V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Először is megköszönöm Pócs János képviselőtársam törvényjavaslatot méltató gondolatait.
Mielőtt Heringes Anita és Kepli Lajos képviselőtársaim gondolataira válaszolnék, általánosságban hadd szóljak néhány szót a Magyarországon keletkezett hulladékról. 15,7 millió tonnától 17 millió tonnáig változik a hulladék mennyisége; egyébként csökkent. Ha valami eredményt tudunk felmutatni, akkor az egy jelentős eredmény, hogy 2013-ról 2014-re csökkent a keletkezett hulladék mennyisége.
Amiről Heringes Anita képviselő asszony szól mindig, az ennek körülbelül a 21 százaléka, a lakossági kommunális hulladék. Mi most alapvetően nem azzal szeretnénk foglalkozni. Ez valóban egy jelentős szegmens, a mindennapi életben többnyire ezzel találkoznak az emberek, de ezen kívül a négyötöde nem lakossági hulladék, hanem építési hulladék, ipari hulladék, és a mezőgazdaságban keletkező hulladékok is jelentős részt tesznek ki. Így az NHKV Zrt. működését sem érinti ez a mostani törvény, sőt kifejezetten azzal foglalkozik, hogy az eddigiekben a közszolgáltatók működésére fordított összeget sem kell biztosítani ezután a hulladékgazdálkodást közvetítő szervezetnek, mert ez az NHKV Zrt. feladata. Tehát nem foglalkozik ezzel most a törvény. Így aztán egyébként az NHKV Zrt. nem veszi át semmiféle szervezet feladatát, a termékdíjbizottság feladatát sem, annál is inkább, mert - még egyszer is hangsúlyozom - a zrt. csupán a hulladékok egy bizonyos szűk körével, annak 21 százalékával, a közszolgáltatással foglalkozik.
Mire fordítjuk a termékdíjat? Ez felvetődött mind Heringes Anita képviselő asszonynál, mind Kepli Lajos képviselő úrnál. Egy számpárt hadd mondjak: amíg az előző európai uniós ciklusban környezet- és természetvédelemre mintegy 2300 milliárd forintot fordítottunk, addig most félezer milliárddal több kerül erre a területre, 2800 milliárd forint lesz ebben a most folyó hétéves európai uniós programozási időszakban. Sőt, ha az agrárium zöldítését is idevesszük, és miért ne vennénk ide, akkor ez olyan 3250 milliárd. Ennek egyik része, legközvetlenebbül egy 100 milliárdos része magát a hulladékgazdálkodást segíti. Az önök által említett termék-díjnagyság, az a negyven-egynéhány milliárd, amiből tizenegynéhány milliárdot fordítunk közvetlenül, a többi részére nem mondhatjuk azt, hogy az egészen más területet finanszíroz, hiszen ezen a 2800 milliárdon belül vagy szűkebb értelemben a 100 milliárdon belül is a hazai társfinanszírozás messze nagyobb, mint a termékdíj. Tehát mondjuk úgy, hogy ez odafordítódik, természetesen a költségvetésen belül.
Kepli Lajos képviselő úr nagyon helyesen felvázolta, hogy mi a termékdíj feladata. Ez így van, de nemcsak ez, azaz nemcsak a hulladékok újrahasznosítása, hanem például a gyártók ösztönzése is, hogy a természeti erőforrásokkal takarékosabban gazdálkodjanak, illetve, ahogy ön is említette, a vásárlói szokások elterelése az alacsonyabb környezeti kockázatú termékek irányába. Történt ilyen egyébként. Két esetet hadd említsek meg. Az egyik a műanyag virágok köre, amire nemcsak esztétikai szempontból, hanem kifejezetten azért is vetettünk ki magasabb termékdíjat, mert olyan anyagból készülnek, amelyek hasznosíthatatlanok utána. Tehát ott a végső fázis van, mivel nagy melegnek és hidegnek van kitéve, ezért az a műanyag nem újrahasznosítható. S vannak arra vonatkozólag ismereteink, hogy jelentősen visszaszorult így a műanyag virág használata. A közelgő halottak napjakor szerintem ezt már látni fogjuk nagyon látványosan is.
A másik pedig az ultravékony, legvékonyabb nejlonzacskó használata, pontosabban a közepes méretűeké, amelynek a termékdíját előbb vezettük be, mint az európai uniós államok többsége. Épp most kerül be az európai uniós szabályozásba a kötelezettség, hogy be kell vezetnünk, nem adhatjuk ingyen a nejlontasakot; van, aki ezt így szabályozza, és van, aki egészen letiltja, mint például a franciák, de ezen termékdíj bevezetésének az a hatása, hogy Magyarország már most tudja teljesíteni az európai uniós elvárást. Tehát már ebben az évben, nem az elkövetkező években. Tehát a termékdíjnak bizony van jó néhány területen olyan hatása, amit a képviselő úr kívánalomként megnevesített.
Mindezeket együtt véve köszönöm képviselőtársaimnak, hogy azt nem kérdőjelezték meg, hogy ez a benyújtott törvényjavaslat a hulladékgazdálkodásban lévő szereplőknek, gyártóknak, a partnereknek adminisztrációs tehercsökkenést okoz, minden egyes rendelkezése könnyebbé teszi az életüket. Ezért kérem, hogy a bizottsági vitát követően is támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir