SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Egy névjegyzékbe felvett, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár, tehát határon túli vagy a világ más pontján élő magyar halála esetén a hozzátartozóknak kell kérni a névjegyzékből való törlést, ellenkező esetben a Nemzeti Választási Iroda akár tíz évig is postázza neki az éppen aktuális szavazásilevél-cso-magot, mivel ennyi ideig nem kell az illetőnek ismét regisztrálnia.
Számos olyan eset képzelhető tehát, amikor visszaélhetnek az elhalálozott választópolgárok levélszavazataival. Miközben tehát a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő magyarok a kormánypártok felháborító ellenállása miatt csak nagy nehézségek árán, a külképviseleteken tudnak szavazni, a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők helyett akár azok halála után tíz évvel is voksolhatnak illetéktelenek. Ez pedig megingathatja a választások tisztaságába vetett közbizalmat, különösen annak fényében, hogy a fenti visszaéléseknek ily módon tág teret adó levélszavazatok döntő többségét 2014-ben a kormánypártok kapták.
A Jobbik szerint ez a szabályozás semmiképpen sem tartható fönn a 2018-as választások esetében. Az csak akkor lehet legitim, ha külön regisztrálnak a részt venni szándékozó, lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok.
Ezek alapján kérdezem államtitkár urat, a kettős állampolgárság bevezetése óta összesen hány, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár esetében jelentették a hozzátartozók az adott személy halálát a magyar hatóságok felé. Szándékában áll-e a kormánynak az elmondottak alapján módosítani a választási eljárásról szóló törvényt? A törvény változatlanul hagyása esetén ön szerint maradéktalanul garantálható-e a jövőben megrendezendő választások tisztasága? Végül pedig: helyesnek és igazságosnak tartja-e ön azt, hogy miközben minden erővel a kormány és a kormánypártok megpróbálják az urnáktól távol tartani az országot elhagyókat, aközben az elszakított területeinkről akár halottak nevében is lehet szavazni? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir