DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Oly sokszor hangzott el a taxis foglalkozás itt, ebben a Házban negatív összefüggésében, hogy azért tisztáznunk kell valamit. Akikről ön beszélt, azok nem taxisok, hanem hiénák; olyan csalók, akik visszaélve egy foglalkozás lehetőségeivel, olyan piaci előnyre tesznek szert, amely teljesen jogtalan. De a taxistársadalom nagy részét nem lehet méltatlan körülmények közé helyezni, nem lehet elítélőleg nyilatkozni róluk, hiszen tisztességgel, a mindennapi élet küzdelmei között végzik a munkájukat. (Dr. Staudt Gábor: Ezt mondtam, államtitkár úr!)
A 2016. VII. 21. napjától hatályos jogszabályi szigorítások kiemelt célja, hogy az engedély nélkül személygépkocsival végzett személytaxi-szolgáltatások piacán rend legyen, az ellenőrzések hatékonyabbak legyenek. Az intézkedések célja kizárólag a jogellenes tevékenységek végzésének megakadályozása.
A módosítások azt a meggyőződést tükrözik, miszerint az előírásokat szándékosan figyelmen kívül hagyó és ezzel jogosulatlan versenyelőnyhöz jutó vállalkozásoknak nincs helye a taxiszolgáltatások piacán. Hangsúlyozzuk, hogy személytaxi-szolgáltatást kizárólag a kormányrendeletben meghatározott, azonos feltételek mellett lehet végezni. Ennek elérése érdekében megtörtént a következetes és szigorú szankciórendszer kialakítása.
A közeljövőben az előírások betartásának fokozott ellenőrzése várható, függetlenül az Uber kivonulásától. Ennek érdekében az év végéig létrehozásra kerülő ellenőri csoport egy egysége kifejezetten a személygépkocsi-szállítási szolgáltatások, ezen belül különösen a taxiszolgáltatások ellenőrzését fogja végezni. A fejlesztési tárca a kormánydöntésnek megfelelően megkezdte az ellenőrzési csoport létrehozását a személyi állomány kiválasztásával, amely a Nemzeti Közlekedési Hatóság keretein belül fog működni. Az ellenőrzési csoport a képzést követően kezdi meg a munkát.
Az ellenőrzési módszertan kidolgozás alatt áll, de mindenképpen frekventált területnek fog minősülni a személytaxi-szolgáltatás ellenőrzése. A cél a folyamatos jelenlét, az ellenőrzéseket napi 24 órában végezzük majd. Az elfogadott koncepciónak megfelelően a Nemzeti Közlekedési Hatóság elindította az ellenőri csoport felszereléséhez szükséges informatikai és egyéb műszaki beszerzéseket, valamint szerződést kötött a leendő közúti ellenőrök képzését végző megbízottal.
Ezen túlmenően a hatékonyság növelése érdekében az ellenőrzésre jogosult hatóságok munkáját koordináló szerv kijelölésére is sor fog kerülni. Erre azért van szükség, mert az ellenőrzésre kerülő szempontok is széles skálán mozognak. A tevékenységhez és az engedélyhez kötődő feltételek ellenőrzésén túl az adózási szabályok betartásának vizsgálata is fontos. Az ellenőr nem tud eljárni abban az esetben, ha bűncselekményt tapasztal az ellenőrzés során, amely az úgynevezett taxishiénák ellenőrzése során egyáltalán nem elképzelhetetlen. Ezért bizonyos esetekben és a kritikus helyszíneken, így például a Keleti pályaudvar mellett vagy a Nyugati pályaudvar előtt, a Blaha Lujza téren található taxis drosztoknál elengedhetetlen lesz a rendőrség közreműködése is.
Remélem, válaszom megnyugtatással szolgál az ön számára. Köszönöm megtisztelő figyelmét.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir