DR. VEJKEY IMRE

Full text search

DR. VEJKEY IMRE
DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenekelőtt köszönetemet szeretném kifejezni a kifejezett támogatásért, amelyet a magyar kormány részéről Rétvári Bence államtitkár úr mondott, a Fidesz képviselőcsoportja részéről Demeter Zoltán, a KDNP részéről Szászfalvi László és a Jobbik részéről Mirkóczki Ádám képviselőtársunk. De külön köszönöm az alapvető támogatást is, ha jól értettem, amit az MSZP részéről Bárándy Gergely képviselőtársunk képviselt. (Dr. Bárándy Gergely bólint.) És akkor néhány reakciót szeretnék tenni ezen túl az elhangzottakra.
Először talán, amit Bárándy Gergely képviselőtársam vetett föl: hogy a keresztény értékek az európai alaptörvényben nincsenek benne, és ezt képviselőtársam nem látta olyan nagy problémának. Én jelentős problémának látom, egyrészt azért, mert ha az alapító atyákra gondolunk, Schuman, Adenauer, de Gasperi, akkor ők azt mondták, hogy Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.
Jelen pillanatban nem ott tartunk európai szinten, hogy a keresztény értékeket tudnánk megjeleníteni a jogalkotásban, hanem pusztán a történelmi tényről volna szó, azt szeretnénk megjeleníteni, hogy Európának keresztény gyökerei vannak, és ezt a tényt sem lehet rögzíteni. Nemhogy az értékeket nem lehet, hanem magát a de facto tényt, amivel vitatkozni szerintem elég bajos. Így az alapító atyák szóhasználatával, hogy Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz, úgy tűnik, hogy az utóbbi fordulat kezd beigazolódni látszani.
A második kérdés, hogy vallásháború van-e vagy nincs, illetve ezt összekapcsolnám azzal a kérdéssel, amit Mirkóczki Ádám képviselőtársunk mondott; a II. vatikáni zsinat értelmezésével kapcsolatban felvetette a világvallásokhoz való keresztényi viszonyulást. Ezzel kapcsolatban idézném az Iszlám Állam kioktató üzenetét Ferenc pápának azzal kapcsolatban, hogy Ferenc pápa azt mondta, hogy a terroristák nem a vallás miatt követnek el merényleteket. A válasz az volt, hogy ez egy Allah által vezérelt háború a muszlim és a hitetlen nemzetek között. Továbbá kioktatták a pápát a vonatkozásban is, hogy a Korán hiteles olvasata nem ellenzi az erőszak minden formáját. A parancs tehát világos; ahogy Allah mondta: pusztítsd el a bálványimádókat, ahol csak rájuk találsz.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A fentiek alapján a legjobb akaratunk ellenére sem lehet úgy értelmezni a történteket, hiába próbálta Ferenc pápa így értelmezni, hogy nem vallásháborúról van szó, hiába próbálták a keresztények így értelmezni, ha maguk az érintettek ezt tagadják, és azt mondják, hogy ami folyik, az vallásháború a keresztényekkel és más Ábrahám-hívő népekkel szemben, akik az ő álláspontjuk szerint megtagadják az alapvető hitbéli elveket, és ezért kell őket elpusztítani.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Sajnos a tények egyértelműen azt bizonyítják, hogy az Iszlám Állam terroristái egymás után pusztítják el szent keresztény helyeinket, elüldözve onnan vagy megsemmisítve keresztény testvéreinket. A keresztények nem bántottak senkit, békében éltek, de jóságuk és szeretetük mégis szemet szúrt az őket üldözőknek, akik nem szeretnék látni, hogy lehet egy teljesebb életet is élni, amely nem a hatalom megszerzésére irányul, amely nem földi kincseket gyűjt, nem evilági élvezeteket habzsol, hanem a jézusi kinyilatkoztatást helyezi az élet középpontjába.
(18.20)
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Erkölcsi parancs, hogy lépjünk fel a keresztények ellen elkövetett genocídiummal szemben, nyújtsunk segítséget az üldözött keresztények részére, továbbá markánsan hívjuk fel a nemzetközi közvélemény figyelmét az üldözöttek tarthatatlan helyzetére, valamint szervezzünk humanitárius akciókat. Ne engedjük, hogy a gyűlölet és a kirekesztés ártatlanok millióinak életét fenyegesse! A KDNP kiáll az üldözöttekért, és felszólítja a szélsőségeseket az erőszak azonnali leállítására és a keresztények elleni támadások és üldözések azonnali beszüntetésére. Még egyszer köszönöm a vitában részt vett valamennyi parlamenti frakció támogató hozzáállását és a kormány támogatását, és kérem a többieket is, hogy támogassák a H/12700. számú határozati javaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a KDNP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir