MIRKÓCZKI ÁDÁM

Full text search

MIRKÓCZKI ÁDÁM
MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy picit eltérve a valóban nagyon súlyos bevándorlás problematikájáról egy másik nagyon súlyos problematikára szeretnék kitérni, ami elsősorban a magyar társadalomra vonatkozik, ez pedig a cigány-magyar együttélés, a cigányság integrációja avagy a cigányság integrálatlanságának problematikája.
2010-ben, amikor önök kettőharmados felhatalmazást kaptak, akkor - finoman fogalmazok - nagyon messzire mentek az ígéretekben, a cigányság integrációja kapcsán önök ígértek kis túlzással csodát, de mindenképpen konkrétumként ígérték a munkahelyteremtést, az integrációt, a békés egymás mellett élést és nem utolsósorban a rendet.
Azt gondolom, hogy öt év elteltével e tekintetben is ideje egyfajta mérleget vonni. Hát, nemhogy csoda nem történt, hanem sem rend nem lett, sem békés egymás mellett élés, a munkahelyteremtés finoman fogalmazva hagy kívánnivalót maga után. Zárójelben jegyezném meg, hogy az általunk is támogatott közmunkaprogramot semmiképp sem nevezzük termelő és önfenntartó munkahelyteremtésnek, sokkal inkább egy szükséges minimumnak, amely arra vonatkozik nagyon helyesen, hogy életerős, egészséges emberek segély helyett dolgozzanak. De semmiképpen sem lett rend, és semmiképpen sem jöttek azok a kívánt eredmények, amelyeket, úgy gondolom, hogy 2010-ben sok-sok évtized rossz tapasztalata után a magyar társadalom egyfajta minimumként elvárt.
Ellenben, amit most látunk most már hónapok óta, hogy a cigányság integrációjára szánt sok-sok millió, sőt sok-sok milliárd tekintetében talán nem túlzás azt állítanunk, hogy minden idők legnagyobb korrupciós botránya zajlik. Van ennek természetesen felelőse, és ha már politikus és viselnie kell a nyilvánosságot, és mi is politikusok vagyunk és az a dolgunk, hogy a felelősöket megnevezzük, mi azt gondoljuk, hogy Farkas Flórián egy személyben minimum bizony felelős mindezért a botrányért, mindezért a lopássorozatért, ami a cigányság integrációjára szánt milliók nyomát vagy nyomtalanságát övezi.
És mit tesznek önök? Semmiképpen sem állnak az élére az igazságnak, semmiképpen sem állnak az élére a tisztázásnak, hanem sokkal inkább maszatolnak, sokkal inkább védik, másokra mutogatnak, hol ügyészségre, hol rendőrségre, hol bíróságra, de eszükbe sem jut, hogy azt a politikai minimumot megtegyék saját választóik felé, mely szerint a saját - hogy is mondjam - méltatlanságba keveredett politikusukat jogszerűen és minimumként érintené.
És hozzáteszem, mielőtt lelki füleim előtt hallom a választ, nem kirekesztés az, nem gyűlöletkeltés az és nem a társadalom megosztása az, hogyha mi a tényeket, vagyis a lopást lopásnak nevezzük, a felelősök elszámoltatását követeljük. Lehet, hogy önök megint ezzel fognak operálni, hogy a Jobbik csak gyűlöletet kelt, a Jobbik csak feszültséget kelt. Szó sincs róla! Szeretnénk, hogyha nem lenne ez egy következmények nélküli ország. Azt szeretnénk, hogyha mindenki megkapná a jogos büntetését.
Hozzáteszem itt is, hogy évtizedek óta, ami a cigányság integrációjára szánt sok-sok milliárdot, most már megszámlálhatatlan mennyiségű pénzösszeget tekintve elmondható, nem mi vagyunk azok, akik ezt a pénzt ellopták, nem mi vagyunk azok, akik ezt a pénzt haveroknak kijátszották, nem mi vagyunk azok, akik ezt a rengeteg-rengeteg pénzt korrupciós ügyekben eltüntették, hanem sokkal inkább az elmúlt 25 év, köztük most már másodszor önök és az önök által kinevezett - hogy is mondjam - emberek, akik ezért felelnek, eltüntették.
Orbán Viktor azt mondta nem oly régen, néhány évvel ezelőtt, hogy úgy tekint a cigányságra, mint rejtett erőforrásra. Tegyük föl akkor a kérdést, hogy minek a rejtett erőforrásai. Annak, hogy akár az Európai Unióból, akár a magyar költségvetésből a sok-sok milliárdot el lehet tüntetni, vagy annak lennének-e az erőforrásai, akikre ő vélhetően gondolt vagy amire ő vélhetően gondolt, hogy a magyar gazdaságba értelmesen be lehetne őket integrálni és értékteremtő munkát végezhetnének?
Mondhatnánk, hogy itt is előjön Farkas Flórián - hogy is mondjam - szerepe, akire szívesen mondanám, hogy az élete nyitott könyv, de nem tudjuk azt mondani, hiszen aktája titkosítva van, jól tudjuk, hogy Göncz Árpádtól köztársasági elnöki kegyelmet kapott.
A kérdés, hogy önök ezt meddig tűrik, a kérdés, hogy önök meddig hajlandók falazni egy ilyen köztörvényes lopássorozathoz, egy ilyen köztörvényes bűncselekményhullámhoz. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir