SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Nagyjából folytatom ott, ahol Magyar Zoltán képviselőtársam felvetette a kérdéseket, hogy mit látnak a magyar gazdák, mit látnak az árverezők, és mit gondolnak az emberek erről az árverésről. Azaz nemcsak ott folytatom, hiszen engem is megihletett a mai nap Győrffy Balázs képviselőtársunk, aki azt kérdezgette ilyen leleményes kérdésekkel interpellációban a földművelésügyi minisztertől, hogy az ellenzék ugyan mit tiltakozik, miért baj neki, hogy a magyar gazdákhoz jut a föld. De kérdezem, vajon oda jut-e a föld.
A magyar föld sorsa átíveli Magyarország történelmét, és mindenkor is meghatározta Magyarország viszonyait, és nyilvánvalóan a Fidesz ebből merítve kezdte el annak a feudális berendezkedésnek az újbóli kiépítését, ami egyébként évszázadokon át valóban meghatározta Magyarországot. De vajon ez kell-e a XXI. század Magyarországának? Vége van a harmadik körnek is az árveréseknél, nyilvánossá tették az eredményeket. Nem nagyon könnyen, tehát ilyen nehezen feldolgozható PDF-formátumban, nyilvánvalóan úgy, hogy ne lehessen ezeket ollózni, nagyon nehéz kiszedni az adatokat. A hirdetményeket hol kirakják, hol leveszik. Most éppen Pest megyének és Budapestnek nem elérhetők az eredményei.
(20.10)
Az eredményhirdetés nagyon sok helyen hiányos, nagyon sok esetben a lakáscímeket is elhagyják, nagyon nehéz beazonosítani sok mindent. Ennek ellenére, hála a jó égnek, a Lehet Más a Politikának vannak olyan önkéntesei, akik ezt a mindösszesen több mint nyolcezer adatot átnézték, egy Excel-táblázatba rendezték, és innentől kezdve meg tudtuk tenni azt a statisztikát, amiről be szerettem volna számolni, és részben a feltett kérdésemről, hogy mi lesz a magyar föld sorsával, tudjunk beszélni. Ugye, nem kell elmondanom az itt ülő, szerény létszámú hallgatóságnak, hogy gyakorlatilag valamennyi magyar ember tulajdonáról, a következő generációk, gyermekeink, unokáink tulajdonáról van szó, és a Fidesz gyakorlatilag nem csinált semmi mást, mint amit elődei az elmúlt 26 évben, gyakorlatilag a közös vagyont árusította, és ezt próbálta felélni.
Ez a közös vagyon azonban mégiscsak több annál, mint egyszerű vagyon, hiszen ez gyakorlatilag a stratégiai természetierőforrás-tartalék, és egy ilyen világban, mint ami itt van jelen pillanatban 2016-ban, és ami elé nézünk a következő 30 évben, bizony, bizony, nagy-nagy felelőtlenség kiadni a kezünkből ezt a stratégiai természetierőforrás-tartalékot. Nem véletlen hát, hogy a „Földet a gazdáknak” program Fazekas Sándor tevékenységének köszönhetően most már „földet a gazdagoknak” program néven kerül be a magyar történelembe, és erre méltán rá is szolgált.
Konkrét statisztikai adatokkal tudom alátámasztani, minden érdeklődő újságírónak át tudom adni az összes Excel-táblázatot, elmondható, hogy a birtokosok 29 százaléka vitte el a földek 82 százalékát. Kevesebb mint egyharmad elvitte a földek túlnyomó többségét, és 37 százaléknak - azaz gyakorlatilag az árverezők alig több mint negyedének vagy picivel több mint harmadának - az összes terület 3,6 százaléka jutott. Ők kapták a piciket, ővelük takarózik a kormány.
Mert miért kell takarózni? Összességében 8745 birtokrészt értékesített a kormány, melyet mindösszesen 3260 család és érdekeltség vásárolt meg. Mindössze ketten vannak, akik a családjukkal együtt több mint 1500 hektárt tudtak vásárolni, az egyik Mészáros Lőrinc és családja, a másik pedig a Csákvári Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosi köre, akik meg tudták ezt tenni. S nyilvánvalóan ott van az élvonalban a Flier család és a Tiborcz család együttesen, akiknek a mostani szerzeményeivel együtt most már a birtokai meghaladják József főherceg korábbi birtokait ugyanazon a területen, és mindezt elérték.
Amikor arra a kérdésre keressük a választ, hogy kik vásároltak, el lehet mondani, hogy a Fidesz kérges kezű gazdálkodói rétege, ugyanis egyértelműen - bár nem szeretnék hangulatot kelteni - csaknem 20 százalékban ügyvédek vásároltak ezekből a földekből, a doktor előjelből, illetve a honlapjaikból könnyű beazonosítani, hogy ezek a kérges kezű ügyvédek nagyon-nagyon sokszor csak városokban hogyan is tették rá a kezüket a magyar földre. Az összes vevő több mint 20 százaléka egyértelműen városlakó, a fővárosban és megyei jogú városokban él, a legtöbb esetben 20 kilométernél lényegesen távolabb a megvásárolt földtől.
Ezek eredményeként az összes statisztikai adatból egyértelműen kiderül, hogy a földek többségét is 100 hektár fölötti gazdálkodók vitték el, illetve 50-100 hektárt vásárlók, ami azért gondolkodtathat el sokakat, hiszen ezeknek a földeknek az átlagára minden egyes megyében egymillió forint fölött volt hektáronként, ami azt jelenti, hogy a kérges kezű magyar gazdálkodók, akik élve a lehetőségekkel vásároltak, bizony ezt az új fideszes zöldbáróréteget erősítették. Ez a Fidesz új birtokpolitikája, ezzel kell azonosulnunk. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir