SCHMUCK ERZSÉBET,

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET,
SCHMUCK ERZSÉBET, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ma az őszi ülésszak utolsó napjára értünk, és ma mégis egy olyan törvényjavaslatot tárgyalunk, amelyet tegnap nyújtottak be, és ma már a kormánytöbbség el is akarja fogadni.
Mi azt gondoljuk, hogy a kivételes sürgősségnek ebben a salátatörvényben semmilyen indoka nincs, hacsak az nem, hogy ünnepek előtt vagyunk, és önök el akarják dugni a közvélemény elől ezeket a javaslatokat. Sajnos, önök visszaélésszerűen használják a kivételesen sürgős eljárást, aminek egyébként az lenne a funkciója, hogy rendkívül sürgős esetekben a parlament döntésképes legyen. Persze, ezen nincs mit csodálkozni, önök mindent titkosítanak, központosítanak, nem tisztelik a parlamentet és a képviselőket sem.
A közteherviselésről benyújtott tegnapi salátatörvény leginkább megbotránkoztató része az állami vezetők szerepvállalásáról szóló módosítás. Az LMP többször felszólította a kormányt, hívja vissza a sportszövetségekből a politikai komisszárokat. A sportélet tisztasága és az eredményes munka megkívánná, hogy a politikai kinevezettek helyett a sportág bizalmát bíró, valóban felkészült szakmabeliek irányítsák a szervezeteket. Ezzel szemben a mostani javaslat nem megszüntetné ezt a korrupt helyzetet, hanem lehetőséget biztosítana állami vezetők számára is, hogy pozíciót tudjanak vállalni sportszövetségekben; én azt gondolom, Tállai úr elegendő ott.
Ennek nagy valószínűséggel az lehet az oka, hogy az úszószövetségi botrányban lemondott Gyárfás Tamás helyére egy jelenlegi miniszteri vagy államtitkári pozícióban lévő társukat tervezik beválasztani, amihez szükséges ennek a törvénynek az elfogadása. De ez a módosítás újabb lépés a mindent maga alá gyűrő állami önkény felé vezető úton, a civil és polgári autonómiák felszámolása felé.
(11.30)
Az LMP ismételten kéri a kormánypárti képviselőket, hogy ne szavazzák meg ezt a módosítást, mert kártékony hatással van a magyar sportra. Önök arra hivatkoznak, hogy ezzel a módosítással segítik a magyar sport évszázados hagyományát, és ezzel biztosítják a jövőbeni sikereket, közben pedig pontosan az ellenkezőjét érik el azzal, hogy nem szakmai szemmel működnek ezek a szervezetek, hanem politikai érdekektől vezérelve. Az évszázados hagyományokból pedig legfeljebb a legrosszabb részeket, a nepotizmust és a korrupt urambátyám-világot élesztik fel.
A törvényjavaslat másik részénél az offshore-tevékenység visszaszorítására hivatkoznak - hamis és képmutató hivatkozás. Önök folyamatosan azt mondják, hogy csökkentik a korrupciót, és hogy kellő transzparenciával működik a magyar állam emellett. Ezzel szemben a múlt héten a miniszterelnök kiléptette az országot a Nyílt Kormányzati Együttműködés szövetségéből, mert megsértődött, hogy kritizálták. Ez a lépés pontosan azt támasztja alá, hogy a mostani kormánynak semmi más célja nincs, csak hogy gátlástalanul, mindenféle ellenőrzés nélkül tudjon működni, és elszámolási kötelezettség nélkül tudjon rendelkezni a közvagyonnal. Ilyen nemzetközi lépések mellett tehát semmiképpen nem lehet azt mondani, hogy a kormánynak valóban szándéka volna az offshore visszaszorítása; maximum néhány minimális intézkedést megtesz európai uniós nyomásra.
Ha valóban érdekelné a kormányt, hogy ezermilliárdok folynak ki az országból adózatlanul, százmilliárdokkal megrövidítve ezzel az államkasszát, mindannyiunkat, akkor elfogadta volna az LMP által benyújtott javaslatokat is, amik valóban segítették volna az adóelkerülés csökkentését. Ezzel szemben folyamatosan látszatintézkedéseket hoznak, de a tényleges érdemi lépések mindig elmaradnak.
Az adóelkerülők és a közös kasszát károsítók támogatásáról szólnak a 8. és 11. §-ban leírt változtatások is. Megszüntetik ugyan a sokat és joggal kritizált és a tisztességes adófizetőket arcul csapó állami pénzmosodát, hivatalos nevén stabilitási megtakarítási számlát, de egyúttal olyan alacsonyra, 10 százalékra viszik le az utólagos adózás kulcsát a tőkéből, pénzügyi tevékenységből szerzett jövedelmek esetében, hogy az már egyszerűen nevetséges.
Lehet azt mondani, hogy meggátolják a pénzek offshore-ba áramlását, ám ha ezt úgy érik el, hogy az adókat leviszik az ő szintjükre, az nem nevezhető igazi megoldásnak. Lecsökkentik tehát a kamatjövedelem, az értékpapírokból származó árfolyamnyereség és más jövedelem, az osztalék, a tőkepiaci ügyletekből származó jövedelem és a vállalkozásokból kivont jövedelmek adóját 10 százalékra. Magyarul: a spekulánsokat, az offshore-lovagokat, a nemzetközi pénzügyi rendszer haszonélvezőit, a bankárokat, brókereket támogatja a kormány rendkívül kedvezményes, 10 százalékos adóval, míg egy átlag magyar dolgozó a fizetése felét leadózza. Íme, ez a Fidesz igazsága: a tanár, a gyári munkás ötször annyi adót fizet, mint a spekuláns. Ez teljesen elfogadhatatlan.
Az offshore jövedelmek tisztára mosásának ez az állandósítása minden, csak nem közteherviselés. Ebben is látszik, hogy mennyire cinikus a törvényjavaslat címadása. Ez ismét csak a közteherviselés alól kibújni akaró vagyonosok érdekeit szolgálja, és nem offshore-visszaszorító hatású, hanem az offshore-lovagokat kiszolgáló intézkedés. Ez két oldalról rossz az országnak. Az egyik oldalról, amikor kimenekítették a vagyont, már kárt okoztak, és ezzel a kormányzati segítséggel, hogy ilyen könnyen, tisztára mosva haza tudják hozni a vagyonukat, szintén tetemes adóbevételtől esik el az állam.
Az LMP álláspontja az, hogy a kormány a pénzmosás visszaszorítása és az adóelkerülés visszaszorítása érdekében csak látszatintézkedéseket hoz, de emellett ő is kiszolgálója a rendszernek. A mostani intézkedés helyett valós lépésekre lenne szükség, illetve nem az kellene hogy legyen az elsődleges cél, hogy pártkatonák töltsék fel a fontos sportegyesületi pozíciókat, hanem hogy a sport érdekében szakmailag kompetens embereket válasszanak.
Az LMP ezt a törvényjavaslatot nem tudja elfogadni. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir