Schmuck Erzsébet és dr. Szél Bernadett (LMP) - az emberi erőforrások miniszteréhez - „Miért akarnak szétverni egy jól működő rend…

Full text search

Schmuck Erzsébet és dr. Szél Bernadett (LMP) - az emberi erőforrások miniszteréhez - „Miért akarnak szétverni egy jól működő rendszert?” címmel
ELNÖK: Köszönöm, államtitkár asszony. Tisztelt Országgyűlés! Schmuck Erzsébet és Szél Bernadett, az LMP képviselői, kérdést kívánnak feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Miért akarnak szétverni egy jól működő rendszert?” címmel. Szél Bernadett képviselő asszonyt illeti a szó.
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Olvastuk a kormány honlapján megjelent előterjesztést a gyermekek nappali ellátásának rendszerét érintő módosításokról. Tudniuk kell, hogy mi a Lehet Más a Politikában már évek óta harcolunk azért, hogy önök kiegyenlítsék a családi napközik és a bölcsődék állami támogatását, vagy hogy minden fenntartó megkaphassa a normatívát.
Ugye, emlékszünk rá, hogy a Fidesz volt az, aki 2012-ben ezt elvette, mert önök változtatták meg úgy a szabályokat, hogy csak az önkormányzati fenntartású és az uniós pályázatok keretében létrejött családi napközik lettek jogosultak állami támogatásra, ez szerintem nagy hiba volt. Egyrészt kérdezem, hogy mennyi is lesz ennek a támogatásnak az összege, lesz-e különbség a bölcsődék és az alternatív intézmények normatívája között, illetve hogy növelik-e végre az évek óta befagyasztott bölcsődei normatívát vagy sem.
Van azonban egy másik módosítás is ebben a csomagban, amivel messzemenőkig nem értünk egyet, nagyon károsnak tartjuk, nagyon erős kritikát kell hogy megfogalmazzak ezzel kapcsolatban, és szeretném, ha a kormány változtatna az álláspontján. A családi napközik jelenleg a 14 évesnél fiatalabb gyermekek ellátását végzik. A KSH-adatok szerint a családi napközibe beiratkozott gyerekek 38 százaléka 3 év feletti, ez pontosan 2685 gyermeket jelent. Önök most megvonnák a támogatást, és ezzel megszűnésre ítélnék azokat a családi napköziket, amelyek óvodáskorú vagy épp iskoláskorú gyermekeket fogadnak be. Ez teljesen észszerűtlen, mert arról beszélnek, hogy megadják a választás szabadságát a 3 évesnél fiatalabb gyermekeknek, illetve az őket nevelő szülőknek, de a 3 éves gyermekektől ugyanezt ugyanebben a tervezetben megvonják. Úgy is fogalmazhatnék, hogy még akkor sem hagyják, hogy ne a túlzsúfolt óvodákat válassza a szülő, hanem egy családi napközit, ha ott minden teljesen adott az óvodai nevelésre.
Tisztelettel kérdezem, államtitkár asszony, miért küldenek még több gyermeket az túlzsúfolt óvodákba, és miért kell rávenni a szülőket arra, hogy sok helyen még mindig férőhelyhiányos óvodákba járassák a gyermeküket, ha lenne jobb megoldás is. Miért akarják ezt a lehetőséget a magyar gyermekektől és a magyar szülőktől megvonni? Válaszát köszönöm. (Taps az LMP soraiban.)
ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Tisztelt Országgyűlés! A válaszadásra megadom a szót Veresné Novák Katalin államtitkár asszonynak. Parancsoljon, államtitkár asszony, öné a szó.
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Örülök neki, hogy figyelemmel kísérik a törvényalkotási folyamatot, bizonyára azt is tudják, hogy éppen társadalmi egyeztetésen van az a javaslat, amelyet még a kormány meg sem tárgyalt, tehát bármi konkrét döntésről beszélni ilyenkor, az viszonylag korai lenne, én azt hiszen. Éppen a mai napon 25 civil szervezet érkezik hozzánk, amely a társadalmi egyeztetésnek egy része, erről a témáról beszélünk velük, hiszen most folyik a javaslat vitája, illetve társadalmi egyeztetése.
De miről is van szó lényegében? Arról, hogy lehetőséget adunk az édesanyáknak arra, hogy 3 éves korig otthon maradjanak a gyermekeikkel vagy arra, hogy dolgozzanak a 3 évesnél kisebb gyermek mellett is. Ehhez természetes módon napközbeni ellátásra van szükségük, napközbeni felügyeletre van szükségük. Idén szeptember 1-jétől bevezettük a 3 éves kortól kötelező óvodáztatást, így a gyermekek 3 éves kortól az óvodai ellátórendszerben jelennek meg, ott lesznek. A bölcsődei, 3 év alatti ellátásban pedig egy többszereplős, rugalmas, az eddiginél sokkal gazdagabb és sokkal több megoldási lehetőséget kínáló rendszert fogunk bevezetni, amely éppen a szülői igényekre reagál.
Nincsen szó arról, hogy a családi napközik támogatását csökkentenénk, sőt egyáltalán nincs erről szó. Egy olyan többlépcsős modellt állítunk fel, amely az adott településeken megoldást kínál arra mindenhol, hogy a 3 év alatti gyermekeket elhelyezhessék a szülők. Én emlékeztetnék azért arra is, ön arról beszélt, hogyan lehetetlenítjük el a családokat. Én úgy emlékszem, hogy a finanszírozás éppen 2010-ben emelkedett, hiszen 2009-ben éppen csökkentették a finanszírozást, azután mi 2010-ben megemeltük, és számos olyan intézkedést léptettünk életbe, amely a bölcsődék finanszírozási helyzetét 25-30 százalékkal javította, és egyébként fog ez javulni az idei évben is.
(12.50)
Így összességében arra kérném önöket, hogy a józanság mellett tegyék le ebben az esetben is a voksukat, senkit ne riogassanak meg nem hozott döntésekkel, és higgyék és fogadják el, hogy a kisgyermekek és a kisgyermeket nevelő szülők szempontjait tartjuk szem előtt ebben az esetben is.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir