Anélkül, hogy foglalkoztatást kínálunk mindenkinek, aki szegénységben él és ez teljesen független attól, hogy milyen származású, anélkül az egész országnak sem mehet jobban a sora.
Úgy gondolom, hogy ezt az irányt érdemes követnünk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), Magyarországon jó szegénységellenes politikát kell folytatni, és az az ilyesfajta problémákat is, amelyek a cigányok között is felmerülnek, hosszú távon sokkal jobban tudja megoldani, mint bármilyen faji alapú megkülönböztetés. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir