DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács a gazdaság és a társadalom fejlődését érintő átfogó ügyek, nemzeti stratégiák megvitatására, valamint a gazdasági fejlődés, illetve az ehhez illeszkedő szociális modellek kidolgozásának és megvalósíthatóságának előmozdítására jött létre mint konzultációs, javaslattevő és tanácsadó testület. Az NGTT az Országgyűléstől és a kormánytól függetlenül működik. A munkaadói és a munkavállalói érdekképviseleti szervezetek, a gazdasági kamarák, a civil szervezetek, a tudomány és a művészet hazai és határon túli magyar képviselői, valamint a bevett egyházak közötti társadalmi párbeszéd legátfogóbb, sokoldalú konzultatív fóruma.
Jelen előterjesztés a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló 2011. évi XCIII. törvényt módosítja, amely módosításra a törvény egyes rendelkezései közötti koherencia megteremtése és a tanács működésének még hatékonyabb fenntartása miatt van szükség. A legfontosabb módosítási javaslato-kat, szám szerint hatot a következők szerint ismertetném.
Az első: az NGTT-törvény 2015. évi módosítása a 2011-ben megalakult tanács tagjainak mandátumát átmenetileg meghosszabbította. A jelen törvényjavaslat legfontosabb célja az általános szabályok megalkotása volt a tanács mandátumának lejárta esetére, illetve arra az esetre, ha a tag megbízatása a megbízatás időtartamának lejárta előtt szűnik meg. A módosítás pontosan definiálja továbbá a tanács megbízatásának kezdő időpontját. A taggá válás törvényi feltételének vizsgálata szintén a tanács feladata lesz.
Második pont: a javaslat értelmében a tagok haladéktalanul kötelesek jelenteni a tanács titkársága felé, amennyiben a tagsági jogviszonyuk törvényi feltételei nem állnak fenn.
Harmadik: a tanács soros elnöksége az oldalak képviselői közül kerül ki. A soros elnököt adó oldalak pedig háromhavonta követik egymást, az NGTT-törvény szerint meghatározott sorrendben. A gyakorlati alkalmazás során problémaként merült föl a tagok részéről, hogy a soros elnök nem tudja hatékonyan ellátni az NGTT-törvényben foglalt feladatait a soros elnökségre meghatározott rövid idő alatt. Ezért a módosítás hat hónapban javasolja megállapítani az elnökség időtartamát.
Negyedik pont: az NGTT-törvény legfőbb szempontjai a nyitottság, az egyszerűsítés, az átláthatóság és a széles körű konzultáció, amely magában foglal olyan társadalmi egységeket is, amelyek korábban nem vettek részt intézményesített egyeztetéseken. A módosítás azért is szükséges, hogy a tanács az alapelveknek megfelelően képes legyen minden érintett gazdasági szereplő és társadalmi csoport érdekeit megjeleníteni és becsatornázni. E célt szem előtt tartva a módosítás útján kibővítésre kerül a hazai művészeti élet képviselőivel.
Ötödik pont: a tanács döntéseinek szakszerű végrehajtása érdekében a módosítás alapján sor kerül az elnökség felállítására is, amelynek tagja az aktuális soros elnök, a soros elnökségben őt közvetlenül megelőző, illetőleg az utána következő leendő soros elnök.
Hatodik és egyben utolsó pont: a módosítás lehetőséget kíván továbbá biztosítani a tanácsnak, hogy az éves plenáris ülések számát saját maga határozza meg, ezért a hatályos NGTT-törvényben meghatározott legalább négy plenáris üléssel szemben a módosítás után az NGTT-törvény csupán két plenáris ülés megtartását írja elő, ezzel is tovább növelve a tanács önállóságát, függetlenségét.
Ezzel összhangban a gyakorlati tapasztalatok eredményeként kerültek meghatározásra egyrészt a titkárság feladatai között az ülések megszervezésének és a tagok nyilvántartásának kötelezettsége, másrészt a tanács munkáját segítő szakmai munkacsoportok. Az idő múlására tekintettel a hatályos joganyaghoz kerültek igazításra az NGTT-törvénynek a civil szervezetekre vagy az egyházi oldal képviselőire vonatkozó rendelkezései.
Tisztelt Ház! Kérem, hogy az elmondottak alapján is támogassák a T/10094. számú törvénymódosító javaslatot. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir