WITZMANN MIHÁLY

Full text search

WITZMANN MIHÁLY
WITZMANN MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ahogy az a ma délutáni vitában is látszott, Balaton-parti képviselőként különösen szívügyemnek tekintem a hazai turizmus helyzetét, ezért már többször is felszólaltam a tisztelt Házban ebben a témában. E kései órán mostani felszólalásomban is egy rövid áttekintést szeretnék adni a hazai turizmus 2016-os évben elért eredményeiről, természetesen figyelembe véve mindazt, hogy a szektor teljes éves adatai még nem állnak rendelkezésünkre. Örömmel bocsátom előre, hogy a számok az idei évben is kedvezően alakulnak, ez igaz az ágazat szinte minden szegmensére.
Választókerületem tágabb pátriájának, Somogy megyének a turisztikai adatait vizsgálva is kijelenthetjük, hogy a növekedés szembetűnő és biztató. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma Somogy megyében az alábbiak szerint alakult az előző évivel összehasonlítva: 2015 első félévében összesen 192 039-en, ezzel szemben 2016 első félévében összesen 211 749-en látogattak el Somogy megyébe turisztikai céllal. Összesítve elmondhatjuk tehát, hogy a 2016-os első félévben a Somogyba látogató vendégek száma mintegy 10,3 százalékkal emelkedett.
Optimizmusra adhat okot a somogyi vendégéjszakák számának kedvező alakulása is. Az adatok itt is önmagukért beszélnek, ugyanis 2015 első félévében a regisztrált vendégéjszakák száma összesen 448 349 volt, addig 2016 első félévében ugyanez az adat már 479 306 regisztrált vendégéjszakát mutat. A növekedés ebben az esetben mintegy 6,9 százalékos.
A Balaton turisztikai adatait vizsgálva örömmel mondhatom, hogy a 2016-os év első nyolc hónapjában összesen 4 millió 310 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a magyar tengernél, ami egyébként 2,7 százalékos bővülést jelent a balatoni térség vendéglátásában.
Szerencsére azt is elmondhatjuk, hogy nemcsak a vendégek, illetőleg a vendégéjszakák száma növekedett az idén, hanem a régió turisztikai bevételei is évről évre emelkedést mutatnak.
Érdemes felidézni, hogy míg a balatoni gazdaság számára oly nagy jelentőséggel bíró kereskedelmi szálláshelyek bruttó bevétele 2010-ben még nem érte el a 12 milliárdot sem, addig 2015-ben ez a szám már meghaladta a 21,3 milliárd forintot, és 2016 első nyolc hónapjában már megközelítette a 18 milliárd forintos bevételt, ami egyébként több mint 6,2 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. Ma már azt is nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a rendkívül lesújtó eredményeket produkáló 2009-2010-es évekhez képest a turisztikai ágazatban is sikerült Magyarországnak előrébb lépnie. A belföldi kereslet élénkítésére, a magyar családok anyagi helyzetének javítására irányuló kormányzati intézkedések, az alacsony személyijövedelemadó-kulcs, a rezsicsökkentés, a devizahitelek kivezetése, a családi adókedvezmény vagy éppen a SZÉP-kártya-program kétséget kizáróan hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar emberek számára elérhetőbbé váljon a nyaralás és a kikapcsolódás lehetősége.
A SZÉP-kártya esetében mindenképpen ki kell emelni, hogy ez a fajta fizetőeszköz komoly szerepet vállal a hazai idegenforgalom növekedésében. Csak Somogy megyében az idei év első felében a kereskedelmi szálláshelyeken több mint félmilliárd forint értékben fizettek SZÉP-kártyával, ami egyébként 4,3 százalékos növekedésnek felel meg.
A turisztikai ágazat fejlesztése és a bevételek alakulása természetesen a balatoni önkormányzatok szempontjából is rendkívül fontos. Örömteli tény az is, hogy választókörzetem Balaton-parti városai esetében kivétel nélkül növekvő idegenforgalmiadóbevételekről számolhatunk be. Zamárdi esetében például a tavalyi idegenforgalmiadóbevétel összesen 123,5 millió forint volt; idén már augusztus 20-án sikerült elérni a közel 117 millió forintot. A város polgármesterének tájékoztatása szerint az év végéig a tavalyihoz képest nagyjából 5 százalékos növekedés várható.
Hasonló eredményeket láthatunk Balatonföldvár esetében is, ahol körülbelül 8 százalékos növekedés várható az idegenforgalmi adó tekintetében a tavalyi esztendőhöz képest.
A kedvező tendencia választókörzetem székhelyén, Siófokon is jól látható, itt ugyanis 42 ezerrel több vendégéjszaka került regisztrálásra a tavalyi év hasonló időszakához képest, ez pedig mintegy 11 százalékos növekedést mutat.
És ha már Balaton és turizmus, akkor mindenféleképpen érdemes a Balatoni Hajózási Zrt. működésének eredményeiről is említést tenni röviden, mert a cég a 2016-os esztendőben több rekordot is megdöntött. A szállított személyek száma 2016-ban a tavalyi 653 ezer fővel szemben idén 721 ezer főre emelkedett, ezzel a vállalat az utóbbi hét év legnagyobb utasforgalmát bonyolította. A balatoni kompok forgalma pedig 2002 óta nem látott magasságba emelkedve meghaladta az egymilliós utasszámot.
Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a turizmus Magyarország számára egy olyan, rendkívül fontos nemzetgazdasági ágazat, amelyet kell és érdemes is fejleszteni, ugyanis jelentős bevételeit évről évre növelni tudja, hozzájárulva az ország gyarapodásához, a Magyarországról kialakított kép, az úgynevezett országimázs további javításához. A szektor által biztosított munkahelyekkel pedig nemcsak megélhetést teremt, hanem a gazdasági fejlődés motorjaként is funkcionál. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir