MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Úgy is kezdhetném, hogy végre egy tökös bírónőről tudok beszámolni, hiszen Magyarországon, főleg amióta a Fidesz van kormányon, egy példátlanul bátor indoklással és ítélettel szembesülhettünk a minap, ami alapján nemcsak Kishantos menekülhet meg, hanem bizony a Fidesz teljes birtokpolitikája is megbukhat. Ha valóban az Alkotmánybíróságon olyan döntés születik, amely a mi álláspontunk szerint megfelelő lenne és egyébként jogilag tökéletesen alátámasztható, akkor megsemmisülhet az NFA-jogszabályok egy jelentős része, amely alapján nemcsak Kishantost semmizték ki, nemcsak az ökogazdaságot tették tönk-re, hanem egyébként az állami földeket is eladták.
A bíróság másodfokon a felperes kishantosi ökogazdaság kontra Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és magyar állam közötti perben, ahogy már mondtam, az NFA-törvény számos pontját indítványozta megsemmisíteni, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult. Csak az utóbbi vonatkozásában 250-300 ezer hektárra vonatkozó föld adásvételi szerződése semmisülhet meg 270 milliárd forint értékben, ennyit kellene a magyar államnak visszafizetni, illetve az azóta eltelt idő miatt, gondolom, a kamatokat is, amennyiben az AB ezt a döntést meghozza.
A bíróság egyúttal egyébként több kormányrendelet, a 6-28. §-ok alaptörvényellenességét is megállapította, és indítványozta ezek megszüntetését.
(20.40)
Itt arra a kormányrendeletre gondolok, ami megalapozta végül is az állami földek eladását, sőt a rendelkezés visszamenőleges hatállyal való megsemmisítéséről beszélt.
A bírónő elmondta, hogy az egész privatizáció egyébként az Egyesült Nemzetek Szervezetének korrupció elleni egyezményébe is ütközik. Döbbenetes szavak, de mélységesen egyetértünk vele. A célja egyébként elősegíteni a közügyekben és a köztulajdonnal kapcsolatban a becsületességet, a számonkérhetőséget, a közügyek és a köztulajdon helyes kezelését. Ezek mind-mind sérültek nemcsak a bírónő, hanem a Jobbik és a gazdák jelentős száma szerint is. Ezen véleményeket végre nemcsak mi tudjuk itt elmondani a Parlament falai között, hanem a magyar bíróság épületében is elhangozhattak.
A kifogásolt jogszabályok továbbá sértik Magyarország Alaptörvényét, ami különösen aktuális a mai napon, és különösen furcsa, hogy éppen a Fidesz által megszavazott és létrehozott Alaptörvény több pontját említi, többek között: Magyarország gazdasága az értékteremtő munkán és a vállalkozás szabadságán alapszik; Magyarország biztosítja a tisztességes gazdasági verseny feltételeit; Magyarország fellép az erőfölénnyel való visszaéléssel szemben, és védi a fogyasztók jogait. Ezekkel mind-mind ütközik tehát a privatizáció. Illetve azt a cikkelyt is érdemes megemlítenem, amelyre mi is többször hivatkoztunk itt a Ház falai között: a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.
A bíróság határozatában felhívta a figyelmet arra, hogy az NFA-törvény értelmében a Nemzeti Földalapba tartozó földterületeket a földbirtokpolitikai irányelvek szerint kell hasznosítani, tehát nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely ezen elvek körében egy objektív, átlátható, a pályázatok értékelésekor irányadó, mindenki számára előzetesen megismerhető, utólag is ellenőrizhető követelményrendszert határozott volna meg.
Ezek azok a hiányosságok, amiket mi is most már évek óta folyamatosan hangoztatunk, s amelyek alapján mi is úgy gondoljuk, hogy az egész rendszer gyakorlatilag kódolta önmagában a korrupciót.
Mindezek alapján megállapítható, hogy az NFA-törvény tehát sérti a jogbiztonságot, nem beszelve arról, hogy az állami földek hasznosításához sarkalatos törvényt kellett volna módosítani. Ezt is elmondtuk egy évvel korábban, figyelmeztettük a kormányt, hogy ez nem így működik, hogy egy sarkalatos jogszabály rendelkezése alá tartozó területeket, gondol egyet a kormány, éppen összeveszett a kollégiumi szobatársával Orbán Viktor, és ennek hatására privatizálják az összes állami földet, hanem bizony ez egy sarkalatos jogszabály által szabályozott terület, be kell volna hozni ide a Ház falai közé, és kétharmadot kellett volna hozzá kapniuk, ami nyilvánvalóan nem lett meg, ezért kerülték meg ezt a módot, pedig ez lett volna az egyenes és a tisztességes.
Így tehát ezúton is hálámat fejezem ki minden, a magyar nemzet tulajdonáért aggódó állampolgár nevében a bírónő harciassága és kiállása miatt. Bízom abban - bár illúzióim nincsenek -, hogy az Alkotmánybíróság is egy korrekt döntést fog hozni. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir