Megemlékezés a tűzoltóság napja (Szent Flórián napja) alkalmából

Full text search

Megemlékezés a tűzoltóság napja (Szent Flórián napja) alkalmából
Tisztelt Képviselőtársaim! A hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény értelmében május 4-én, Szent Flórián napján tisztelgünk minden önkéntes és hivatásos tűzoltó előtt. Az 1925-ben megjelent Magyar tűzoltóság könyve így fogalmazza meg a tűzoltó hivatás lényegét: „Ha felcsap a láng az égre, / És a sötét néma éjbe / - Hol mindenen síri csend ül - / A vészharang belé-csendül: / Ki az, kiben minden remény? / Ki az, aki bátran merve, / Begázol a lángtengerbe? / Mindig másnak, mindig másért, / Nem a maga vagyonáért. / Áll a lángsír peremére, / S kész temetkezni beléje. / A tűzoltó!”
Tisztelt Országgyűlés! Önzetlenül szolgálni a közösség érdekét a legnemesebb hivatás, különösen akkor, ha annak teljesítése az egyén saját életének kockáztatásával jár együtt. A tűzoltói hivatás lényege azokban a kivételes emberi erényekben teljesedik ki, amelyek elengedhetetlenek az emberi életet, a köz és az állampolgárok vagyonát veszélyeztető elemekkel szembeni küzdelemben. Ezek az erények - az önfeláldozás, a bátor, fegyelmezett kötelességteljesítés, illetve embertársaink megsegítése - Szent Flórián középkori kultuszában testesültek meg. A legenda szerint Flórián, aki a III. század második felében egy római erőd parancsnoka volt, szinte kilátástalan helyzetből fékezte meg az erődben pusztító tűzvészt.
A tűzhaláltól megmentett katonák Flórián emberfeletti, isteni erejének tulajdonították megmenekülésüket. Halálát ugyancsak önfeláldozása és emberiessége okozta. A keresztényüldözések idején a börtönbe vetett társai mellé állva ő is kereszténynek vallotta magát, amiért a vértanúságot is vállalta. Szent Flórián kultusza abból az időből ered, amikor az ember még teljesen kiszolgáltatottja volt a pusztító elemeknek. A katasztrófákkal szemben - amelyek a kor modernizálódásával együtt egyre újabb típusú veszélyekkel bővültek - ma, a Szent Flóriánhoz szóló fohászok mellett Magyarország lakossága mindenkor támaszkodhat a hivatásos és önkéntes magyar tűzoltóságra.
A tűzoltóság idén ünnepli fennállásának 145. évfordulóját. Gróf Széchenyi Ödön 1870-ben hozta létre az első önkéntes tűzoltóságot, az első fővárosi hivatásos tűzoltóságot. A mai napon Magyarország Országgyűlése tiszteletét és köszönetét fejezi ki minden magyar tűzoltó előtt, akik szolgálatukért az év minden napján megérdemlik társadalmunk megbecsülését. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir