IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormányzó párt az ellenzék egy részének támogatásával úgy döntött, hogy hazánk részt vesz a 2024-es olimpiai pályázaton. Annak ellenére döntöttek így, hogy Budapest lakosságának nagyobb része nem támogatja a rendezést, ahogy az ország egésze is megosztott ebben a kérdésben. Ezért úgy gondolom, különösen fontos, hogy PR-kampányok helyett végre a racionális tényeket nézzük, hogy mi vár ránk. A tavasszal jó néhány alkalommal kibontakozó vitákban elmondtuk, hogy egy olimpia mindig többe kerül, mint az előzetesen tervezett, ez így lett a riói olimpia esetében is.
Néhány fontos adat a riói olimpiáról. A rendezés költsége 15 milliárd dollár volt. A bevétel 3,5-4 milliárd dollárt tesz ki, jegyeladásokból, szponzorációból, kereskedelmi forgalomból és televíziós közvetítésekből áll össze nagyrészt. Vagyis körülbelül 10 milliárd dolláros veszteséggel járt a rendezés. A sporteseménnyel járó egyéb, tehát környezeti károk pedig pénzben felmérhetetlenek. Ilyen a természetvédelmi övezetek egy részének sportpályává alakítása, vagy 77 ezer ember erőszakos kitelepítése.
Az olimpia a mai formájában igen távol került az eredeti eszmeiségétől. Egy gigantikus üzleti vállalkozás, ami valójában nem a rendező országnak, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, valamint a mögötte álló szűk gazdasági és politikai elitnek jó üzlet. Brazíliában a nemzeti összetartás megerősítése helyett az olimpia megosztotta a brazil lakosságot. A felépített új infrastruktúra a jobb módúak lakta városnegyedek ingatlanértékét növelte ugyan, de a szegény rétegek számára élhetetlenebbé vált a város. Az is kimutatható, hogy az olimpia ideje alatt a nagy tumultus miatt esik a hagyományos turizmus bevétele. Kárt szenved a kulturális élet, a múzeumlátogatás és annyi más. Így volt ez Barcelonában, Londonban és számos helyen, ami egyébként is vonzza a turizmust; visszaesés volt megfigyelhető ezen időszak alatt. A beruházások természetesen sokkal többe kerültek, mint amit a brazil kormány előzetesen betervezett. Az olimpiai helyszínek megdrágultak, az óriásberuházások magukkal hozzák a spekulációt, növekedett a korrupció, ez pedig elriasztja, elriasztotta a befektetőket.
A 2024-es nyári játékok rendezésére már nemet mondott Boston és Hamburg, és nagy valószínűséggel Róma is visszalép, az új római polgármester asszony egyik legelső megszólalása erről szólt.
A kisebb, karcsúbb, átláthatóbb olimpia, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság propagál az Agenda 2020-ban, nagyon szépen hangzik, csak nem megvalósítható. Amíg a minél nagyobb pénzek beszedésében érdekelt, monopolhelyzetben lévő NOB és a mögötte álló pénzlobbi irányítja a rendezést, az olimpia nem tud visszatérni a nemes gyökerekhez.
Magyarországnak intő példa lehet a 2017-es vizes vb rendezésének a tapasztalata. Méreteiben és az ország jövőjére gyakorolt hatásában összemérhetetlen az olimpiarendezéssel, ugyanakkor jól mutatja a kormányzó erő és a gazdasági háttérország hozzáállását: a költségek az egekbe szöknek és többszörösére rúgnak az eredeti tervhez képest, gátlástalanul játsszák ki az építőipari megbízásokat a baráti cégeknek, és gondolkodás nélkül irtanak ki minden fát és zöldterületet, ami a beruházások útjába kerül. Gondoljunk csak a Dagály fürdőre vagy most legutóbb a Margitsziget kivágott fáira.
Én magyar politikusként azt szeretném, hogy hazánk ne olimpiarendezéssel vívjon ki magának hírnevet a világban. Magyarország legyen arról híres, hogy alacsony a szegénység, az emberek egészséges környezetben élnek, van munkájuk, szabadidejük, van pénzük minőségi élelemre. Egy olyan országban szeretnék élni, ahol nem a felső osztálynak építünk fociakadémiákat, nem a kormányzó párthoz közel álló vállalkozókat juttatjuk stadionbizniszekhez, hanem a közép- és alsó rétegek számára is megteremtjük a sportolás lehetőségét, mely fontos része a kis közösségek életének, és egyben munkahelyeket is teremt.
Egy olyan országban szeretnék élni, ahol nem a lakosság 10-20 százaléka, hanem minimum 70 százaléka mozog rendszeresen. Ha a magyar kormány tisztességesen akar eljárni, mindenképp segíteni fogja, hogy megvalósulhasson az országos népszavazás, és mi, állampolgárok közvetlenül dönthessünk, hogy akarunk-e olimpiát Magyarországon. Köszönöm a figyelmüket. (Sallai R. Benedek tapsol.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir