HEGEDŰS LORÁNTNÉ,

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ,
HEGEDŰS LORÁNTNÉ, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A törvényjavaslat két részből áll, mint ahogy az előbb előttem szólók is ezt már elmondták. Az egyik javaslatot a legmesszebbmenőkig támogatni tudjuk, azaz, hogy az egyes közparkok kerüljenek az önkormányzatok tulajdonába, hiszen náluk van a feladat is, tehát legyen náluk a vagyon is. Ez így eddig teljesen rendben van, logikus és érthető, egyben támogatható javaslat is.
Ezzel kapcsolatban egyetlenegy rövid kérdésem van. Ahogy az államtitkár úr is ezt idézte, a nemzeti vagyonról szóló törvény szerint ezeket az ingatlanokat nem lehetett volna megterhelni semmilyen értelemben, ennek ellenére a törvényjavaslat egy ponton úgy fogalmaz, hogy úgy adja át a vagyont, hogy terhekkel és kötelezettségekkel együtt. Lehet, hogy ez csak egy jogtechnikai fordulat, ugyanakkor, mivel Dunakeszi esetében van egy olyan ingatlan, ami nemcsak egy közpark, hanem egyben egy épület is, ezért kérdezném az államtitkár urat, hogy van-e bármelyik olyan ingatlanon teher, amit most át kíván adni az állam az önkormányzatoknak.
A másik kérdés az Erzsébet tér sorsa. Az előbbiekben elhangzott az, hogy mennyire furcsa, hogy míg közparkokat az önkormányzatoknak adott át eddig az állam, most éppen fordítva, a Fővárosi Önkormányzattól vonja el egy közpark tulajdonjogát. Valójában inkább csak profiltisztításról van szó, ha jól értem. Hozzáteszem, hogy egyébként egy eléggé baljóslatú javaslat ez, ami előttünk fekszik, mert valóban lehetne az is cél, hogy különböző feladatok megvalósítása érdekében egy tulajdontárgyat az állam magához von, csak éppen ez az a feladat, amiről az előtte lévő paragrafusban önök úgy nyilatkoznak, hogy ez a területileg illetékes önkormányzat feladata lenne, és ott lenne legjobb helye egyébként a vagyonnak, ahol a feladat is van. Ezzel szemben önök ezt a vagyont elvonják, és egyben ugyanazzal a lendülettel a feladatot odaadják az V. kerületi önkormányzatnak. Részben eddig is így volt, most az eddigi két helyrajzi szám helyett lesz összesen hat helyrajzi szám, ami tekintetében az állam a tulajdonos, és az V. kerületi önkormányzat a feladatért felelős.
(15.10)
Tételezzük fel, hogy ez egy jó konstrukció! Szerintem nem jó, de tételezzük fel, hogy jó konstrukció. Nézzük meg, hogy eddig működött-e az életben! Azt kell hogy mondjam, hogy nem. Államtitkár úr, nem tudom, hallotta-e ön, vagy járt-e arrafelé, egészen botrányos körülmények vannak a budapesti Erzsébet téren. Szerintem elképesztő összességében az, hogy egy világváros szívében nappal szépen kifejlett patkányokat lehet látni rohangálni, emberi ürülék, szemét, minden létező mocsok előfordulhat ma Budapesten, az Erzsébet téren. Tehát valószínűleg az eredeti koncepció, hogy az állam magához vonja ezt a parkot és az V. kerületnek odaadja üzemeltetésbe, nem volt jó. Ez a profiltisztítás, hogy most még több ingatlanrészt magához von az állam és még inkább megterheli az V. kerületet, nem biztos, hogy működni fog, vagy egyáltalában nem valószínű, hogy ez egy jó megoldás lenne.
Én tehát azt kérem az államtitkár úrtól, hogy mielőtt megtörténik ez a végszavazás, tegyék meg, hogy elmennek oda, tesznek egy sétát, egy helyszíni bejárást, és önök, maguk is tapasztalni fogják azokat az egészen elképesztő állapotokat, amelyeket én most önök számára ecseteltem. Nem gondolom, hogy ez bármilyen városban Magyarországon elfogadható lenne, de a turisták által leginkább kedvelt központi közterületeken Budapesten meg végképp nem. Itt tehát sürgős beavatkozása van szükség, úgyhogy mielőtt a törvényt bármilyen értelemben elfogadjuk, kérem, nézzenek utána, hogy az állam a saját tulajdonával milyen módon gazdálkodik, jól vagy helyesen, ha adott esetben az V. kerületi önkormányzatra bízza.
A másik kérdés az, ami itt szintén elhangzott, hogy mi az az egységes kezelésű közösségi tér, amit önök most meg szeretnének teremteni. Ott van a Design Terminál, aminek a sorsa eddig is kérdőjeles volt. Volt olyan időszak, amikor költségvetési szervként működött, most már tudjuk, hogy jövőre nem, hanem egy nonprofit kft.-nek a sorsára bízzák a Design Terminál üzemeltetését, működtetését. Ott van a korábban Gödör Klubnak, most Akvárium Klubnak nevezett vendéglátóhely. Vajon még további építkezésre, valamilyen extra beruházásra számíthatunk-e itt a Belváros szívében? Hely nem nagyon volna neki, legalábbis azon a területen egészen biztosan nem.
A régi városfal által keresztezett nagy udvaron, ami a Fővárosi Önkormányzat épülete mögött a Deák tér felé van, ott volna lehetőség, arra már több beépítési szándék is volt. Legutóbb azt hallottam, hogy ott is egy toronyházat kívánnak építeni, vagy olyan építési szándék merült fel, tehát nemcsak a Metrodom-építkezés Észak-Pesten, nemcsak a Ga-ran-csi-féle építkezés a dél-budai részeken, hanem ott is lenne egy egészen extra kivitelezésű toronyház. Én ezt a magam részéről rendkívül rossz ötletnek tartom, ezt azért hadd mondjam el.
Mindenesetre szeretném kérni államtitkár urat, hogy tegye egyértelművé számunkra, hogy a törvényjavaslatban szereplő szófordulat, miszerint önök itt megteremteni kívánnak egy egységes kezelésű közösségi teret, nem azt jelenti, hogy bármilyen értelemben be fog épülni az Erzsébet tér. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir