BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ,

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ,
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársak! A javaslat egy klasszikus salátatörvény, amely számos egészségügyről szóló törvényt módosít. Nagyon örülünk - hogy kicsit politikusként kezdjem itt ebben a Házban -, hogy államtitkár úr megérkezett, mert ez azt jelenti, hogy akkor nem a felmondását írta alá, amit a napokban a sajtó meglengetett, hogy ha az OEP-et bezárják, akkor államtitkár úr távozik a posztjáról. Reméljük, hogy marad az OEP is, meg államtitkár úr sem írta meg a felmondását ilyen rövid idő után.
Pontosításra kerülnek az egészségügyi szolgáltatások igénybevételi feltételei, a pénzbeli ellátások és a méltányossági kérelmek benyújtásának szabályai, valamint a pénzbeli ellátások esetében az ügyintézési határidő definiálása is. Kiemelendő a sajtóban már megjelent módosítás, amely szerint a gyermekápolási táppénz ideje ugyanolyan hosszúságú lesz a párban élő szülők számára, mint korábban az egyedülállóknak volt. Ezzel megszűnik az egyedülálló szülők előnyben részesítése. Az indoklás szerint így igazságosabbá válik az igénybevétel szabályozása.
Az indokolás szerint egyes módosítások mind a biztosítottak, mind a munkáltatók számára elősegítik az egyszerűbb és egyértelműbb jogalkalmazást, valamint az Egészségbiztosítási Alap védelmét.
A kormány szakmai inkompetenciáját mutatja, hogy pár havonta módosítja az egészségügyi ellátást érintő rendelkezéseket. Nem világos, hogy miért módosítanak bármit is a pénzbeli ellátások igénylésének adminisztratív szabályain, amikor a napokban döntötték el, hogy megszüntetik az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat, az OEP-et. Cinikusnak tartjuk, hogy az indoklás szerint az Egészségbiztosítási Alap védelme érdekében tesznek egyes módosításokat, amikor pár hónap múlva megszüntetik az azt kezelő OEP-et, és a jövőben az egészségügyi ellátásokat, nyugdíjakat is az Államkincstár akadozó rendszere fogja fizetni. Itt meg kell említeni, hogy látjuk, hogy az Államkincstár működésében zavarok vannak, és minél több feladatot terel át úgymond a kormány az Államkincstár felé, annál nehezebben fogja ellátni a feladatát. Látjuk, hogy a közszféra kifizetései hogyan csúsznak, és félő, hogy ezzel magát az egészségügyet is rosszabb helyzetbe fogja hozni ez a módosítás.
Vannak olyan elemei a javaslatnak, melyek közvetlenül több tízezer, közvetve több millió embert érintenek, és mégis egy bekezdésben letudják azokat. A krónikus osztályok idősotthonokba terelése számos szakmai kérdést felvet, amelyek megtárgyalására ez a törvényjavaslat nem ad terepet. A közvélemény számára pontosan nem ismert átalakítást letudja egy felhatalmazó rendelkezéssel, amit a kormánynak ad arra, hogy azt a Parlament falain kívül dönthesse el.
Meg kell jegyezni, hogy vannak a törvényjavaslatnak előremutató pontjai is - ilyen a bértábla-módosítás visszamenőleges alkalmazásának törvénybe foglalása vagy az ideiglenes gyógyszertárnyitási lehetőség a nagy fesztiválokon -, de azok messze nem elégségesek ahhoz, hogy érdemi javulást hozzanak az egészségügyben dolgozók számára vagy az egészségügyi ellátás működőképességének biztosításában. Az egészségügy működőképessé tétele érdekében többek között vissza kell tenni a rendszerbe azt a több százmilliárd forintot, amit az elmúlt években a kormány az egészségügyből kivett.
Most néhány pontja a törvénycsomagnak, a salátatörvénynek. Az egészségügyi törvény módosítása megteremti azt a jogi eszközt, amely révén lehetővé válik az egészségügyi vészhelyzet kihirdetése. Ha cinikus lennék, államtitkár úr, akkor ezt már meg kellett volna tenni. Vészhelyzet van az egészségügyben.
Sajnos hónapok óta vagy évek óta mondhatjuk azt, hogy nemhogy előrelépés vagy pénzforrások bevonása történne - sokkal több pénzt kellene az egészségügybe tenni -, elmondhatjuk az orvoselvándorlást Magyarországon; államtitkár úr, nekem az egyik gyermekorvos azt mondta a napokban, hogy tudjuk-e itt a parlamentben, hogy a gyermekorvosok átlagéletkora Magyarországon eléri a 60 évet. Lassan vidéken azt mondhatjuk, hogy lasszóval kell fogni a gyermekorvosokat is, de a háziorvosokat is. Vannak olyan gyermekorvosok, akik 3-4 körzetet visznek, és egyszerűen már fizikálisan nem tudják ellátni a feladatukat.
Amiről egy kicsit hosszabban akarnék beszélni, a következő. A szövetek külföldről történő behozatalával, illetve külföldre történő kivitelével, a szöveteknek és sejteknek a recipiens részére történő közvetlen eljuttatásával kapcsolatos rendelkezések, valamint az Unió területére harmadik országból történő szövetbehozatal eseteire vonatkozó szabályok jogharmonizációja érdekében szükséges az egészségügyi törvény vonatkozó részének módosítása.
Én többször beszéltem már a Parlament falain belül magáról a meddőségi problémáról, több írásbeli kérdést tettem fel legutóbb is, államtitkár úr. Szeretném megtudni, hogy mikor lesz ebben a kérdésben előrelépés. Ma Magyarországon, ha a férfiaknak van problémájuk a meddőség terén, és nem lehet megoldani csak azzal, hogy spermadonációt kell igénybe venni a pároknak, Magyarországon ezt a fajta beavatkozást 2015-ben a kormány úgymond kinyírta.
Ha arról beszélünk, hogy több százezer meddő pár van Magyarországon, körülbelül 200 ezer párról beszélünk, akiről hivatalosan tudunk, de sokkal többre tehető ennek a száma, meglévő adatok szerint minden ötödik pár küzd ma meddőségi problémával, és lényegében a kormány nem tesz ennek a problémának a megoldása érdekében lépéseket. Tavaly kaptunk egy nagyon komoly ígéretet arra, hogy forrásbővítés lesz meddőség témájában, nem történt meg. Tavaly év elején, januárban elhangzott a volt államtitkár úrtól egy olyan kijelentés, hogy a 2 milliárd forintot megemelik 4 milliárd forintra. Bár a szakma azt mondja, hogy magát a keretet kellene eltörölni, mert ma Magyarországon lombik-beavatkozás kapcsán körülbelül hatezer gyermek születik, de a mai ellátórendszerben akár tízezer gyermek is születhetne. E között a két szám között négyezer gyermek megszületése a különbség, csak el kellene törölni a felső határt. De még ennek a 2 milliárd forint plusznak a hozzáadása is sokat segíthetne a meddőség problémájának megoldásában.
Az, hogy ma Magyarországon csak akkor végezhet beavatkozást, spermadonációt, ha tárolást is végez az intézmény, majdnem lehetetlenné tette Magyarországon a férfimeddőség megoldását.
(19.10)
Azt gondolom, államtitkár úr, hogy ha folyamatosan arról beszélnek, hogy emelni kellene ennek a kormánynak a születésszámot, ha családbarát kormányzásról beszélünk, akkor sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a meddő párokra, vagy a meddőség támogatására több figyelmet kellene fordítani az államtitkárságnak. Amikor a meddőségről beszélünk, akkor hozzá kell tenni, itt mindig a vágyott gyermekek megszületéséről is beszélünk. Mindenki tisztában van vele, hogy amikor már ilyen esetben orvoshoz vagy intézethez fordul valaki, akkor a vágyott gyermek megszületését a kormánynak minden erőn felül kellene támogatnia. Azért mondom, hogy nagyon magas ez a szám, mert a kimutatott adatok szerint nem lehet különbséget tenni, hogy felerészben a férfiak meddők, hibáztathatók, úgymond, ha lehet mondani ilyet ebben a témában, felerészben meg a nők hibáztathatók azért, mert nem tudnak teherbe esni. És ma Magyarországon 2015 óta súlyos visszalépés történt. Ebben kérném államtitkár úr segítségét, hogy ne söpörjük már a szőnyeg alá. A rossz nyelvek szerint az egész azért van, mert az egyik, igen magasan lévő fideszes vezető meggátolja, hogy a meddőség problémájába be tudjanak avatkozni. Én nagyon kérném államtitkár urat, hogy ne az határozza már meg, hogy egy embernek tetszik-e a Kaáli Intézetnek a megléte Magyarországon vagy nem tetszik - és most kimondtam -, hanem az határozza már meg, hogy kellene, hogy ezek a gyerekek megszülessenek Magyarországra, itt Magyarországon, és nem az, hogy tetszik-e egy intézménynek. És szerintem senki nem vitatja Magyarországon, vagyis hát remélem, hogy sokan nem vitatjuk Magyarországon képviselők közül vagy a szakmán belül, hogy a Kaáli Intézet micsoda hatalmas munkát végzett a meddőség terén.
Lényegében mondtam a felszólalásomban, hogy vannak pozitív intézkedések is a javaslatban. Heringes Anita képviselőtársam konkrétan majd még fog beszélni a cigarettáról, és a Magyar Szocialista Párt részéről módosító javaslatokat nyújtunk be.
Itt még visszatérnék az egyedülálló szülők témájára. Azt mondja ez a módosítás, hogy eddig pozitív elbírálásban részesültek azok a szülők, akik egyedül nevelték a gyermekeiket. Lehet azt mondani, hogy most nem fog különbséget tenni, és hála a jó égnek, legalább nem negatív irányban mozdultunk el, hogy akkor majd büntetjük a családban nevelkedő gyermekeket is, de minden kimutatás azt mutatja, hogy a legnagyobb szegénységi kockázatnak ma Magyarországon az egyedülálló szülők vannak kitéve és az ő gyermekeik. Értjük a pozitív elmozdulást, és ebben adunk be módosító javaslatot, valamint kérem államtitkár urat, hogy fontolják meg ennek a támogatását. Amúgy magát a salátatörvényt több oknál fogva a Magyar Szocialista Párt nem fogja tudni támogatni.
Államtitkár úrnak én csak azt tudom kívánni, hogy vívja tovább a harcát az egészségügy érdekében, a betegek érdekében, mert nagy szükség lenne rá. Szeretném még egyszer megkérdezni, amit az elején megkérdeztem, hogy megfontolja-e a lemondását államtitkár úr, ha az OEP megszűnik Magyarországon. Várom válaszát, államtitkár úr. Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir