BURÁNY SÁNDOR,

Full text search

BURÁNY SÁNDOR,
BURÁNY SÁNDOR, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Végül is, hallgatva az expozét, ami nem volt ötperces, azon gondolkoztam, hogy mennyi időt érdemes rászánni erre a törvénymódosításra, ha már egyszer a kormány kivételes eljárásban kérte a megtárgyalását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy most délelőtt elindul a törvényjavaslat tárgyalása, délután pedig az Országgyűlés döntést hoz magáról a törvényről. Semmi kétség afelől, hogy az Országgyűlés fideszes és KDNP-s többsége ezt a javaslatot támogatni fogja.
A kivételes eljárás, tisztelt hölgyeim és uraim, ugyanakkor nem egy napi rutin. Olyan esetekre való, amikor valami olyan horderejű és váratlan esemény történt az országban, amelynek kezelése az eddigi törvényi feltételek között nem oldható meg, és ezért az ország elemi érdeke, hogy adott esetben egy-két napon belül az Országgyűlés reagáljon erre a nem várt új helyzetre, és megalkossa a szükséges jogszabályokat. Kérdés, hogy most mi indokolja a kivételes eljárást, hiszen a beterjesztett törvényjavaslat mögött ilyen nagy horderejű, váratlan, nem várt természeti csapás, gazdasági vagy társadalmi mozgás nincs, ami indokolná azt, hogy miért kell most egy nap alatt megtárgyalni és elfogadni ezt a törvényjavaslatot.
Az ugyanis ismert tény, hogy a sportegyesületek két kézzel kapkodnak a kormánypárti képviselők után, a különböző szakszövetségek ugyanezt teszik. A törvényjavaslat ezen a téren hoz egy olyan változást, hogy ezt a lehetőséget a jövőben lehetővé teszi a politikai vezetők, államtitkárok, miniszterek, sőt ad absurdum, a miniszterelnök számára is. Semmi akadálya nincs a jövőben, hogy mondjuk, az úszószövetség elnöke Orbán Viktor legyen. Most nyilván ez képtelenség, az viszont nem képtelenség, hogy egy államtitkár vagy egy miniszter töltse be ezt a posztot.
Kérdés, hogy a sport támogatásának ez a módja helyénvaló-e, hogy valóban az-e a korszerű sportfinanszírozás legjobb eszköze, ha az egyes szövetségek minél nagyobb embert igyekeznek megszerezni a maguk számára, függetlenül attól egyébként, hogy az a politikus ért-e ahhoz a sportághoz, amelynek elnöki tisztségét elvállalja. A lényeg az, hogy a kormány környékéről minél több pénzt, minél több állami támogatást tudjon juttatni az adott szövetségnek, amit aztán jól-rosszul az a szövetség elkölt különböző módokon.
(11.10)
Mi úgy ítéljük meg, hogy ilyen horderejű változásra sem a hazai sportban nincs szükség, és ha megnézzük, hogy a kivételes eljárást milyen váratlan esemény indokolhatta a közelmúltban, akkor egyetlenegy dolog történt: Gyárfás Tamás lemondása az úszószövetség elnöki posztjáról.
Tehát ez volt az a váratlan esemény, ami karácsony előtt gyors döntésre sarkallta a kormány döntéshozóit, és ripsz-ropsz beterjesztették az Országgyűlés számára azt a törvényjavaslatot, ami sok egyéb más dolog mellett ezt a kérdést is elvarrja. Semmi akadálya, nem akarok nevekkel példálózni a továbbiakban, semmi akadálya, hogy egy miniszter, egy államtitkár vagy akár a miniszterelnök betöltsön a jövőben ilyen állásokat, pontosabban: ilyen megbízatásokat.
Mi ezt nem tartjuk támogatható útnak. A sport finanszírozását nem arra kellene építeni, hogy melyik szövetségnek van erősebb embere a szövetség élén, melyik szövetségi elnök tud a kormánytól több pénzt kijárni, hanem a teljesítménynek és az átláthatóságnak kellene érvényesülnie.
A másik változás - erről egyébként az expozéban államtitkár úr nem hallgatott, és a fideszes vezérszónok képviselőtársam is őszintén elmondta -, a másik fajsúlyos eleme ennek a törvényjavaslatnak, hiszen több kisebb kérdésben is módosítja a hatályos jogszabályokat, az pedig az, hogy az offshore cégek adóztatása tekintetében nem bezár egy kiskaput, hanem fenntart egy kiskaput.
Az a kormánytörekvés egyébként támogatható lenne, hogy az offshore cégek működése legyen átlátható. Ha valakinek offshore cégekben olyan jövedelme van, amely a hazai adóhatóság figyelmét elkerülte, akkor ezekről a pénzekről adjon számot, a hatályos jogszabályok szerint adózzon utána, és az is elemi érdeke az országnak, hogy egyébként a Magyarországon mozgó nagy offshore cégek esetében mindig lehessen tudni, hogy ki a tulajdonos.
Ez nem pontosan fedezhető fel minden esetben, hogy egy más példát mondjak, a letelepedési kötvény körüli offshore bizniszben, ami eddig érdekessé vált szál, az mind kormányközeli emberek irányába mutatott. De ha a magyar államnak egy ilyen horderejű kérdésben, a betelepülés kérdésében, pénzért történő betelepítés kérdésében megérte offshore cégekre bízni ezt a bizniszt ahelyett, hogy a konzuli szolgálatokon keresztül bonyolította volna le, nos, ez már pontosan mutatta az erre a rossz gyakorlatra való hajlandóságot.
Nos, ez a törvényjavaslat nem megszünteti ezt a lehetőséget, hanem egy kiskapu fenntartásával lehetővé teszi, hogy mielőtt az igazság pillanata eljönne, azoknak, akiknek még mindig van offshore számlákon a hazai adóhatóság számára láthatatlan vagyona, jövedelme, az egy kedvező adózáson keresztül ezt befizethesse, és minden egyéb jogkövetkezmény és adófizetési kötelezettség alól mentesülhessen.
Ha a kormánynak az lett volna a törekvése, hogy az összes kiskaput ezzel kapcsolatban zárja be, az MSZP ezt támogatható javaslatnak gondolná, viszont ez a törvényjavaslat egy újabb kiskaput tart fenn ezen a téren, ezt viszont mi egyáltalán nem tartjuk támogathatónak.
Összegezve tehát úgy gondoljuk, hogy az égvilágon semmi nem indokolta azt a kapkodást, azt a sietséget, ami miatt ezt a törvényjavaslatot most egy nap alatt el kell fogadnunk. Az egyetlen olyan változás, ami ezen a téren bármi mozgást jelentett volna, az a Magyar Úszó Szövetség élén történt változás.
Ha a kormány úgy gondolja, hogy ez megér egy kivételes eljárást, hogy a jövőben egy politikai vezető is betölthesse akár Gyárfás Tamás megüresedett székét, akkor lelkük rajta, mi a magunk részéről ezt a fajta törvényalkotási tevékenységet nem támogatjuk. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir