DR. HÖRCSIK RICHÁRD

Full text search

DR. HÖRCSIK RICHÁRD
DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője, szeretném üdvözölni ezt a törvényjavaslatot, amelyik a polgármesterek fizetésének emelését irányozza elő. (Sallai R. Benedek közbeszólása.)
Egy olyan választókerületben élek, ahol 98 település található, zömmel 200, 300 vagy 400 fős kistelepülésekről van szó. Itt található például a Hegyközben, Pálházán Magyarország legkisebb városa, alig haladja meg az 1500 főt. Egy olyan területen élünk Abaúj és Zemplén csodálatos területén, ahol az önkormányzatoknak nagyon kevés az önálló bevétele, nagyon kevés az önálló iparűzési adó. Így tehát korábban nem volt arra lehetőség, hogy az önkormányzatok kiegészítsék a települések vezetőinek a fizetését. Azokról a településvezetőkről van szó, olyan polgármesterekről, amit Boldog képviselőtársam említett, akiknek rendkívül szerteágazó a tevékenysége. És itt szeretném kiemelni a közmunkaprogramban a pozitív szerepüket.
És igen, úgy látom, hogy talán elérkeztünk oda, ahova a hetvenes években, emlékszünk még mindnyájan a háztáji gazdaságokra, hogy önfenntartóak lettek a családok és nagyon sok település is. Elérkeztünk oda, egy kicsit vissza a történelemben, amikor is önfenntartóvá kezd lenni egy-egy iskola azáltal, hogy nem a multinacionális cégektől hozzák a zöldséget, hanem a helyben megtermelt zöldséget tudják felhasználni. Ezek kis pénzek, de egy-egy kistelepülés iskolafenntartásánál nagyon sokat jelentenek.
És látom azt az erőfeszítést például a Bodrogközön, ahol egy olyan vállalkozásba kezdett például Karcsa önkormányzata, emut és más állatokat állítottak be, ami egy év után meghozza azt az eredményt, hogy nemcsak az önkormányzat konyhájára van friss hús, hanem értékesíteni tudják. Én a polgármesterek ez irányú tevékenységét fontos és pozitív fejleménynek tartom.
És ezért tartom fontosnak, hogy a fizetésük valóban ne ugyanannyi legyen, mint például az önkormányzati testület egyik tagjának vagy éppen a közmunkaprogram vezetőjének. És különösen azt tartom fontosnak ebben a törvényjavaslatban, tisztelt képviselőtársaim, hogy az anyagi fedezetét a kormányzat átvállalja. Hiszen korábban is volt lehetőség a fizetés eltérítésére, de a kis önkormányzatainknak nem volt lehetősége erre, sajnos.
És örülök annak, hogy az ország gazdasági teljesítőképessége végre lehetővé teszi, hogy elérkezzünk ide. Természetesen többre is futhatna vagy futhatta volna, természetesen hamarabb kellett volna kezdeni. Én szeretném elmondani képviselőtársaimnak, hogy Boldog képviselőtársam javaslatának mindvégig támogatója voltam a frakcióban. (Hegedűs Lorántné közbeszólása.) Azért tudnunk kell azt, hogy nemcsak kistelepülésen élő képviselők vannak jelen a frakciómban, hanem nagyobb településeké is, és azoknak is megvan a sajátos érdekük.
Nyilván fontosnak tartom megemlíteni, hogy ezen települések gazdálkodása számára nagyon-nagyon fontos ez a fizetésemelés. Abaúj és Zemplén kisfalvas és kisvárosi települései polgármestereinek nevében szeretném megköszönni a kormányzatnak ezt a lehetőséget. Úgy hiszem, ez mindenféleképpen egy szép karácsonyi ajándék a számukra. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir