DR. MOLNÁR ZSOLT

Full text search

DR. MOLNÁR ZSOLT
DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Összegyűjtöttük, hogy mit tett, illetve mit nem tett leginkább a magyar kormány az elmúlt másfél évben a magyar emberek és ezáltal az európai emberek biztonságáért. És természetesen összegyűjtöttük, hogy mit mondtak a kormánypártok propaganda terén, és hogyan próbálják elterelni a figyelmet a valós társadalmi problémákról.
Az elmúlt másfél évben a Fidesz-kormányzás alapvetően a gyűlöletkeltéssel próbálta elfeledtetni a kormányzás kudarcait, különösen az oktatás és az egészségügy területén lévő állapotokat, és minden propagandát felhasznált, hogy ne a valós társadalmi problémákról legyen szó. Viszont érdemi lépéseket keveset tett a magyar kormány a várható menekülthullám kezelésére, holott magam is tudom, hogy 2015 elején a magyar kormány - egyébként helyesen - szembesült a várható problémákkal, azonban pártpolitikai érdekekből keveset tett ennek a kezelésére.
A Magyar Szocialista Párt már ekkor szakmai javaslatokat tett a magyar kormány asztalára a célhoz kötött többletforrások átcsoportosítására, hogy valóban azok kapjanak többletforrásokat, akik a határvédelemmel foglalkoznak, akik a menekültkérdéssel érdemben foglalkoznak, és ne kormányzati presztízsberuházásokra kerüljenek milliárdok felhasználásra.
A büntető törvénykönyv észszerű módosítását is napirendre tettük. Itt a korrektség kedvéért el kell mondani, hogy a Belügyminisztérium végül ebben partner volt, azonban a kormánypártok rendszeresen leszavazták ezt különböző bizottságokban, és még a tárgysorozatba vételt sem fogadták el, pedig az embercsempészet terén és a terrorellenes felkészülésben nagy szükség volt a büntető törvénykönyv módosítására.
Önálló határrendészeti kiképzés: ha nem is egyenlő ez a Jobbik javaslatával, ami az önálló határőrség létrehozását jelentette volna, de mindenképpen ennek a szakmának a rendőrségen belüli megemelése és szakmai elismerése, a rendőrség létszámfejlesztése, amire még nem olyan régen, idén tavasszal is azt mondták, hogy szükségtelen, csak most a török helyzet kapcsán vált ez indokolttá. A határrendészet-védelemhez szükséges, a határvédelemhez szükséges eszközbeszerzések mind az asztalon voltak, a Fidesz hónapokat várt, és csak a szükséghelyzet hatására, kényszer hatására támogatta végül ezeket a javaslatokat vagy építette be a Belügyminisztérium az egységes javaslatába.
Mit tett viszont a kormány ezzel szemben? Plakátkampány és médiahadjárat, szelektív médiatudósítások, nemzeti konzultáció, és egy teljesen felesleges és a lényegről a figyelmet elterelő népszavazás. Ezek nyilvánvalóan a Fidesznek a pártpolitikai céljait szolgálják, és a gyűlöletkampány farvizén az európai tagállamokkal való konfrontatív politika odavezetett, hogy Magyarországnak nincsen nemzetközi tekintélye, nem tekintenek minket együttműködő partnernek Európában.
Hogy mi vár hazánkra a török-EU-megállapodás és a török belpolitikai helyzet hatására? Újabb komoly százezrek érkezhetnek a magyar határra a következő hetekben, hónapokban. Itt van a cselekvés ideje. Fel kell készülni, hogy ne történhessen meg az, ami bő egy évvel ezelőtt megtörtént. Ezért a Magyar Szocialista Párt majd határozati javaslatban tesz intézkedési javaslatokat az Országgyűlés elé, köztük az önálló határrendészeti igazgatóság felállítására, ami, még egyszer ismétlem, nem az önálló határrendészet, hanem a rendőrségen belüli elkülönített szervezetrendszer felállítását jelentené. A technikai fejlődéssel lépést tartó eszközök beszerzését, hiszen önmagában egy drótkerítés semmire sem elegendő. A határvédelem megszervezését más európai uniós országokkal, hogy ne csak a magyar adófizetők pénzén védjük a közös schengeni határokat, hanem ebbe más EU-s országok, köztük Németország is kapcsolódjon bele.
(9.20)
Nem lehet érvényt szerezni a kitoloncolási határozatoknak. Az idegenrendészeti és az egészségügyi ellátórendszer felkészítése. Ezek mind olyan égető problémák, amelyekre javaslatot fogunk tenni.
Gyűlöletkampány helyett korrekt tájékoztatásra van szükség mind a terrorizmussal, mind a menekültválsággal kapcsolatosan a magyar társadalomban. Ez nem plakátkampányt és nem nemzeti konzultációt, hanem érdemi párbeszédet jelent. Fel kell hagyni a kettős beszéddel az Európai Unióval kapcsolatosan, hiszen az Európai Unió a jelen formájában reformokra szorul, azonban mégis az Európai Unió nem a problémát jelenti, hanem ezekre a nagy kihívásokra érdemi választ tud adni, egy erős Európa, egy megreformált, strukturálisan átalakult Európa tud majd megoldást jelenteni.
Sajnos a kormánypártok szerint az Európai Unió a problémát jelenti; szerintünk a megreformált, átalakított Európa a megoldást fogja jelenteni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir