BARTOS MÓNIKA,

Full text search

BARTOS MÓNIKA,
BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Urak! Képviselőtársaim! Nagyon örülök, hogy én lehetek a Fidesz vezérszónoka, s nemcsak azért, mert fontos a téma, hanem azért is, mert 2014 júniusában abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy részt vehettem azon a díszvacsorán, amit Áder János köztársasági elnök úr adott a hazánkba érkező türkmén elnök tiszteletére. S az elnöki találkozókat valóban gazdasági, tudományos, kulturális és oktatási együttműködések aláírása követte.
Áder köztársasági elnök úr a díszvacsorán köszöntőjében többek között arról beszélt, hogy Türkmenisztán nem csupán gazdasági partnere Magyarországnak, hanem történelmi gyökereink is összekötnek bennünket. És az a jó, hogy nem csupán mi gondoljuk ezt így. Több török népcsoport, így a türkmének is a magyarokat testvéreiknek tartják, a legközelebbi rokonaik közé sorolják. Ennek ékes példája a Kurultájon való részvételük. A 2016-os Kurultáj magyar törzsi gyűlésre a 27 rokonnemzetből több száz fős delegáció érkezett, hogy együtt ünnepeljék a pusztai íjfeszítő népek közös ősi kultúráját. Az eseményen köszöntötték a rendezvényen részt vevő küldöttségeket, akik közül csak néhányat említek: a török, üzbég, azeri, kirgiz, kazah, ujgur, baskír, tatár, jakut, csuvas, burját, tuva, balkár, dagesztáni és természetesen a türkmén vendégeket.
A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor alelnök úr volt, aki parlamenti beszédében korábban elmondta, hogy a hagyományőrzés egyedülálló formája a Kurultáj, a magyar honfoglalás előtti korhoz visszanyúló, messze az őstörténeti időkbe is visszavezető nagy rendezvény. Arról beszélt, hogy a Kurultáj a rokonságtudat, a kulturális testvériség, a közös kulturális hagyományok felkutatásának ünnepe. Azt gondolom, hogy ilyen ünnepi eseményekre, pillanatokra a mostani kaotikus időkben igenis nagy szükség van. S ezek az ünnepi pillanatok nem csupán a kulturális kapcsolatainkat erősítik, forrasztják össze, hanem a gazdasági együttműködéseinkben is megmutatkoznak.
Mik is ezek? A Magyarország és Türkmenisztán közötti kereskedelmi forgalom több mint 37 millió dollár volt 2015-ben, jelentősen nőtt az előző évhez képest. A magyar partnerek a többi között gyógyszerekkel, műszaki berendezésekkel, szállítási eszközökkel vannak jelen. Az is igaz, hogy vannak még ki nem aknázott lehetőségek. Ezeket erősíteni kell, és ezt Szabó László államtitkár úr is hangsúlyozta a magyar-türkmén együttműködési kormányközi bizottság második üléséhez kapcsolódó üzleti fórumon ez év májusában.
(19.40)
Ugyanakkor államtitkár úr akkor arra is kitért, hogy meg kell oldani, hogy a magyar kis- és középvállalkozások belevághassanak türkmenisztáni beruházásokba, illetve hogy találjanak olyan türkmén termékeket, amelyeket akár Magyarországon, akár Európában is tudnak forgalmazni. Államtitkár úr ismertette az előttünk fekvő javaslatot, egy olyan gazdasági környezetet igyekszik teremteni megfelelő jogi szabályozókkal, amelyik gazdasági kapcsolatainkat tovább tudja erősíteni, és ez a megállapodás egy újabb eleme lehet folyamatosan épülő kapcsolatrendszerünknek. Ezért kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák azt szavazatukkal. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir