GIRICZ VERA,

Full text search

GIRICZ VERA,
GIRICZ VERA, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának előadója: Честованый пан предсїдатель! Панї и панове! Дякуву за можность выступити. Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyarországi nemzetiségek bizottsága - kapcsolódó bizottságként - megtárgyalta az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tevékenységéről 2015 címmel B/9278. számon benyújtott beszámolót, és az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 22. § (2) bekezdése alapján arról állásfoglalást alakított ki, amelyhez figyelembe vette az országos nemzetiségi önkormányzatok véleményét is.
Az alapvető jogok biztosáról szóló törvény szűkszavúan rendezi a feladatmegosztást. A szabályzat 12. §-ában meghatározott átruházott hatáskörök gyakorlásának bemutatása határozta meg a beszámoló szerkezetét. Elsőrendű feladat volt a nemzetiségek jogainak érvényesülését biztosító jogszabályok hatályosulásának figyelemmel kísérése, értékelése és ellenőrzése, ami a titkárság tagjainak közreműködésével valósult meg. Az ombudsmanhelyettes rendszeres kapcsolatot tartott a közösségek képviselőivel, részt vett szakmai fórumokon, rendezvényeken. Előrelépés tapasztalható az ombudsmani munka nyilvánosságával, valamint a közvélemény tájékoztatásával kapcsolatban is. A tevékenységet segítette a hazai és a nemzetközi médiajelenlét.
A beszámoló kitér a kormány társadalmi felzárkózásról szóló stratégiája romákat érintő célkitűzései megvalósulásának figyelemmel kísérésére. Több eredményes vizsgálatra került sor a roma felzárkózással kapcsolatban. A biztoshelyettes figyelemmel kísérte az EMMI munkáját, megfigyelőként jelen volt az antiszegregációs kerekasztal és a Roma Koordinációs Tanács ülésein. Megnyugtató, hogy a nemzetiségi jogok védelmével kapcsolatos visszásság ügyében nem kellett formális intézkedést kezdeményezni a biztosnál, ezt sikerült szakmai együttműködés keretében megoldani.
Előrelépésnek tekintjük, hogy 2015. január 1-jé-től az új munkamegosztásnak megfelelően a nemzetiségi biztoshelyettes nagyobb önállósággal végezhette munkáját a nemzetiségi jogi területen. Valamennyi nemzetiségi tematikájú ügyben a biztoshelyettes szakmai iránymutatásai az irányadók.
A jogszabályok, kormányzati előterjesztések véleményezésében is előrelépés tapasztalható. A biztoshelyettes közel 20 esetben közreműködött a nemzetiségi jogokat érintő jogszabálytervezetek véleményezésében. Az alkotmánybírósági indítványra, az önkormányzati rendelet felülvizsgálatára irányuló indítványra, valamint a jogszabály-véleményezésre vonatkozóan a biztos a kiadmányozási jogát nem adta át a nemzetiségi biztoshelyettesnek, de a jó együttműködést és a szakmai megalapozást jelzi, hogy a nemzetiségi területet érintően a kiadmányozást együttesen gyakorolják, amelyet a beszámoló második része is alátámaszt.
Elismerést érdemel az ombudsmanhelyettes nemzetközi tevékenysége, amely elősegítette a hazai intézményrendszer értékeinek bemutatását. A szakmai munkát segíti, hogy a nemzetiségi titkárság felett munkáltatói jogokkal rendelkezik, és véleményt nyilváníthat a nemzetiségi jogi osztály tagjainak jogviszonyával kapcsolatban. Továbbra is támogatjuk a nemzetiségi közösségekhez tartozó szakemberek alkalmazását.
A beszámolási időszakban közel 200 ügy volt nemzetiségi jogi jellegű. A beszámoló igazolja, hogy a helyi önkormányzatok továbbra sem tekintik egyenrangú partnernek a nemzetiségi önkormányzatokat. Ezen a téren hathatósabb intézkedéseket sürgetünk. A közszolgálati médiaszolgáltatás nemzetiségi műsorainak problémáival nap mint nap szembesülünk, ezek megoldásának megalapozása érdekében érdeklődéssel várjuk a vizsgálat eredményeit.
Osztjuk az ombudsmanhelyettes kiemelt ügyek vizsgálatával kapcsolatos megállapításait: egyértelműen sérültek a nemzetiségi önkormányzatok együttdöntési jogosítványai; a kulturális autonómia kiterjedtebb formájaként jelenhet meg az átalakult nemzetiségi önkormányzat; a nemzetiségi óvodák működtetése kiemelt támogatást kellene hogy élvezzen; a nemzetiségi alapon elkülönült oktatás nem jelent szegregációt, támogatjuk az integrált oktatást; a telepfelszámolási programok végrehajtása súlyos gondokat és problémákat mutat, nem hozta meg a várt eredményeket, Miskolc megyei jogú város önkormányzatának intézkedései ellentétesek a jogállamiság elvével, méltóságellenesek.
Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a biztosi beszámoló átölelte az Alaptörvényben rögzített feladatellátási területeket. A nemzetiségi biztoshelyettes munkája során partneri kapcsolatot alakított ki a Magyarországi nemzetiségek bizottságával, amit javaslunk kiterjeszteni az országos nemzetiségi önkormányzatok, illetve szövetségük vonatkozásában is.
A fentiek alapján a Magyarországi nemzetiségek bizottsága az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tevékenységéről 2015 címmel B/9278. számon benyújtott beszámolóról szóló országgyűlési határozati javaslatot támogatja. Köszönöm a figyelmet. Дякуву за позур! (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir