DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a támogató vezérszónoki hozzászólásokat és azokat is, amelyek részben támogatták a javaslatot. Engedjék meg, hogy konkrétan is válaszoljak. Részben ez egy törvénytervezet, ezért kérek mindenkit, aki úgy gondolja, hogy ezt módosító indítványokkal teljesebbé lehet tenni, az nyújtsa be a módosítót, és amennyiben az illeszkedik a törvényjavaslat tartalmához és szelleméhez, természetesen azt akként is fogja az előterjesztő kezelni.
Ami Hegedűs Lorántné képviselő asszony észrevételeit illeti, engedje meg, hogy konkrétan válaszoljak a terhekre, tehát hogy a felsorolt huszonvalahány ingatlanon milyen terhek vannak; nem vagyoni jellegűek. Az egyik, ami az egyik generálója volt az egész előterjesztésnek, a budapesti X. kerületi kőbányai Csajkovszkij park ügye, amely teljes mértékben megegyezik azzal, amit Hiszékeny képviselőtársunk előadott, hogy volt egy túlnyomórészt önkormányzati tulajdonban lévő közpark, és volt valamilyen, 20-25 évvel ezelőtti ingatlan-ügyintézés miatt kimaradt rész, annak a teljessé tétele. Ugyanakkor az egész park műemlék jellegű, tehát ilyen teher van rajta. Van a Döbrököz - 1556. helyrajzi szám -, utánanéztem, ez a Werbőczy-várrom és mint ilyen, műemlékvédelem alatt áll, és régészetileg védett terület, valamint a képviselőtársam által említett nagymarosi területek egy része Natura 2000-es, tehát naturás védelem alatt állnak, valamint a Zsennye településhez tartozó terület pedig árterület, ilyetén nagyvízi meder, tehát mint ilyen is védett. Tehát amikor az adott teherrel való átvételt értjük, akkor ilyen jogi terhek vannak rajta és nem vagyoniak.
Ami az Erzsébet teret illeti, az Erzsébet tér témáját a korrekt előterjesztés és a javaslat korrekt megítélése érdekében kérem, hogy válasszuk ketté. Az egyik az ön által is említett volt Gödör, most talán Akvárium néven fut. Annak a rendezése az elmúlt években megtörtént, és ekörül van egy olyan - nevezzük így az egyszerűség kedvéért - járdarész, ez a Deák tér felé is igaz és a másik oldalon is, az ezt a területet körbevevő járda vagy járófelület, amelynek a rendezése állami pénzből megtörtént. A burkolata, a közművek elhelyezése, a köztéri világítása megtörtént, és lényegében mint létesítmény ez az Akvárium részhez tartozik, ilyetén az elszámolása is egységes. Tehát ez a négy helyrajzi szám ennek a négy oldalon körbefutó járdának a területe.
Ami pedig az egységes kezelést illeti, eredetileg a szakmai javaslatokban meg kell hogy mondjam, két nagy tér volt, az Erzsébet tér és a Vörösmarty tér. Mind a kettő éppen azért, mert az osztott tulajdon és az osztott megítélés, osztott kezelés odavezetett, amit ön sajnos teljesen joggal és megalapozottan elmondott, nevezetesen: a rendezetlenség és a káosz. Mind a kettő a fővárosnak és ezen keresztül Magyarországnak két frekventált területe, mind a helyben lakók, mind a fővárosiak, mind a két téren valóban nagy számban megjelenő turisták által ezek frekventált területek. Nagyon gyorsan hozzáteszem, hogy ne vegyünk fel magunkra olyan púpot mindig, ami nem a miénk. Hogy ezek a közterületek így néznek ki, az bizonyos fokig a nagyfokú turistaáradatnak is köszönhető, de ez nem menti fel a kezelőt a folyamatos rendbetétel kötelezettsége alól.
(15.20)
Éppen ezért tartjuk fontosnak azt, hogy ez egységes kezelésbe kerüljön. A Vörösmarty tér tekintetében a főváros fenntartotta az igényét, ezért az egyetértés érdekében ez a javaslat csak az Erzsébet térrel foglalkozik. De messzemenően egyetértünk azzal - s az egységes kezelés épp arról szól -, hogy ez állami feladat legyen, amit teljes állami háttérfelelősség mellett az V. kerületre adunk át, cedálunk át, hogy szép magyarsággal mondjam.
Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a törvényjavaslat semmilyen tekintetben nem célozza az Erzsébet tér bármilyen további beépítését, ez fel sem merült. Hangsúlyozni szeretném, és ez az előterjesztésben is szerepel, hogy ezek közpark megjelöléssel futottak eddig, és ahogy az expozémban igyekeztem hangsúlyozni, ezeknek az ingatlannyilvántartási minősítése a jövőben sem változik. Tehát ami közparkként kerül át, az közpark marad, tehát nem építési telek, nem beépíthető terület, hanem közpark.
Kérem, hogy a mostani válaszommal és ezzel a kiegészítéssel szíveskedjenek a törvényjavaslat szavazásakor megítélni a javaslat támogathatóságát. Köszönöm a figyelmüket. Elnök úr, köszönöm az időt. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir