DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Örülök, hogy az ellenzék számára is mára már világossá vált, hogy a bevándorlásnak számtalan kockázata van, és ebből az egyik a járványügyi kockázat. Hiszen olyan betegségek jelenhetnek meg Európában, amelyek korábban nem voltak itt jellemzők, de a tömeges bevándorlással és a kontroll nélkül beáramló tömegek korábbi betegségeinek ismerete nélkül ezek újra fölbukkanhatnak, illetőleg korábban Európában terjedő betegségek, amelyek már évtizedek vagy évszázadok, mindenesetre generációk óta nem bukkantak föl, újra fölbukkanhatnak és veszélyt jelentenek magukban.
Éppen ezért maga a bevándorlás természetesen járványügyi kockázattal is jár. Ebben újdonság, azt hiszem, senki számára nincs, maximum annyi ebben az újdonság, hogy ezt most már az ellenzékből is egyre többen elkezdik látni.
(15.10)
Magyarországon mindenfajta hasonló fertőzés kiszűrése érdekében egy nagyon magas szintű figyelőrendszert működtetünk. Ennek a központja az Országos Epidemiológiai Központ. Két speciális laboratórium is van az OEK-ben erre, az egyik a Nemzeti Referencia Laboratórium, a másik pedig a Nemzeti Biztonsági Laboratórium. Abban az esetben, ha valamilyen egzotikus, nehezen beazonosítható, speciális betegséget kimutatnának bárkiben vagy bárhol, akkor a betegeket a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórháznak két külön izolált kórtermében lehet elhelyezni, és ott lehet az ilyesfajta betegségeket gyógyítani, úgyhogy ebben az esetben is mindenki biztonságban érezheti magát Magyarországon, hiszen felkészült az egészségügyi ellátórendszer arra, hogy ha ilyen egzotikus betegségek felbukkannak, akkor hogyan lehet ezeket beazonosítani, és utána a betegeket kezelni.
Közép-Európában egyébként egyedülálló az OEK-ben lévő Nemzeti Biztonsági Laboratórium abból a szempontból, hogy a biztonsági besorolása a legmagasabb a középeurópai országok közül. BSL-4 kategóriába tartozik, ez azt jelenti, hogy a legveszélyesebb kórokozókat négy órán belül ki tudják mutatni, és nyilván, ha valaki esetleg ezzel fertőződött, akkor az előbb említett izolált közegben, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban kezelést is kaphat, és másokat nem fertőz meg.
Az ön által említett margitszigeti eset kapcsán csak olyan kullancsfajról volt szó, ami terjesztheti ezt a speciális vérzéses lázat, de fertőzött kullancsot Magyarországon nem találtak, úgyhogy szerencsére ezzel nem kell szembenéznünk. (Kónya Péter rázza a fejét.)
Ettől függetlenül akkor, amikor értékeljük magának a bevándorlásnak, a több millió ember beáramlásának a kockázatát, akkor ezeket az egészségügyi kockázatokat is fel kell mérni, nemcsak azt, hogy utána ők esetleg egy baleset vagy valami egyéb miatt ellátásra szorulnak, és ez nyilvánvalóan az európai adófizetők számára jelent kockázatot, hanem azt is, hogy bizony ők maguk nem vettek részt a szűréseken, töredék százalékuk az, akiről elmondható, hogy részt is vett a kötelező szűrésen és vissza is ment az iratokért, pedig a saját érdekük is lett volna, hogy tudják magukról, hogy van olyan betegségük, vagy az út során, amely nyilván számtalan fizikai megpróbáltatással járt, összeszedtek-e valami olyan betegséget, ami rájuk nézve is veszélyes, és természetesen ez veszélyes a velük foglalkozó rendőrökre, orvosokra, és veszélyes mindazokra az emberekre, akik a környezetükben élnek.
Ha ezt az európai emberek megteszik, ha ők betartják az ilyesfajta járványügyi megelőző intézkedéseket, ugyanilyen fontos lenne ez a bevándorlók részéről is, hogy ők is ebben partnerek legyenek. Amikor Magyarországon ezelőtt bő egy évvel a nagy roham volt, akkor azt láthattuk, hogy ebben ők nem voltak partnerek, ettől függetlenül, bár ez fokozott kockázat minden európai országban, a magyar egészségügyi szervezetrendszer mind vakcinából, mind ellátási kapacitásból, mind pedig a speciális laboratóriumok különleges felszereléséből felkészült arra az esetre, ha mégis, ne adj’ isten, valamilyen speciális vírus felbukkanna Magyarországon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir