LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Képviselő úr kérdését nemcsak azért köszönöm meg, mert képviselő úr fejlesztések iránti elkötelezettsége Zala megyei képviselőként régóta ismert, hanem közlekedésfejlesztéseket vezénylő politikusként, azt hiszem, ön is pontosan tudja, hogy Magyarországon - a költségvetés és a gazdaság jelenlegi viszonyait nézve - fejlesztés az elmúlt hét esztendőben nem lett volna, hogyha nincsenek európai uniós források, és még a 3-4 százalékos gazdasági növekedésnél is jóval nagyobb gazdasági növekedésre volna szükség egész Európában és Magyarországon is, ha ezeket a forrásokat elveszítenénk, valahogy pótolni tudnánk.
Tehát az első mondat az, hogy ezeknek a fejlesztési forrásoknak a jó és ésszerű kiosztása alapvető érdeke az országnak. Majd - azt remélem - az Országgyűlés 2015 végén vagy 2016 elején talál rá lehetőséget, hogy értékelje, hogy 2007-13 között az a 8200 milliárd forint, amit kiosztunk, jó helyre került-e vagy sem. Most már talán nyugodtan mondhatjuk, hogy ki fogjuk tudni a forrásokat osztani.
2012-13-ban az Európai Unió tisztviselői azt jósolták Magyarországnak, hogy 500-600 milliárd forintos forrásvesztés fog bekövetkezni a 2015-ös esztendő végére. Ehhez képest, mint ahogy végre az országgyűlési képviselők rendelkezésére áll egy, a kormánytól teljesen független tanulmány, amely az Európai Bizottság anyagait használja föl, egyértelműen állapítja meg, hogy nincs forrásvesztési kockázat Magyarország esetében, sőt megelőztük Lengyelországot és az összes középeurópai országot a források lehívásának ütemében. Ez érdemben járult hozzá több ezer milliárd forinttal a tavalyi és a tavalyelőtti gazdasági növekedéshez. Az idei esztendőben 2200 milliárd forintot kell kifizetnünk. Örömmel jelenthetem az Országgyűlésnek, hogy a mai napon elérjük az 1000 milliárd forintos kifizetést, ami féléves összehasonlításban igen kiváló eredmény; az utolsó negyedévben vannak a legnagyobb kifizetések.
Tehát az első ciklus pénzét lehívjuk, majd egy vitát kell arról rendezzünk, hogy vajon jól hívtuk-e, értelmes és cél szerint jó célokra hívtuk-e le a pénzeket, miközben 2014-ben, illetve 2015-ben most már el kell indítanunk az újabb források lehívását is. Tehát itt konkrétan arról van szó, hogy az intézményrendszer megváltoztatásával 2013-14-ben jelentős eredményeket tudott elérni a kormány. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir