DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Csak röviden szeretném ezt a vitát folytatni az után, hogy az államtitkár úr a politikai rendszereken átívelő közéleti pályájáról is beszélt egy picit. Lehet olyan helyzet, amikor egyébként Szilágyi képviselőtársamnak az amúgy jó összefoglalójából kimarad valami, mert néhány feltételezéssel még lehet élni.
Nem biztos, hogy az úszószövetséggel van ez összefüggésben; lehet, hogy éppen, mondjuk, a Fidesz alelnökeivel, és hadd vessem fel ezt az aspektust is. Lehet, hogy Németh Szilárd, aki egyébként a Fidesz alelnöke, államtitkár kíván lenni, de mellette folytatni kívánja, mondjuk, a birkózószövetség jól látható építkezését, ami a riói szereplésben is testet öltött. De nyilván ezt pikírten mondom, hiszen képviselőtársam is elmondta azt, amit a birkózószövetségnél tapasztalható áldatlan állapotok és a választás körülményei kapcsán is elmondott. Vagy akár Kubatov Gábor kíván államtitkár lenni, de ezzel párhuzamosan kívánja még majd tovább folytatni szurkolóbarát, nézőszámnövelő tevékenységét az egyik magyar sportklub kapcsán. Nyilván ezt is úgy teszem az asztalra, hogy ezen sem lepődnék meg. Ezt is ugyanolyan felháborítónak tartanám egyébként, mint az úszószövetség kapcsán Szilágyi képviselőtársam által elmondottakat.
Számtalan javaslatunk született a témában, és legújabban az MSZP antikorrupciós csomagjában is láthatók és tetten érhetők ilyen javaslatok állami vezetőkre, országgyűlési képviselőkre vonatkozóan. Nem szerencsés az, hogy ha a sportklubok, szakszövetségek élén találkozhatunk velük. Nyilvánvalóan a sport és a politika ilyen típusú összefonódása nemcsak hogy korrupciós melegágy egyébként adott esetben - az is felháborító persze, hogy bármilyen politikai kötődés kell ahhoz, hogy nagyobb támogatást kapjon egy klub -, hanem azt is el kell mondanom, hogy a sport alapjátékszabályával, alaplogikájával ellentétes ez a helyzet, magyarán a versenysemlegességgel, már a politika szempontjából. Azt gondolom, az, hogy a magyar sportrendezvényeket, bár az infrastruktúra javul, mégis kevesen látogatják, ennek a legjobb példája az NB I-es labdarúgó-bajnokság, abban komoly szerepe van annak, hogy a nézők egyre kevésbé hiszik el, hogy valódi versenyt látnak. Egyre kevésbé hiszik el, hogy minden egyes momentum a pályán dől el. Azt gondolják, nagyon meghatározó az, hogy egy-egy klubnak ki az elnöke, a szakszövetségben éppen mi van, mit gondol a politika például a magyar labdarúgásról. Ez annak a fényében, hogy százmilliárdokat öntenek a sportba, különösen a magyar labdarúgásba, mondom ezt labdarúgás- és sportszerető emberként, ez ennek a fényében elfogadhatatlan.
Úgyhogy ezen a gyakorlaton változtatni kell, és nem ilyen típusú karácsonyi ajándékokat lerakni az asztalra, egyébként egy teljesen más típusú előterjesztésbe egy mondatot bebiggyeszteni, hogy akkor innentől már államtitkár meg miniszter is lehet akár szakszövetségi elnök. Megjegyzem, ez bizonyos sportágaknál teljesen ellentétes az adott sportág nemzetközi szövetségeinek gyakorlatával, előírásaival. Különösen gondolok itt a FIFA, UEFA gyakorlatára, előírásaira. A sportágak többségénél kifejezetten ügyelnek arra, hogy a politika direkt befolyást a sportéletre ne gyakorolhasson.
Mondhatnék ilyet most itt a karácsonyi hangulatban, hogy térjenek észhez, vonják vissza a javaslatot, meg ne szavazzák meg, de azt hiszem, hogy ez teljesen felesleges. Nagyon remélem, hogy az élet rácáfol azokra az aggodalmas megnyilatkozásokra, amelyeket többen itt ellenzéki képviselőtársaimmal tettünk. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir