DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Az ön felszólalásának az volt a címe, hogy „Jó reggelt!”, ha jól idézem fel. Azt szeretném kérni, hogy ne nekünk kívánjanak jó reggelt, hanem maguknak jó reggelt ahhoz, hogy szembenézzenek azzal, milyen következményekkel is járt az önök kormányzása. Mert amikor önök voltak, akkor megduplázták a munkanélküliséget, megháromszorozták a gáz árát, megemelték a személyi jövedelemadót, még a munkáltatói adókra is kivetették az szja-t, elvettek egyhavi bért a közalkalmazottaktól és egyhavi nyugdíjat az idősektől, eltörölték az otthonteremtési programot, ezért kellett egyébként azt pár hónapja újraindítani, és devizahitelezésbe kergették a magyar családokat, százezrek kerültek adósságcsapdába. (Folyamatos közbeszólások az MSZP soraiból.) De a legsúlyosabb következménye mégiscsak az volt az önök kormányzásának, hogy sokkal jobban megérte segélyből élni, mint munkából. Ezen kellett változtatni.
Engedje meg, hogy azt mondjam, sokadik napirend előtti felszólalásukat hallgatjuk itt végig, és sokadjára érezzük azt, hogy érdemi mondandó hiányában valójában vagdalkoznak. Az ember elgondolkozik azon, hogy mi is lehet ennek az oka. Aztán arra a következtetésre jut, hogy minden bizonnyal az ennek az oka, hogy újra megkezdődött a baloldali casting, újra megkezdődött a szokásos baloldali kiszavazó show, a pozíciókért való határtalan marakodás. Miért mondjuk ezt? Azért mondjuk ezt, mert újra arról hallani, hogy az MSZP közös jelölteket akar Gyurcsány Ferenccel. A fővárosban már meg is állapodhattak a közös jelöltekről, de egyes sajtóhírek szerint már az országos összefogás is jól körvonalazódik. Kíváncsi vagyok, hogy az itt ülők mit szólnak ehhez a közös listához, tudtak-e róla egyáltalán. Mások egyébként egy országos előválasztást szeretnének, és a közös a két dologban az, hogy itt is Gyurcsány Ferencnek lenne döntő szava abban, hogy ki lehet majd a jelölt. Tehát mindent összefoglalva: nem sok változott az MSZP-ben, semmit sem tanultak, és semmit sem felejtettek. Ez egyébként nem sok jót jelent a baloldalnak, főleg úgy, ha még a pártelnök sem zárja ki azt, hogy 2018 után megszűnik az MSZP. Hogy így lesz-e, azt természetesen majd a választók eldöntik.
Addig is engedjék meg, hogy beszéljek pár olyan fejleményről, ami nagyban érinti a magyar családokat; önök is rájuk hivatkoztak. Olyan dolgok ezek, amelyek sokkal fontosabbak a szocialista belvillongásoknál. Szeretném önt arról tájékoztatni, hogy több mint 600 ezer emberrel többen dolgoznak ahhoz képest, mint amikor a szocialisták kormányoztak. Az is tény, hogy a több munkahely mellett a bérek is növekedésnek indultak, folytatódik a pedagógus- és a rendvédelmi béremelés, több pénzt kapnak a járási hivatalokban és a kormányablaknál dolgozók is. A baloldaltól meg, még egyszer mondom, csupán arra futotta, hogy egyhavi bért vegyen el rengeteg közalkalmazottól, és egyhavi nyugdíjat vegyen el az idősektől.
Hogy egy kiemelt szektort is említsek, az egészségügyet, a szakorvosok, amint arról itt már szó volt, 207 ezer forintos béremelést kapnak, míg az ápolók 65 százalékot. Csak összehasonlításképp: amikor a baloldal kormányzott, 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből.
Talán az MSZP számára sem közömbös, hogy hogyan alakulnak Magyarországon a reálkeresetek, ön is utalt erre. Ezért sem érdemtelen tény az, hogy az első 8 hónapban több mint 7 százalékkal nőttek Magyarországon a bérek.
Ugyanakkor tudjuk, hogy az említett eredmények ellenére még rengeteg a teendő. A kormány ezért tűzött ki további jelentős béremeléseket. Azt szeretnénk elérni, hogy legyen egy nagy, átfogó megállapodás a munkaadók, a munkavállalók és a kormány között. Ez a megállapodás azt segítheti, hogy a következő években jelentős béremelésre kerül majd sor Magyarországon.
Ennek részeként a kormány jelentős minimálbér- és szakmunkásminimálbéremelést javasol. Csökkenhetnek a munkáltatói adók is. A kormány tehát adócsökkentéssel fogja segíteni a béremelést. Adócsökkentéssel a béremelésért, ez a célunk. Ezek a tervek a minimálbéreket tekintve azt jelenthetik, hogy a szocialista kormányzáshoz képest majdnem megduplázódhatnak a minimálbérek. Ennek a jelentőségét, azt hiszem, a szocialisták sem tagadhatják el.
Ha a baloldal számára kicsit is számítanak azok, akik mindennapi munkájukkal hozzájárulnak ennek az országnak a gyarapodásához, akkor félreteszik pártmegfontolásaikat, és támogatják ezeket az intézkedéseket. Arra kérem önöket, kicsit lazítsanak a pozíciókért való csatározások között, és segítsék végre önök is Magyarország erősödését. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir