FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Hazánkat az Európai Unióban hagyományosan a GMO-mentesség élharcosai között tartják számon. Az, hogy az Unióban valóban tagállami szinten dőlhet el egy-egy termesztésre szánt, genetikailag módosított növényfajta sorsa, nem kis részben a magyar diplomácia eredménye. Ennek köszönhetően ma hazánkban továbbra sincs lehetőség GMO-s növények köztermesztésbe vonására, a Kárpát-medence jelentős részén nem nyerhetnek teret a manipulált génállományú fajták. Ellenzéki képviselőtársaink sokszor próbálják ezt az eredményt kisebbíteni vagy félsikerként beállítani, hiszen állításuk szerint a kormány a növénytermesztésben bevezetett tiltáson túl nem tesz semmit például azért, hogy a boltok polcaira is GMO-mentes élelmiszerek kerüljenek.
Szeretném eloszlatni ezt a tévhitet. A parlamentben vagy a sajtó mikrofonjai előtt könnyű bármit mondani, a háttérben viszont komoly munka folyik, és ismét kemény harcok dúlnak ezen a szinten. Hogy csak két példát említsek: egyrészt hosszú hónapokat vett igénybe a GMO-mentes termelésből származó élelmiszerek jelölési szabályaira vonatkozó rendelettervezet brüsszeli engedélyeztetése, amelyet a tej, a hús, a hal, a méhészeti termékek, a növényi élelmiszerek és a tojás, illetve a belőlük készült élelmiszerek esetében lehet majd hamarosan felhasználni. A múlt hét végén végre megjelent az erre vonatkozó rendelet is; másrészt komoly támogatási összegeket lehet igénybe venni a hazai szójatermesztésre, amely kiválthatja a GMO-s szóját, ezáltal az élő állatok etetését GMO-s takarmányokkal.
(12.30)
Folyamatosan zajlik tehát a munka, és komoly lépések történnek annak érdekében, hogy megőrizzük és minél jobban kihasználjuk a magyar mezőgazdaság egyik erősségét, a genetikailag manipulált élelmiszerek kiszorítását.
Kérdezem ezért tisztelt államtitkár urat: mikor és milyen feltételekkel lehet majd alkalmazni a GMO-mentes termelés védjegyét, miért tartott ennyi ideig a brüsszeli engedélyeztetés? Várom megtisztelő válaszát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir