DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ma reggel többen érdeklődéssel hallgathattuk a rádióban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr szerint a munkaalapú társadalom sikeres. Erre azt tudom mondani, hogy ismét bebizonyosodott, hogy az LMP teljesen mást tekint sikernek, mint miniszterelnök úr. Ugyanis nem tudjuk azt sikernek tekinteni, hogy több százezer magyar honfitársunknak külföldre kellett menekülnie. Nem tartjuk egyáltalán sikernek azt, hogy a gyermekvállalási korban lévő nők 8-10 százaléka már külföldön él, szül gyermeket és neveli azt fel. Nem tartjuk egyáltalán sikernek azt, hogy külföldi vendégmunkásokat szervezetten és tömegesen telepít be a Fidesz annak érdekében, hogy el tudják végezni azt a munkát, amit a magyarok már azért nem végeznek el, mert külföldön vannak.
Olyan munkaerőhiány van a magyar gazdaságban, hogy parlamenti vitanap is lesz róla; az egész ellenzék támogatta, köszönet érte. Most szerdán erről fogunk beszélni, hogy ez milyen szerves összefüggésben van a bérválsággal. Eközben egy olyan országban élünk, ahol a minimálbér a létminimumot, hogy úgy fogalmazzak, alulról figyeli. És még ha önök most meg is emelik, akkor is alatta marad. Az átlagbér alatt dolgozik a magyarok kétharmada. Ők azok egytől egyig, akik az egykulcsos adórendszer kárvallottjai. Egyáltalán önök a Fideszben egy olyan országot hoztak létre, amelyben dolgoznak-dolgoznak a magyar emberek, de nem élnek meg a fizetésükből.
A Fidesz egyenlővé vált a bérválsággal. És miniszterelnök úr bemegy a rádióba, és közli, hogy itt mekkora sikert tett le ő az asztalra. Egyébként ez azért is furcsa, mert ha ez akkora siker, amit önök hat évig csináltak, akkor miért beszélt fordulatról miniszterelnök úr egy másik konferencián. Azért egy mondatot beszéljünk a minimálbérről, mert ugye, Orbán Viktor úr azt mondta, hogy a kormány a minimálbéren keresztül tudja alapvetően befolyásolni a magyarországi béreket. Hát, ha egy miniszterelnöknek ez a hozzáállása, akkor azt kell mondjam, hogy ez a miniszterelnök nem túl ambiciózus. Mi lesz például azokkal a dolgozókkal, akik a minimálbér fölött keresnek? Az önök tervei szerint ezek az emberek, akik tehát minimálbér fölött keresnek, egy fillérrel sem fognak többet hazavinni a nagy emelkedések után.
Be kellene látni azt végre, hogy ha igaz az a mondás, hogy fejétől bűzlik a hal, akkor, azt gondolom, az is igaz, hogy a radikális bérrendezés gátja nem más, mint maga az egykulcsos adórendszer Magyarországon. Ugye, ma reggel az is kiderült, hogy a miniszterelnök úr a többkulcsos adórendszert a teljesítmény gátjának gondolja. Nagyon érdekes, mert 2010. február 9-én a hvg.hu oldalán még azt lehetett olvasni, hogy Orbán Viktor szerint többkulcsos adórendszer kell. Olyannyira biztos volt a kampányban miniszterelnök úr a gondolataiban, hogy meg is indokolta azt, hogy miért. „Orbán: többkulcsos adórendszer kell” - ez a cikk címe. Idézem az újságot: Arra a kérdésre, hogy egykulcsos adórendszerben gondolkodnak-e, mármint a Fidesz, közölte: ha az adórendszer nem veszi figyelembe, hogy a megkeresett összegből hányan élnek, hány embert tartanak el, akkor az sosem lesz igazságos. Ebből következik, mondta miniszterelnök úr, hogy nem lehet egy kulcs, több kategóriának kell lennie - mondta a miniszterelnök úr. (Dr. Rétvári Bence: Ez a családi adózás.) Tehát akkor mi történt a Fideszben a kampány után, hogy amint kormányra kerültek, rögtön a teljes ellenkezőjét kezdték el annak csinálni, mint amivel kampányoltak? Több kulcsról beszélt a miniszterelnök úr, itt van, „Orbán: többkulcsos adórendszer kell”, 2010. február 9.! (Dr. Rétvári Bence: Az emberek számától függ, ez a családi adózás.) Ehhez képest kormányra kerültek, és itt van az egy kulcs!
Tisztelt Államtitkár Úr! Ahelyett, hogy itt kiabál nekem, kérdezze meg inkább, tegye föl azt a kérdést 2,5 millió magyar állampolgárnak, akik többet adóznak, mióta önök kormányon vannak, hogy örülnek-e az egykulcsos adórendszernek. Ugyanis a mérések azt igazolják, hogy nem. A magyar emberek kétharmada azt gondolja, hogy az egykulcsos adórendszer úgy rossz, ahogy van, mint ahogy Orbán Viktor is gondolta 2010-ben. Ezek az emberek, 2,5 millió magyar ember éves szinten akár átlagosan 50 ezer forinttal is többet adózik, amióta a Fidesz-KDNP kormányoz. Ezzel szemben a Lehet Más a Politika három adókulcsot is alkalmazna. Nálunk, aki minimálbéren van, 24 ezer forinttal keresne többet, aki átlagbéren van, 37 ezer forinttal keresne többet, de még aki a kétszeresét keresi az átlagbérnek, az is jobban járna.
(13.40)
Persze hozzátéve, hogy mi nem a haveroknak osztogatnánk, vagy nem hagynánk az offshore bárókat itt virulni Magyarországon, az a pénz mind menne oktatásba és egészségügybe. Úgyhogy ezúton is felszólítom önöket, hogy ne hadováljanak itt arról, hogy a mi adórendszerünk nem jó. Erre szokták mondani, hogy más szemében a szálkát, a maguk szemében pedig a gerendát sem veszik észre. A Fidesz az adóemelés kormánya, hiszen sok millió magyar ember rosszul járt azzal, hogy önök kormányra kerültek; persze, az offshore-os barátaik nem, azok az emberek ugyanúgy élősködnek Magyarországon, mint a Fidesz előtt. (Németh Szilárd István: Na, még fél perc!)
A holnapi napon folytatódnak a bértárgyalások. Én szeretném leszögezni azt, hogy mi úgy látjuk, hogy teljesen rossz pályán mozognak, nem a jó kérdésekről beszélnek. Most ott arról folyik a vita, hogy hogyan lehetne kompenzálni a vállalkozásokat a béremelésért cserébe. Mi pedig azt mondjuk, hogy arról kell beszélni, hogy hogyan lehet Magyarországon egy olyan igazságos adórendszert bevezetni, ahol aki létminimum alatt keres, az semmit nem adózik. Ugyanis akinek kenyérre, tejre nem telik ebben az országban, az ne adózzon annyit, mint az, aki Mercedesszel meg Isten tudja, milyen autókkal jár.
Úgyhogy innentől elkezdve azt tudom önöknek mondani, hogy szégyelljék magukat, ha csak aprópénzzel akarják a magyar állampolgárokat kifizetni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir