DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy az elfogadott házszabálytól eltérés értelmében a tegnapi nap a Törvényalkotási bizottság megtárgyalta az egyes pénzügyi és gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló T/13159. számon benyújtott törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 25 igennel, 7 nem ellenében, tartózkodás nélkül összegző módosító javaslatot valamint jelentést nyújtott be. Az összegző módosító javaslat a Törvényalkotási bizottság 1. ponttal jelölt kormánypárti javaslatait, valamint a 2. ponttal jelölt, ugyancsak kormánypárti javaslatok jelentős részét tartalmazza. Ezek egyrészről szövegpontosító, jogtechnikai módosításokat tartalmaznak és részben érdemi módosításokat is.
Először arról szólnék, hogy a háttéranyagnak egyetlenegy pontját sem támogatta a Törvényalkotási bizottság. Itt elsősorban az MSZP által benyújtott módosításokról szólnék. Az MSZP - úgy láttuk a módosító javaslatok alapján - nem ért egyet azzal, hogy a társasági nyereségadót - kétkulcsos, 19, illetve 10 százalékos társasági nyereségadót - 9 százalékosra csökkentsük, valamint nem értett egyet azzal, hogy a munkáltatót terhelő, a bérek után fizetendő 27 százalékos adót a jövő évre 22-re, az azt követő évre pedig 20 százalékosra csökkentsük. Ezt a kormánypárti képviselők igazából nem is tudták mire vélni.
Az 1. számú kormánypárti módosító javaslatot teljes egészében támogatta a többség, a 2. számúnál pedig a 1., 6., 15. és 20. pontokat támogattuk.
A bizottsági ülésen jelen lévő Tállai államtitkár úr megnyugtatóan válaszolt a felmerülő kérdésekre. A kormánypárti képviselők azt meghaladóan, hogy nem tudták mire vélni, hogy az MSZP miért nem ért egyet a módosító javaslatokkal, nem elmondva, de legfőként az fogalmazódott meg a képviselőkben, hogy az idei három adócsökkentési csomag - egyrészt az, amit a tavasz végén, nyár elején fogadtunk el, másrészt az, amit kedden fogadtunk, harmadrészt pedig az előttünk lévő törvényjavaslat - egy olyan adócsökkentést fogalmaz meg, kíván törvénybe iktatni, ami az én emlékeim szerint Magyarországon még nem történt meg.
(9.20)
Ugyan a Törvényalkotási bizottságban sem tartozott közvetlenül a témához, de államtitkár úr válaszolt arra az álhírre, hogy az Erzsébet-utalványok után kell-e adóbevallást készíteniük a nyugdíjasoknak vagy sem. Államtitkár úr megnyugtatta a bizottság tagjait, hogy aki ezt elterjesztette, az egy téves adóértelmezésből indult ki, és a nyugdíjasoknak a karácsony előtt vagy még az idén kézhez veendő Erzsébet-utalványok után sem adózniuk nem kell, sem adóbevallást nem kell készíteni.
Összességében úgy gondoljuk, hogy dicsérendő a kormány lépése, amivel az adócsökkentést kívánja bevezetni. Örülünk annak, hogy ebben a partnerekkel is teljes mértékig sikerült megállapodni. Ez az ország versenyképességének javítását szolgálja. Kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a törvényjavaslat elfogadását, mert ez az ország fejlődésének az egyik záloga. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir