SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A mai napon szavazunk a 2016. évi költségvetésről, amit önök az adócsökkentés és a családokat támogató költségvetésnek neveznek. Mi ezzel szemben azt állítjuk, hogy ez a költségvetés bebetonozza a Fidesz-KDNP elhibázott, az emberek életét hosszú távra megnyomorító társadalom- és gazdaságpolitikáját. Önök nem figyelnek oda a világban zajló folyamatokra, de legalábbis nem tudják azokat helyesen értékelni. Az elmúlt évek során minden a gazdagok felé billent el. Hiába van gazdasági növekedés, ha az embereknek, a vállalkozások döntő részének abból semmi haszna, ha a nyereséget a felső 1-5 százalék fölözi le.
A világ és az egyes társadalmak szétszakadtak kevés gazdagra és a szegények gyorsan növekvő táborára. A társadalom szétszakadása pedig nemcsak igazságtalan társadalmat jelent, ahogy Orbán Viktor a minap elismerte, hanem már rövid távon is a gazdasági fejlődés gátjává válik. Éppen ezért ma a különbségek csökkentése a legfontosabb, de ennek első számú eszköze a progresszív jövedelemadó, illetve a tőkejövedelmek magasabb megadóztatása. Ebből az önök politikájában semmi sem látszik. Önök azt kommunikálják, hogy az szja 1 százalékos csökkentése 120 milliárd forintot hagy az embereknél, a kétgyermekes családok adókedvezménye jelentős mértékben segít a családoknak, míg a sertéshús áfájának 27 százalékról 5 százalékra való csökkentése mindenkinek jó lesz.
Ha jobban megnézzük a számokat, akkor kiderül, hogy mindössze a GDP 0,5 százalékával csökkentik az adókat, és ezt nevezik önök az adócsökkentés költségvetésének. A régebbi kereskedelmi jogban ezt hívták szédelgő feldicsérésnek, és három évig terjedő fogházat lehetett érte kapni. Szerintem az önök propagandája kimeríti ezt a tényállást. Ráadásul, és ez még súlyosabb, önök az átlag mögé rejtik a valóságot. Az szja 1 százalékos csökkentése növeli a szakadékot az alacsony jövedelműek és a magasabb jövedelműek között. Már sokszor elmondtuk, hogy aki 1 millió forintot keres, annak havi 10 ezer forinttal, míg aki 100 ezer forintot keres, annak csak havi ezer forinttal nő majd a keresete.
Be kellene végre látniuk, hogy az alacsonyabb jövedelműeken kellene segíteni. Hiszen a dolgozói szegénység komoly problémává vált Magyarországon. Közel 2 millió ember a létminimum alatt keres, és nagyságrendileg 4 millió állampolgár a létminimum alatti jövedelemből él. További millióknak problémát jelent a hónapról hónapra való tisztes megélhetés. A családok helyzetén egy gyermek után, de csak a második gyermekig havi 2500 forinttal akarnak segíteni, miközben 2008 óta nem emelték a családi pótlékot és a gyest. Inkább ezeket kellett volna legalább 25 százalékkal megemelni. A sertéshús áfájához pedig annyit, hogy ez túl kevés. Az 5 százalékos áfát minimum az összes alapvető élelmiszerre ki kellett volna terjeszteni.
Azt is az önök fejére olvashatnám, hogy az egészségügyet, az oktatást, a szociális szférát lélegeztetőgépen hagyják. De sajnos hiába mondjuk, olyan, mintha a falnak beszélnénk. Önök a gyorsan összegyűjtött vagyonból a kapcsolataik révén igénybe veszik a privát egészségügyet, a privát oktatást, és tényleg azt hiszik, hogy ami az önök családjának jó, az az országnak is jó.
Bezzeg, ami önöknek fontos, arra elegendő pénz jut 2016-ban is. Ilyen Paks 133 milliárdja, a Liget-projekt múzeumi negyede, a több tízmilliárdnyi állami és kormányzati kommunikáció, a méregdrága és felesleges autópályák vagy például a debreceni repülőtér. De a nemzeti parkok támogatására vagy az egészségkárosító szálló por csökkentésére alig, míg a környezeti kármentesítésre egyáltalán nem jut pénz.
Az LMP felelős, de radikális költségvetési átrendezést javasolt. Javaslataink egyetlen forinttal sem emelték volna a költségvetési hiányt, hitelfelvételt nem igényeltek volna. Összesen 73 módosító javaslatunkkal több mint 1600 milliárd forint átcsoportosítását javasoltuk úgy, hogy a munkából élőket, a valódi munkát keresőket segítettük volna.
Ez szolgálta volna azt a célt, amit korábban a Fidesz is kitűzött, de teljesen elfelejtett: hogy tisztességes munkából tisztességesen meg lehessen élni. Csak ezen alapulhat egy fenntartható társadalom és fenntartható gazdaság. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir