KUCSÁK LÁSZLÓ,

Full text search

KUCSÁK LÁSZLÓ,
KUCSÁK LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság a házszabály 46. §-a alapján megtárgyalta a T/5050. számon benyújtott, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, valamint a közigazgatási, rendészeti és katonai felsőoktatásról szóló 2011. évi CXXXII. törvény és a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról című törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 24 igen, 9 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat tartalmazza egyrészről a Honvédelmi és rendészeti bizottság indítványát, másrészről a Törvényalkotási bizottság saját javaslatát. A szakbizottsági javaslat célja, hogy az eredeti törvényalkotói szándék - azaz államtudományi képzés telepítése a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre - egyértelmű megfogalmazást kapjon. Ennek a feladatnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre történő telepítése pedig abból fakad, hogy ez a képzés, összhangban az egyetem további képzéseivel a közszolgálati életpályára közvetlenül és átjárható módon felkészítő tudást kíván biztosítani.
Az államtudományi képzés tekintetében történő oklevélkiadás és az azt megalapozó szak törvényi létrehozása, nevesítése ugyanakkor szükséges, hisz csak ezt követően és ennek alapján kezdődhet meg az a részletes szakmai, tudományos egyeztetés és előkészítés, amely elengedhetetlen az új szak kifejlesztéséhez, illesztéséhez, engedélyeztetéséhez és ezt követő bevezetéséhez. Hangsúlyozni kívánom, hogy a módosítással egyértelművé válik, hogy az államtudományi képzés telepítése a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre nem érinti a más egyetemek, így azok állam- és jogtudományi karainak osztatlan jogász mesterképzési szakjain folyó képzéseket sem, nem érinti és módosítja a meglévő jogászképzés tartalmát, nem befolyásolja az ilyen képzést folytató intézmények lehetőségeit, elnevezését. Úgy gondolom, hogy ezzel az egyértelműsítéssel a szokásos ellenzéki riadalomkeltés végre befejeződhet, bár ez irányú reményemet a Törvényalkotási bizottság ülésén elhangzottak némiképp eloszlatták. Úgy látszik, hogy a törvényjavaslatban rögzített módosítás sem zavarja például a szocialistákat véleményük kialakításában.
Ennek ellenére is kérem, hogy a Törvényalkotási bizottság további technikai pontosításaival együtt támogassák az indítványt. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir