DR. HARGITAI JÁNOS,

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS,
DR. HARGITAI JÁNOS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az idei évben negyedszer nyúlunk adótörvényekhez. Én mindig megtaláltam a módját annak, hogy indokoljam azt, hogy ha nem is helyes, hogy négyszer nyúlunk hozzá, de miért indokolt.
Negyedszer erre nem teszek kísérletet, mert elfogadom Burány képviselő úrnak azt az állítását, hogy kivételes eljárásban tárgyaljuk. Kifejtette, hogy a kivételes eljárásnak mi az igazi célja. Én ezt az állítást elfogadom, ugyanakkor hozzáteszem, persze az Országgyűlés bármilyen esetben dönthet úgy, hogy kivételes eljárásban tárgyal egy törvényt. Ezt tette most is. Azt azonban megemlítem, hogy kivételes előrelátást nem igényelt volna, hogy esetleg a harmadik törvénycsomag tárgyalása során ezeket a kérdéseket is lerendezzük.
A sportszövetségekkel kapcsolatos változta-tá-sokat tekintem a legkevésbé lényegesnek, pontosabban, ez inkább az államtitkárok, miniszterek jogállását érintő szabályok változtatását, összeférhetetlenségi szabályainak változtatását jelzi. Nem tekintem ezt nagyon izgalmas kérdésnek, sőt azt mondom sportot szeretőként, hogy ha a magyar sport eredményesebb attól, hogy úgy választanak vezetőket maguknak, ahogy választani szeretnének, számomra ez nem kifogásolható.
A másik két kérdés, ami a törvény érdemi része, az azonban izgalmas, és én azt normálisnak tekintem, hogy a magyar költségvetés alakítója, kormánya, a pénzügyekkel gazdálkodók mindent megtesznek azért, hogy bevételekhez jussanak.
Egyrészt az helyeselhető nyilván, hogy a belső piac működését zavaró jelenségek ellen fellépjünk, érdekünk is; megjegyzem, európai uniós irányelvek, nemzetközi szabályok, amikre államtitkár úr utalt, amelyek jövő évben életbe lépnek - itt bankszámlákról való, 70 országot érintő kölcsönös tájékoztatás új lehetőségére utalok -, ez üdvözlendő. Ezeknek a szabályoknak az átvétele indokolt, mert nyilvánvalóan azt gondoljuk, hogy ettől a magyar piac is tisztábban működhet. Ez mindannyiunk érdeke, az arányos közteherviselés is ezt megköveteli. Ezeknek a szabályoknak az átvétele nemcsak indokolt, hanem jogilag el is várt tőlünk.
Az, hogy Burány képviselő úr úgy fogalmazott, hogy ezt a részét a törvényjavaslatnak azért nem támogatja, mert egy új kiskaput nyitunk, nem gondolom. Ez a kiskapu, ha úgy tetszik, eddig is megvolt, hogy olyan jövedelmek megszerzése után, amit a múltban szereztek ügyeskedve valakik, akik ezt tenni tudták, amikor itt nagyon adóztatva voltak és el-me-ne-kítették innen a jövedelmeiket, ezt egy méltányolható összeggel most legalizálják, ez a lehetőség eddig is megvolt. Most másként működik még átmenetileg ez a lehetőség, tehát a jövedelmük 10 százalékának szabályozott rendben történő befizetésével gyakorlatilag legalizálhatják ezt a jövedelmüket.
Alapvetően nyilvánvalóan az ember morális érzé-ke háborog minden ilyen lépés után, de tudjuk jól, hogy vagy megszerezzük ezeket a jövedelmeket a költségvetésnek, vagy egy életre veszni hagyjuk őket. Akkor már racionálisabb, hogy kísérletet teszünk arra, hogy a magyar költségvetés számára megszerezzük ezeket a pluszjövedelmeket. Itt azért tízmilliárdokról lehet szó, tehát érdemes ezt a helyzetet is komolyan venni.
A törvényjavaslat másik célja vagy másik része itt a kedvezményes részesedés szerzését jelenti bizonyos cégekben. Fideszes vezérszónok-társam beszélt erről a kérdésről. Itt olyan cégekre gondol nyilvánvalóan a jogalkotó, amik szinte a semmiből, egy nagy gondolatra építve jönnek létre. Hirtelen növekedésnek indul a cég, de nincs pénze ahhoz, hogy tőkét vonjon be vagy csak ezt drágán tudná megtenni, és ezért megfontolják, hogy a részesedésüket vagy egy részét értékesítik.
Nekünk az az érdekünk, hogy a mi gyorsan növekvő vállalkozásaink a magyar piacon magyar ellenőrzés alatt működjenek. Ezért teremt itt a jogalkotó lehetőséget arra, hogy ilyen részesedések ezekben a cégekben átmenetileg kedvezményesen megszerezhetők, mert nem az az érdekünk, hogy mondjuk, külföldiek kezébe kerüljenek az ilyen nagy gondolatok által felépített cégek.
Összességében azt javaslom, hogy a törvényjavaslat érdemi része miatt - és ez az a két terület, amit meg is említettem, a sportszövetségek ügyét leszámítva, ezt nem tekintem érdemi ügynek, bár támogatom -, a Kereszténydemokrata Frakció egyszerűen a racionális költségvetési gazdálkodás feltételeinek további javítása érdekében a törvényjavaslatot támogatja és megszavazza. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir