DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy az iménti felszólalását egyfajta terebélyes lelki vívódásnak tekintsem azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik nem szavazta meg az Alaptörvény módosítását. Hiába próbálkoznak karaktergyilkossággal, hiába zsarolgatnak, hiába igazolnak baloldali szürkeállományt, és hiába szegődnek pénzemberekhez, ez nem fogja meg nem történtté tenni, hogy a Jobbik szembement 3,3 millió ember akaratával.
Azt viszont valóban érdemes áttekintenünk, hogy az október 2-i népszavazás után mi is a helyzet, és mi is a legfontosabb teendő. Rögzítsük itt is, a népszavazás eredménye egyértelmű volt, az emberek 98 százaléka azt üzente, hogy hallani sem akar a betelepítési programokról. Mi azt gondoltuk, hogy ez az eredmény mindenkit kötelez, így a kormányt is, a kabinet ezért kezdeményezte az említett alaptörvénymódosítást. Az ellenzéki pártok azonban az MSZP-től Gyurcsány Ferencen át a Jobbikig keresztbefeküdtek. Ez a magatartás azért különösen felelőtlen, mert az Európai Bizottság azóta is folyamatosan egyértelművé teszi, hogy esze ágában sincs visszavonni a betelepítési kvótákat.
Szeretném elmondani önnek, hogy pár nap múlva uniós csúcstalálkozó lesz, ahol újra napirendre kerül a migráció kérdése. A magyar kormány álláspontját a népszavazás eredménye és az Alkotmánybíróság múlt heti döntése is erősíti. Sajnálom, hogy önök már ezt a döntést is támadják. A kabinet azért harcol majd, hogy helyezzék hatályon kívül a kvótadöntéseket, és az Unió minden eszközzel védje meg a határait.
A kvóták elleni fellépés egyébként azért is elengedhetetlen, mert mindenki látja, hogy milyen súlyos biztonsági kockázatokkal jár az ellenőrizetlen bevándorlás. Csak hogy pár példát említsek: Németország-szerte nagy vitákat vált ki az a brutális gyilkosság, amelyet egy 19 éves lány ellen követtek el. Ez a lány korábban önkéntesként segítette a bevándorlókat, a gyilkosa pedig egy olyan migráns, aki 2015-ben még kísérő nélküli kiskorúként érkezett Németországba.
(9.30)
Nem elszigetelt esetről van szó, hanem egyre gyakoribbak a hasonló brutális támadások. Sajnos, a terrorfenyegetések is a mindennapok részévé váltak (Dr. Gyüre Csaba és Sallai R. Benedek közbeszól. - Az elnök csenget.), az amerikai külügyminisztérium óvatossága inti az Európába érkező állampolgárait, és az Európai Unió is arra figyelmeztet, hogy nagy valószínűséggel újabb terrortámadások lehetnek majd Európában.
Hadd kérdezzem meg önöktől: önök figyelembe vették ezeket a biztonsági kockázatokat, amikor saját megfontolásaik alapján úgy döntöttek, hogy nem támogatják az Alaptörvény módosítását? Ezt figyelembe vették? Azt gondolom egyébként, hogy ha a Jobbiknak valóban fontos lenne az ország biztonsága, akkor nem működne együtt olyan szervezetekkel, amelyeknek tagjai tucatnyi fegyvert tartanak otthon, törvénytelenül. Ha valóban fontos lenne a biztonság, akkor nem tűrne meg a Jobbik kémeket a sorai között. Ha valóban fontos lenne a biztonság, akkor megszavazták volna az Alaptörvény módosítását.
Egyébként még a saját soraikban is számonkérik a jobbikos álláspontot. Az egyik alelnökük az ATV-ben, az új kedvenc helyükön azt mondta, hogy 3,3 millió magyar ember elég világosan megüzente a pártoknak és Brüsszelnek is, hogy azt szeretnék, ha Magyarország megvédené magát. Ha ő felméri a kérdés jelentőségét, akkor a többi jobbikos miért nem teszi ezt? Egyébként, Staudt képviselő úr, pár hónappal ezelőtt még ön fogalmazott úgy, hogy „a Jobbik hozzá fogja tenni a támogató szavazatát még az olyan intézkedésekhez is, amelyeket bár 100 százalékig nem tartunk tökéletesnek, de a jelenlegi helyzethez képest előrelépésnek tartunk”.
Tisztelt Képviselő Úr! Ott volt a lehetőség, támogathattak volna egy ilyen javaslatot, de a Jobbik más utat választott. Nem támogatták az alkotmánymódosítást, pedig a TAB ülésén szakmailag elfogadhatónak tartották. Erre ön is jól emlékezhet. Az ön elnöke tegnap, talán a Facebookon egy zavaros következtetést próbált meg levonni az európai népszavazásokból. Az ő véleményével szemben a helyzet az, hogy a választók világszerte keményen megbüntetik azokat a vezetőket, akik nem veszik figyelembe a nemzeti identitással és az országok biztonságával kapcsolatos aggodalmakat. A Jobbik is így járhat, ha szembemegy 3,3 millió ember véleményével. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir