CZIBERE KÁROLY,

Full text search

CZIBERE KÁROLY,
CZIBERE KÁROLY, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány célja igazságos, fenntartható, átlátható és célzott szociális ellátórendszer működtetése, ami egyaránt épít az egyén önmagáért való felelősségvállalására, a helyi közösségek szerepvállalására, alapelv a foglalkoztatásiesélyteremtés és a segély helyett a munkalehetőség biztosítása és az átláthatóság. Ezek azok az elvek, amelyek alapján ’15. március 1-jén átalakult a szociális támogatási rendszer.
A megvalósult intézkedések eredményeképpen a legfontosabb elem, hogy az állam és a helyi önkormányzatok korábban - húsz éven keresztül - rendkívül átláthatatlan, kusza módon való köztes, osztott felelőssége megszűnt. Teljesen egyértelmű, hogy ki miért felel. A jövedelemkompenzációért az állam felel, száz százalékban állami finanszírozásban, száz százalékban állami adminisztráció. A kiadáskompenzáló támogatásokért teljes egészében az önkormányzatok felelnek, ez a másik pillér, és ők települési támogatás formájában ezt tudják biztosítani. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Miből?) A települési támogatások finanszírozására több mint 30 milliárd forintos kerete van az önkormányzatoknak minden évben.
A másik fontos elem, hogy a szociális törvény rögzíti, hogy a településtámogatást különösen milyen jogcímek esetén kell megállapítani, és van olyan eset is, a rendkívüli települési támogatás, amikor a veszélyeztető helyzetben - szociális törvény 7. § - meg kell állapítani.
Én azt gondolom, hogy az átláthatóságot és a jogbiztonságot növelte, hogy szét lett választva a kiadáskompenzáló és a jövedelemkompenzáló, jövedelem-fenntartási szociális támogatás rendszere. Azt gondoljuk, hogy a további elnyomorítás sem állja meg a helyét, hiszen az elmúlt három év szegénységi statisztikái mutatják azt, hogy trendforduló történt, és valamennyi szegénységi szám és veszélyeztetettségi szám elkezdett javulni.
Az öregségi nyugdíjminimum tekintetében pedig vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy differenciáltan vagy egységesen mikor kerülhet sor az emelésére. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir