DR. SALACZ LÁSZLÓ,

Full text search

DR. SALACZ LÁSZLÓ,
DR. SALACZ LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság 2016. november 17-én a házszabály 46. §-a alapján megtárgyalta a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról szóló T/12367. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 25 igen szavazattal, 2 nem szavazat ellenében összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat tartalmazza egyrészről a Fenntartható fejlődés bizottságának ötpontos indítványát, valamint a TAB saját módosítását is. A módosítások elsősorban jogtechnikai jellegűek, másodsorban koherenciaproblémát küszöbölnek ki. Ugyanis a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításainak egyik célja az egyéni teljesítést választó kötelezettek termékdíj-kötelezettsége teljesítésének egyszerűsítése és kiszámíthatóvá tétele. Az egyéni hulladékkezelést választó kötelezettek a hulladékgazdálkodási teljesítmény tervezése során a hatályos szabályozás szerint a tárgyévi kibocsátást kell hogy alapul vegyék. Tekintettel arra, hogy az éves kibocsátás csak a tárgyévet követően válik ismertté, nehézséget okozna az érintett gazdálkodóknak a kívánt hasznosítási teljesítmény elérése érdekében hasznosítandó termékdíjköteles termékből képződő hulladék mennyiségi becslése.
Az érintett gazdálkodók kötelezettségteljesítésének megkönnyítése érdekében azon gazdálkodóknak, amelyek a tárgyévet megelőzően is egyéni hulladékkezelést választottak, a tárgyévet megelőző évi kibocsátásuk képezi a törvénymódosítás következtében a számítás alapját. Ettől eltérő esetben a hatályos szabályozással megegyezően a tárgyévi kibocsátást kell figyelembe venni a termékdíjtétel megállapítása során.
A hatályos Ktdt 16/A. § (8) bekezdése az egyéni teljesítő kötelezettek termékdíjtételének kiszámítására vonatkozó rendelkezést tartalmaz, mely kizárólag a tárgyévi kibocsátással történő számítást teszi lehetővé. E rendelkezés ellentétben áll a törvénymódosító javaslat 4. §-ával, amely a 16/A. § (3) bekezdését módosítja. Ezért is szükséges a beterjesztett módosítás elfogadása. Kérem, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir