KISS LÁSZLÓ,

Full text search

KISS LÁSZLÓ,
KISS LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm, elnök úr. Ahogy eddig sem volt szokásunk, úgy ezután sem fogunk engedélyt kérni arra, hogy a saját véleményünket kialakítsuk. A Törvényalkotási bizottság ülésén sem tettük ezt. Kucsák képviselőtársam abban a hitben ne éljen, legyen szíves, hogy ilyen szokást ki fogunk alakítani. Nem kérünk elnézést azért, hogy más véleményünk van, mint önnek.
Elmondtuk a bizottság ülésén, hogy a javaslattal két problémánk volt. Az egyik az, hogy felesleges, a másik meg az, hogy rossz. A TAB ülésén az egyik kérdés tudott valamilyen szinten rendeződni. A rossz kérdése rendeződött valamilyen irányban, ugyanis Répássy államtitkár úr módosító javaslata, amely elfogadásra is került a TAB ülésén, rendezte azt, hogy ez a rossz javaslat magát az államtudományi képzést tiltotta volna meg, államtudományi tantárgyak oktatását tiltotta volna meg a többi egyetemen. Ezt Répássy államtitkár úr javaslata rendezi, és azt mondja, hogy csak a képzés, ez a szak nem lehet másik egyetemen, de egyébként a többi egyetemen államtudományi diszciplínákat oktathatnak. Ezért mondtuk a bizottság ülésén, hogy immáron ez csak egy felesleges törvényjavaslat, amely előttünk van, nem pedig egy teljesen rossz törvényjavaslat.
Engedjék meg, hogy elmondjam azokat az érveket is, amelyek arra vezettek bennünket, hogy ezt a megállapítást tegyük. A vitában elhangzott a kormánypárti megszólalók részéről, hogy vizionáltak egy egységes közszolgálatot, amelyben egy egységes képzésre van szükség. Ezzel szemben a valóság az, hogy jelen pillanatban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem keretén belül folyik egy igazgatásszervezői alapképzés, egy erre ráépülő mesterképzés, amelyet néhány évvel ezelőtt indítottak be, és ehhez képest pedig a szakigazgatásban részt vevő, felsőfokú végzettségű köztisztviselők számára közigazgatási alapvizsga és közigazgatási szakvizsga szolgálja azt, hogy azok a fajta kompetenciák a közigazgatás teljes vertikumában meglegyenek, amelyek valóban szükségesek ahhoz, hogy a munkakörüket ellássák ezek a munkavállalók. Azt gondolom tehát, hogy nem ördögtől való az a felvetés, hogy ha egyébként jelen pillanatban is van két szakirányú képzés a közigazgatás dolgozói számára, illetve emellett van egy alap- és egy szakvizsga is a közszolgálatban dolgozó nem ilyen végzettségűek számára, akkor tényleg felmerülhet a kérdés, szerintem joggal egyébként, hogy mi szükség van az államtudományi képzésre.
Valóban igaz az, hogy azokat a fajta problémákat, amelyeket a vita első szakaszában az ellenzék jelzett a jogászképzés kapcsán, pont Répássy államtitkár úr módosító javaslata oszlatta el. Ez kétségtelen tény, ezért mondtam azt a bizottság ülésén és tartom magam is hozzá, hogy ez a javaslat azon részét, amely arra irányul, hogy ez rossz, azt mindenképpen megváltoztatta. Innentől kezdve már csak a felesleges kérdésekkel kell valamit kezdeni.
A bizottsági vitában az is elhangzott, és örülnék, ha legalább a vita végső szakaszában a válaszra sor kerülne, hogy miközben van számos közszolgálati képzésünk, aközben vajon mi értelme ennek az új képzésnek, mit akar vele a kormányzat, ezek a tisztségviselők pontosan milyen olyan munkakört lássanak el, amit egyébként azok az emberek, akik jelenleg részt vesznek a képzésekben, nem tudnak ellátni. Az, hogy erre nincs válasz, jól mutatja, hogy egy másik törvény rendelkezik arról, hogy majd később dolgozzák ki ennek a képzésnek a követelményrendszerét.
Tehát még egyszer mondom, hogy sajnos a bizottság ülésén a nem szavazatok abba az irányba mentek el elég erőteljesen, hogy bár ez a törvény most már nem annyira rossz, de továbbra is teljesen felesleges. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir